Inspirasjon

5 bransjer som forandres av kunstig intelligens

Selvkjørende biler er et mye omtalt område der AI har et potensiale til å revolusjonere utviklingen. Men det finnes mange bransjer som på ulike måter har, eller kommer til å bli påvirket av kunstig intelligens (AI). Her er fem eksempler.

Musikkbransjen

Abbey Road Red er en startup-inkubator i London som drives av det legendariske studioet med samme navn, der alle fra Beatles til Kanye West har spilt inn plater. Blant bedriftene i inkubatoren utforsker to av dem hvorvidt kunstig intelligens kan skape musikk. Målet er ikke først og fremst å konkurrere ut Adele eller gjøre Hans Zimmer arbeidsledig, men å skape «bruksmusikk» for YouTube-videoer, reklamefilm og foredragspresentasjoner.

Helsevesenet

Innenfor helsevesenet kan AI brukes til en rekke oppgaver som vi mennesker er dårlige på, eller som er tidkrevende og kompliserte. På Stanford-universitetet i USA har radiologene fått hjelp av kunstig intelligens til å analysere røntgenbilder. Gjennom å skape en «heatmap» kan AI-systemet vise hvor på et røntgenbilde det er mest sannsynlig at det finnes et avvik. AI-teknologien er bedre enn mennesker på å finne lungebetennelse, atelektase, lungekreft og flere andre sykdommer. Dessuten stiller den kunstige intelligensen færre feilaktige diagnoser enn legene.

Journalistikk

I november i fjor offentliggjorde det svenske mediekonsernet NTM at de satser på et treårig prosjekt der kunstig intelligens skal hjelpe redaktører og journalister til å analysere hva leserne er interessert i, og hvilke typer av artikler avisene i konsernet skal skrive om. Nyhetsbyråer som amerikanske AP, svenske TT og NTB i Norge har i flere år brukt automatiske systemer for å produsere notiser og korte artikler innen sport og næringsliv.

Finans

Det er erkjent at det å forutse kursbevegelser er en vanskelig vitenskap. Både aper, potteplanter og rene tilfeldigheter har i flere eksperimenter prestert bedre enn høytlønnede forvaltere. Men å lykkes på finansmarkedet handler om å se mønstre i den store mengden data og holde hodet kaldt mens beslutningene tas, noe maskiner er betydelig bedre på enn oss mennesker. AI utfører allerede mange andre oppgaver innen finansbransjen, som for eksempel kredittsjekker, finansiell rådgivning og søk etter avvik som kan tyde på økonomisk kriminalitet.

Juss

IBM:s superdatamaskin Watson er kanskje mest kjent for å ha slått den menneskelige verdensmesteren i TV-programmet Jeopardy. Men Watson er også en del av teknologien bak ROSS; en juridisk tilnærming til kunstig intelligens som kan analysere et milliontalls juridiske dokumenter på en brøkdel av tiden det tar for en menneskelig jurist. Som med helsevesenet kan ikke ROSS erstatte mennesker, men den kan frigjøre tid til det som de menneskelige juristene er bedre på, som klientkontakt og etiske avveininger.

Les mere:AI-eksperten: "Etikk er like viktig som teknologi"

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger