Inspirasjon

Alle nyheter fra Google I/O

Google I/O er Googles årlige utviklerkonferanse der utviklere fra hele verden samles for å ta del i og dele kunnskaper. Google har selvsagt også en keynote på denne konferansen og på denne snakkes det endel om hva Google har gjort, hva de gjør akkurat nå og hva de kommer til å gjøre fremover. Dette gir et godt innblikk i årets trender samtidig som man også får ta del i hvilke nyheter som kommer til Googles alle forskjellige tjenester og dingser innen kort tid. Her har vi oppsummert det viktigste som ble sagt under årets Google I / O.

Google Lens

En av de mest interessante nye funksjonene for mobiler som Google innen kort tid kommer til å lansere er Google Lens. Dette kommer som en funksjon i Google Assistant så dersom du har tilgang til Google Assistant vil du i løpet av kort tid få tilgang til dette. Derfor kan vi også legge til at Google under pressekonferansen også passet på å lansere nettopp Google Assistant til iOS, men kun i Nord-Amerika.

Google Lens er uansett en funksjon som benytter seg av din telefons kamera samt en AI for å gjenkjenne det kameraet ser. Du skal ganske enkelt bare trenge å rette kameraet mot noe og så vil Google Assistant fortelle deg hva den ser i bildet. Den nye funksjonen skal for eksempel kunne gjenkjenne forskjellige blomster og fortelle deg hvilken sort det er du retter kameraet mot. Et annet eksempel er at du kan rette kameraet mot et landemerke, en unik bygning, severdighet eller lignende og få informasjon om hva det er du ser.

Sist, men ikke mins tskal du også kunne bruke denne funksjonene for å rette kameraet mot routerens Wi-Fi-informasjon eller lignende og få telefonen til å automatisk taste inn denne informasjonen der den skal være.

Cloud TPU

Den absolutt største nyheten under Google I/O var at Google virkelig viste hvor stort selskapet satser på kunstig intelligens, neurale nettverk og maskininnlæring. Dersom noen var i tvil før, bør man nå kaste denne tvilen til side for dette er fremtiden.

Grunnen for Googles satsing innenfor dette feltet ligger i den nye chipen Google presenterte under konferansen, Cloud TPU. Cloud TPU (Tensor Processing Unit) er en ny chio som er spesielt fremstil for å ikke bare kunne kjøre AI-applikasjoner, men også lære opp neurale nettverk. For å lære opp neurale nettverk bruker man i dag som regel GPU-er, men i følge Google vil denne spesialtilpassede chipen være flere ganger raskere, opptil fire ganger dersom man skal tro de lanserte tallene.

Fire chip vil monteres på en enhet som deretter kan sammenkobles med flere enheter for å bygge en ekstremt kraftig superdatamaskin. En enhet med 4 chip skal kunne håndtere hele 180 teraflops. Dette krever imidlertid at de som vil utvikle med disse chipene lærer seg hvordan man utvikler GPU-er helt på nytt.

Tanken er imidlertid ikke at Google skal selge disse chipene. Istedet vil selskapet bygge opp sine egne datasentre med disse og la bedrifter kjøpe seg inn i det hele som en sky-tjeneste. Google vil ganske enkelt bli størst på markedet med sin nye chip.

Mer om Google Assistant & Google Home

Utenom Google Lens kommer det dessuten mange andre nyheter til Google Assistant og Google Home. Din digitale assistent vil blant annet kunne videresende svarene den gir til riktig skjerm. For eksempel hvis du spør Google Home om veibeskrivelser kan den automatisk laste disse inn i telefonen din, eller hvis du sitter ved tv-en kan den vise kalenderen din på tv-en via ChromeCast.

Det mest interessante er nok likevel at Google kommer til å lansere et SDK for Google Assistant sånn at utviklere kan bygge inn assistenten i diverse forskjellige enheter m.m.

Andre nyheter er at Google Home skal kunne kjenne igjen forskjellige brukere på stemmen, den skal også begynne å fungere som en telefon (kun i Nord-Amerika foreløpig) og sist, men ikke minst skal Google Home nå fungere som en vanlig blåtann-høyttaler.

Stand alone VR

At Google på en eller annen måte skulle snakke om VR kommer ikke som en overraskelse, men det de faktisk presenterte var likevell en stor nyhet. Google presenterte nemlig et nytt produkt i form av et VR-headset som hverken krever en mobiltelefon eller en datamaskin for å fungere siden alt er innebygget i headsettet. Takket være ny teknologi ved navn WorldSense trenger man heller ikke montere andre sensorer siden alt er innebygget i headsettet.

Det finnes enda ingen lanseringsdato eller pris, alt vi vet er at Lenovo og HTC kommer til å lansere slike headsett i løpet av de neste månedene.

Android og andre nyheter

Vi kan dessverre ikke gi en nøyaktig liste over alt som ble presentert, emn her kommer noen flere mindre nyheter som ble presentert. Først og fremst viste man frem mer av Android O, neste generasjon Android. Android O vil blant annet raske på ladetider, forbedre batteritider og fungere betydelig bedre på telefoner som ikke er så kraftige. Grensesnittet forandres også litt og man vil begynne å støtte programmeringsspråket Kotlin.

Google Photos får noen nye AI-funksjoner som skal hjelpe deg  med å dele alle bildene dine til rett personer m.m. Også Gmail skal bli smartere og en AI skal hjelpe deg med å raskt svare på mail med spørsmål gjennom å foreslå en rekke svar.

Og til sist vil Google lansere et API for de som ønsker å bruke Google for å ta betalt i nettbutikkene sine, for apper m.m. Veldig mange har bankkortene sine tilkoblet til Google-kontoen sin og er også nesten alltid innlogget på Google-kontoen i nettleseren sin. Dette skal gjøre det enkelt for brukere å benytte dette for å betale og for butikker skal det bli enkelt siden Google står for sikkerheten og betalingsprossessen.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger