Inspirasjon

Årets største trender – fra roboter til stemmesøking

For tolvte gang presenterer analyseselskapet The Future Today Institute en grundig rapport med de fremste trendene innen teknologi og vitenskap. 2019 Tech Trends Report inneholder 315 ulike trender – 30 prosent flere enn fjoråret. Her er noen av de viktigste.

Konsolidering

Dette er ingen ny trend, for innen blant annet teknologibransjen og medieverden, har det skjedd tydelige konsolideringer de siste årene – og det ser ut til å fortsette. Konsolidering innebærer at ressurser slås sammen, og kan brukes til å effektivisere og påskynde utviklingsarbeidet – noe som er mye etterspurt for mange bransjer, ikke minst innen teknologi- og vitenskapsektoren.

Samtidig sørger konsolideringen for at myndigheter, spesielt i USA og EU, holder et øye med utviklingen, slik at forbrukerne ikke risikerer redusert konkurranse.

Personlige data samles

Vi er nå så flittige brukere av digitale medier at våre aktiviteter raskt genererer store mengder analysevennlige data. Denne dataen vil etter hvert samles på en mer strukturert måte, og vi vil få en ny type personlige dataarkiv, Personal Data Records, PDR.

I tillegg til alle våre digitale spor, kan en PDR også romme data fra andre kilder: utdanning og arbeidshistorikk (eksamensbevis, tidligere og nåværende arbeidsgivere), juridiske opplysninger (ekteskap, skilsmisser, vandelsattest), finansielle notater (boliglån, kredittopplysninger, lån, skatter), reiser (besøkte land, visum), helsestatus (elektroniske journaler, prøveresultater, treningsvaner), shoppinghistorikk (nettbutikker, kupongbruk i butikk) og til og med datingvaner (datingapper). Din PDR vil dine barn arve, og historikken vil bli mer og mer fyldig for hver generasjon.

Idealet er at du selv eier denne dataen og ansetter et av de store selskapene til å håndtere informasjonen. Men selskapene vil sannsynligvis prøve å få deg til å dele dine data for å kunne skreddersy tjenester og tilbud gjennom å forutse dine behov.

Integritet

Den neste store trenden er knyttet til PDR-håndteringen, nemlig konklusjonen om at konfidensialitet er noe som må betraktes som utdødd.

Et tema som kommer inn på mange områder i rapporten er overvåking. Bare gjennom å leve og bevege deg i samfunnet i 2019 er du overvåket, og du skaper data både aktivt og passivt. Ingen kan lengre forvente å ha total integritet.

Bedrifter er ivrige etter å få tillatelse til å lagre og bruke data, noe som gir dem store utfordringer med å sikre at all data er beskyttet – og at den virkelig anonymiseres før den deles med en tredjepartsleverandør.

Et interessant overvåkningseksempel kommer fra Amazon, som har søkt om en rekke patenter som gir deres virtuelle assistent Alexa superkrefter med mål om å identifisere brukernes følelser. Informasjonen om hvorvidt vi er syke eller sinte, sammen med bakgrunnsstøy, stedsinformasjon og alle våre personlige data, gjør det mulig å automatisere svært målrettet markedsføring.

Sikkerhet

2018 var et ”brutalt” år når det gjelder hacker-angrep og annen IT-kriminalitet. I løpet av 2019 vil situasjonen forverres med flere angrep mot både bedrifter og myndigheter. Sofistikert nytt hackerverktøy, utpressingsvirus i Internet of Things-utstyr og forsøk på å stjele biometrisk data.

En endring er at de klassiske datatyveriene erstattes av, eller muligens kompletteres av, angrep der den dataen som hackerne får tak i vil manipuleres for å gi langvarig effekt hos den utsatte bedriften. I tillegg til å skape kaos hos bedriften, kommer dette til å innebære en kraftig badwill.

Optimert stemmesøking

Stemmesøking vokser raskt innen en rekke områder, og rundt halvparten av alle dine interaksjoner med digitale enheter vil skje med stemmen i slutten av 2020. Uansett om du snakker med smarthøyttalere, bilens instrumentpanel eller din mobile assistent, så kommer du til å snakke mer enn du skriver.

Grensesnitt som er utviklet for tale er en ny nisje, og noe som kommer til å bli stort på dette området er VSO – Voice Search Optimization. Det er altså som søkemotoroptimering, men med utgangspunkt i at søket skal skje med stemmen. Dette er et område med stort forretningspotensiale som vil lokke mange aktører fremover.

AI

Kunstig intelligens er ikke en trend i seg selv, men den viktigste teknologiutviklingen i vår tid, og som kommer inn i alle områder av våre liv. Derimot finnes det en rekke trender innen AI.

En av dem er at det pågår et kappløp mellom teknologigiganter som Amazon, Google og Microsoft, fulgt av selskaper som Apple, IBM, Salesforce, SAP og Oracle, når det gjelder å lokke brukere til AI-tjenester i skyen. På asiatiske markeder domineres kappløpet av Alibaba og Baidu. Grunnen er enkel: jo flere brukere, jo mer data får maskininnlæringssystemet tilgang til – og desto bedre beslutninger kan den ta. Den som lykkes med å samle mange, har altså en åpenbar sjanse til å beholde mange. Dessuten er det en bransje som er verd 250 milliarder dollar (!) per nå. Et tall som kommer til å vokse raskt.

En annen AI-trend er at maskininnlæringen kommer til å gå raskere, sånn at vi gradvis vil se flere realtidsapplikasjoner som involverer AI.

Kunstig intelligens vil også i økende grad begynne å brukes i rekruttering. Avanserte automatiserte vurderinger av kvalifikasjoner og intervjurespons kan gjøre prosessen mer effektiv og nøyaktig, men det kan også sikre at ikke fordommer eller forutbestemte forestillinger om søkerens kjønn eller nasjonalitet gjør at attraktive kandidater sorteres ut. Dessuten kan personenes tilstedeværelse på internett legges med som bakgrunn i vurderingen, som ved hjelp av AI kan bidra til en enda bedre utvelgelsesprosess. Det åpner også for muligheter til generelle søknader for å finne kvalifiserte kandidater som ennå ikke har søkt på jobben.

Enda en trend – av en helt annen kategori – er Kinas fremgang innen AI-området. Ingen andre lands myndigheter satser så intensivt på å tilpasse samfunnet for fremtiden. Kinas makthavere har ambisjoner om nye månelandinger og å skape beboelige områder på månens overflate. De gjør fremskritt innen genmanipulasjon, både hos dyr og mennesker. Gjennom ulike statlige initiativer bygger de infrastruktur og neste generasjons internett-nettverk over Sørøst-Asia og Latin-Amerika. Dessuten gjør de betydelige investeringer – og fremskritt – innen kunstig intelligens, noe som kan medføre store forandringer på det geopolitiske området de kommende årene.

Robotsamarbeid

Roboter har funnes lenge, men de nye trendene handler om at det dukker opp flere kollaborative roboter, altså roboter som jobber sammen med mennesker eller med andre maskiner. De har raskt etablert seg innen produksjon og lagerarbeid, men fremover kommer de også til å finnes på blant annet byggeplasser og i militære operasjoner.

Kollaborative roboter kommuniserer i sanntid, og som en forlengelse av dette vokser området ”cloud robotics” fram. Her deler fysiske roboter data på nett, for å kunne samarbeide med andre autonome maskiner uansett avstand.

Verdens smarteste byer

2019 Tech Trends Report inneholder en rangering av de 50 smarteste byene akkurat nå. Her vurderes blant annet gratis Wi-Fi, smarte løsninger for kollektivtrafikken, tilgang til 4G og 5G, en fungerende byutvikling, muligheter til grønn energi og cybersikkerhet.

Norden er mildt sagt representert på listen, gjennom å legge beslag på de ni (!) øverste plasseringene.

  1. København, Danmark
  2. Gøteborg, Sverige
  3. Oslo, Norge
  4. Bergen, Norge
  5. Odense, Danmark
  6. Stockholm, Sverige
  7. Åbo, Finland
  8. Ålborg, Danmark
  9. Jyväskylä, Finland
  10. Strasbourg, Frankrike

Også Europa som helhet – i forhold til størrelsen – har en tydelig dominans, gjennom å representeres av 27 byer blant listens 50.