Inspirasjon

Aktuelle teknologinyheter

Les mer om løsningen på fyllekjøring, et foreldet Pentagon, sikkerhetsrisikoene med IoT, robotoperasjoner, AI-kampfly, økt mobilbruk og lommeboken med fingeravtrykkleser.

Jeg hadde ikke Wi-Fi. Om jeg måtte ringe noen, ble jeg nødt til å bruke fasttelefon. Dette handlet mer om manglende tilkobling enn sikkerhet.

John Kroger, inntil nylig ansatt hos Pentagon, USAs militære hovedkvarter, hadde bedre tilkobling hjemme enn på jobb hos verdens mektigste militærmakt. Et sted som satt fast i 50-tallet, skriver han i Wired.
Hackad via en gatlyktaHackad via en gatlykta

Hacket via gatelykt

Nå som hjem og kontor flyter sammen, blandes også alle våre tilkoblede dingser. Ifølge sikkerhetsselskapet Zscalers rapport «IoT in the Enterprise 2020» har trafikken fra oppkoblede dingser blant deres bedriftskunder økt med 1 500 prosent på mindre enn ett år. Halvparten av disse er konsumentdingser, altså alt fra konsoller og datamaskiner til kaffemaskiner og gatelykter.

– Kommuner og statlige myndigheter er flinke til å beskytte dataene sine, men jeg tror ikke man tenker på at den smarte gatelykta like ved også har en IP-adresse. Da kan angripere ta seg inn i nettverket deres via den, sier Mikael Johansson, cybersikkerhetsekspert i Acronis, til Computer Sweden.

– Dette kommer til å eksplodere fullstendig med 5G, det har faktisk bare så vidt begynt.

AI-pilot sköt ner människa

AI-pilot skjøt ned mennesker

Darpa, amerikanske myndigheters enhet for militær teknologiforskning, gjennomførte en virtuell Top Gun-liknende konkurranse i august. En rekke AI-styrte kampfly konkurrerte mot hverandre i digital nærkamp.

Den vinnende AI-algoritmen, skapt av Heron Systems, møtte og beseiret også en menneskelig pilot med kodenavn «Banger», som fløy et digitalt F-16-fly.

– Jeg tror de siste 20 årenes teknologi viser at den kan tenke og reagere raskere enn et menneske i utvalgte sammenhenger, sa Banger på en pressekonferanse. Se duellen på Darpatv på YouTube.

Världens smartaste plånbokVärldens smartaste plånbok

Verdens smarteste lommebok

Lommeboka Cashew wallet ble finansiert gjennom Kickstarter og låses ved hjelp av en fingeravtrykksleser. Man kan registrere opp til 20 ulike fingeravtrykk.

Om noen prøver å åpne lommeboka med kraft, sender den et varsel til mobiltelefonen din. Finner du ikke lommeboka? Bruk mobilappen til å få den til å gi lyd fra seg.

Mobilen vet om du är onykter

Mobilen din vet om du ikke er edru

Kan løsningen på fyllekjøring ligge i lommene våre? Akkurat nå pågår nemlig forskning der mobiltelefonens innebygde akselerometer kan måle hvordan vi går når vi er påvirket av alkohol eller narkotiske stoffer. Det skal veldig lite til for at vi går annerledes enn vi vanligvis gjør – så lite at vi selv kanskje ikke merker at vi er påvirket. Forskere fra universitetet i Pittsburgh (USA) ser ved hjelp av mobildata med 93 prosent sikkerhet om noen har passert promillegrensen. Teknologien skal ikke bare hjelpe oss med å forhindre alkoholrelaterte skader eller ulykker, den skal også forandre hvordan vi måler påvirkningen – fra en teoretisk til en praktisk promilleverdi.

– Jeg har alltid synes at det har vært problematisk å måle promille. I virkeligheten er det viktigste hvor påvirket vi faktisk er. Det skiller ganske mye mellom ulike personer, sier Brian Suffolette, forfatter av studien i Pittsburgh, til Wired.

21 %

Økt mobilbruk under pandemien

Så mye mer surfet svenskene på Telias nett i løpet av sommeren 2020, sammenliknet med 2019. Mobilsamtalenes lengde økte også med elleve prosent, et tall som vanligvis synker hvert år. Menneskers behov for sosial kontakt under koronapandemien er sannsynligvis grunnen.

Roboten som ska sätta ett chip i din hjärna

Roboten som skal legge en chip i hjernen din

Frykt nummer én: Å operere en chip inn i hjernen. Frykt nummer to: Å la en robot gjennomføre operasjonen. Det er forutsetningene for dem som vil la Elon Musk-bedriften Neuralinks chip blande seg med nervene i hodet.

Neuralink viste i september frem en film som demonstrerte hvor langt de har kommet med det Musk kaller «en Fitbit med små tråder i hodet ditt». Operasjonen skal ifølge Musk ta noen timer og kun etterlate et lite arr. Roboten, designet av Woke Studios, skal smelte naturlig inn i sykehusmiljøene og se «fremtidsaktig, men ikke skremmende ut».

Et av målene med Neuralink er å få ryggmargsskadede til å gå igjen. Bedriften har så langt operert inn en chip som måler hjerneaktiviteten til grisen Gertrude. Ifølge Musk kan forsøk på mennesker starte tidligst i løpet av 2021.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger