Inspirasjon

5 måter blockchain forandrer verden

Blockchain er meget mere end bare kryptovalutaen Bitcoin. Det er en teknologi til decentral lagring af informationer og transaktioner, der med kryptering verificerer og indkapsler hændelser i en kæde af datablokke. Man kan se det som en distribueret database, hvor alle ændringer skal verificeres af de andre noder i netværket, så de ikke kan manipuleres efterfølgende. Iværksættere rundt om i hele verden bygger nu blockchains med forskellige formål. Her er nogle eksempler.

1. Smarte kontrakter

Ethereum er den nest største kryptovalutaen etter Bitcoin. Den skiller seg ut gjennom å tilby smarte kontrakter der du kan kode inn premissene for en avtale, så vil den utføre seg selv på bakgrunn av vilkårene som ble satt – uten innvirkning fra en tredjepart. Se for deg et arveoppgjør. Da kan du for eksempel kode inn at om du ikke signerer med din unike nøkkel innen en viss tidsperiode, begynner kontrakten automatisk å utbetale dine oppsparte midler til utvalgte personer i henhold til en forhåndsbestemt tidsplan.

2. Lagring

Storj, Filecoin och Siacoin er blockchain-plattformer for distribuert datalagring. I stedet for å lagre dine dokumenter i Google eller Dropbox-skyen kan du nå lagre dem spredt på flere datamaskiner rundt om i verden, for så å laste opp egen ubrukt diskplass til andre brukere. Dataen krypteres og verifiseres på blokkjeden, og betalingen for plassen gjøres automatisk i form av kryptovaluta.

3. Digital demokrati

Hvem bestemmer egentlig over en blokkjede? Bitcoin har ingen formalisert demokratisk protokoll, så når en endring ikke oppnår konsensus, kan valutaen plutselig deles i to, noe som skjedde i august da Bitcoin Cash ble opprettet. Flere andre blockchain-prosjekter har innsett denne svakheten, og bygget en demokratisk beslutningsprosess rett inn i koden. Democracy Earth-prosjektet bruker til og med blokkerte kjeder som demokratiske instrumenter for å skape direkte digitalt demokrati i samfunn hvor brukerne stemmer om alt mulig, og folkeviljen dokumenteres i blokkjeden.

4. Annonseplattform

Brendan Eich grunnla Mozilla og opprettet JavaScript-språket. Nå er han mannen bak en ny innovasjon: BAT. BAT står for Basic Attention Token, og er et nytenkende system for annonsering på internett. Ideen er at BAT sirkulerer i det digitale økosystemet på blokkjeden. Hver gang du ser en annonse betaler annonsøren en sum til nettstedet for annonseplassen, som så betaler en liten sum BAT til deg for din oppmerksomhet. Din BAT kan du bruke til å blant annet betale for innhold på nettet.

5. Internet of things

Jo mer utbredt Internet of things blir, jo større blir behovet for umiddelbare, avgiftsfrie mikrotransaksjoner mellom tilkoblede gadgets som utveksler informasjon med hverandre. Prosjektet Iota tilbyr en valuta for maskinøkonomi med en hypermoderne teknologi kalt Tangle. Den er inspirert av blockchain, men bruker teknisk sett ikke block. Med andre ord: Utviklingen stopper aldri.

Vil du ha enda mer inspirasjon? Klikk her

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger