Inspirasjon

5G – Slik fungerer neste generasjons mobilteknologi

Neste generasjon mobilnett er raskere og smartere enn 4G. Men det største løftet med 5G handler ikke om det mobile kontoret eller Netflix på bussen, men om mulighetene for industrielle applikasjoner.

Vårt stadig økende behov for raske mobile oppkoblinger slår nye rekorder. Ifølge den siste rapporten om global datatrafikk fra Ericsson, økte den totale datatrafikken med 65 prosent i løpet av tredje kvartal 2017 sammenlignet med samme kvartal 2016. Neste generasjons mobilnett, 5G, øker den teoretiske kapasiteten for mobilnettet flere tusen ganger. Men selv om både vi og operatørene har et skrikende behov for å løse kapasitetsproblemene, er raskere og mer stabilt mobilt bredbånd ikke den største forbedringen med 5G.

– Forsinkelsene i 5G-nettet er på nivå med fast fiberoppkobling. Det gjør at 5G kan brukes for realtidsstyring av for eksempel industriroboter eller selvkjørende bilder. For deg og meg betyr det kanskje ikke så mye, men for industrien åpner det opp for helt nye bruksområder, sier Fredrik Tufvesson som er professor i radiosystemer ved Lunds Tekniske Høyskole.

Med forsinkelser på under fem millisekunder trenger vi ikke bygge inn styresystemer i maskinvaren, men kan samle inn sensordata fra roboter og kjøretøy, og behandle informasjonen på et sentralt punkt. Det gir bedre fleksibilitet og lavere kostnader for industrien.

– Ericssons prakteksempel er hvordan vi kan styre gruvemaskiner nede i gruven fra et kontrollrom over jorda. Om det er styringsalgoritmer eller menneskelige operatører i kontrollrommet er mindre viktig, sier Fredrik Tufvesson.

En annen stor forskjell er at transmisjonsteknologien for 5G er betydelig mer avansert. Der 4G-systemet har mellom fire og åtte antenner på en basestasjon, har en 5G-nod flere hundre antenner. Ved hjelp av såkalt massiv MIMO (multiple input/multiple output) kan 5G-noden holde oversikt over hvor mottakeren befinner seg og bare sende signalene dit. Det gjør at mindre energi går med til overføringen, til tross for at datahastigheten er mangedobbelt i forhold til 4G.

– Ettersom du slipper å sende signalene i alle retninger, og på den måten minsker svinnet, kan vi senke effekten fra basestasjonen, sier Fredrik Tufvesson

De første kommersielle testene av 5G ble gjort under OL i Sør-Korea i februar i år. I Sverige aktiverte Post- og telestyrelsen (PTS) allerede våren 2017 en radiofrekvens for 5G-tester, og tester pågår nå for fullt. Det vil likevel ta noen år før vi får se 5G-teknologien rulles ut, ifølge Amela Hatibovic Sehic, radiofrekvensingeniør hos PTS:

– Ifølge «5G Europa Action Plan» skal en kommersiell introdusering av 5G skje i stor skala senest i slutten av 2020. Den største utfordringen fra vårt perspektiv, er sammen med andre europeiske frekvensforvaltere, å finne en passende vei for europeisk og internasjonal harmonisering av en frekvens for 5G, sier hun.

5 fakta om 5G

  1. Den teoretiske hastigheten for datatrafikk i 5G-nettet er opp mot 10 Gbit/sekund.
  2. Forsinkelsen i nettet er ifølge spesifikasjonene på under fem millisekunder.
  3. De første kommersielle testene ble gjort under OL i Sør-Korea i februar i år.
  4. En gang mellom 2021 og 2022 bør vi kunne kjøpe våre første 5G-telefoner, hvis alt går ifølge planen.
  5. En 5G-basestasjon kan inneholde flere hundre antenner som hver sender med lav effekt.

kvinne som holder en mobiltelefon

16 august 2018

Tagger