Inspirasjon

5 sikkerhetsløsninger for fremtiden

I dag er vi avhengig av digitale enheter og tjenester for at våre hverdagsliv skal gå rundt. Vi håndterer allerede alt fra sykejournaler og legebesøk til penger og regninger digitalt. Og digitaliseringen kommer til å fortsette og påvirke flere områder. Derfor er sikkerhet en enormt viktig utfordring i fremtiden, der det ikke vil holde med brukernavn og passord. Her er løsningene som skal gjøre våre digitale liv sikrere.

1. Snakke deg inn i banken

Måten du prater på er like unikt som et fingeravtrykk. Ikke bare måten du uttrykker deg på, men også hvordan din stemme høres ut. Stemmegjenkjenning er en sikkerhetsløsning det har vært snakket om lenge, men nå begynner teknologien å testes ut i større skala. Et eksempel er den amerikanske banken Citibank som har et system som analyserer stemmen hos kundene som ringer banken. Systemet kan gjenkjenne hele 130 parametre. Så i stedet for å logge inn med kode eller kontrollspørsmål kan kunden autentiseres gjennom sine stemmer. Ifølge Citibank holder det med en 15 sekunders samtale for at systemet skal kjenne igjen kunden. Teknologien kan også kjenne igjen stemmene til kjente bedragere og advare banken.

2. Router som sikrer tilkoblet utstyr

I takt med at mer utstyr i vårt hjem og på våre kontorer blir tilkoblet, øker kravet til sikkerhet. Du vil neppe at din smarte termostat eller ditt kjøleskap skal hackes og slutte å fungere. F-secure sence er en router og tjeneste som skaper et ekstra sikkerhetslag for ditt tilkoblede utstyr.

3: Hack deg inn

På samme måte som din snakkende stemme er unik, er også måten du skriver på unik, også når du bruker et tastatur. Gjennom å analysere nøyaktig hvordan brukere trykker ned tangentene kan selskapet TypingDNA identifisere og autorisere en person. Da kan du logges inn selv om du skriver ditt passord feil – så lenge du skriver feil på din egne unike måte. Systemet kan også brukes til å forsikre seg om at rett elev virkelig utfører sin prøve eller oppgave på et nettbasert studie.

4. Beskytter kort og mobil mot avlesning

Å betale bare ved å holde din telefon eller ditt kort mot en RFID-leser har allerede blitt mer vanlig. Det innebærer at noen andre i teorien kan lese av dine kort uten at du merker det. For eksempel er trangt på bussen eller om du legger fra deg telefonen et øyeblikk. Men med et lommebok-etui til telefonen med innebygd RFID-beskyttelse er kortene og telefonen sikret mot angrep. Innsydde kobber- og aluminiumstråder blokkerer de elektriske signalene som brukes for å lese RFID. Finnes i mange ulike varianter, for eksempel fra Vaultskin eller Silent Pocket.

5. Øre for sikkerhet

Etter fingeravtrykkslesere og stemmegjenkjenning er ørene neste kroppsdel ut innen biometriske sikkerhetsløsninger. Snart kommer du til å kunne betale i butikken eller låse opp døren med ditt øre. Det mener i hvert fall selskapet Descartes Biometrics som utvikler en sikkerhetsløsning som skanner ditt øre for å identifisere deg. I motsetning til et ansikt forandres ørene veldig lite over tid, noe som gjør dem brukbare for identifisering.

Les mer: 5 teknologier som former fremtidens arbeidsplass

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger