Inspirasjon

Computex 2017

Computex i Taipei er verdens største messe dedikert til datamaskiner av alle utgaver, fra skrivebord til serverhallen. Konsumentelektronikk og gaming får sin rettmessige del av messegulvet, men mange av messens aller mest interessante nyheter og slagord rettes mot store og små selskaper som ønsker å effektivisere og utvikle virksomheten sin. Her er noen av de trendene som kunne ses på årets Computex-messe.

AI – ikke bare for gigantene

Spilleplanen for AI og maskininnlæring har eksplodert fullstendig de siste årene, og det er ikke uten grunn at konseptet utgjorde en betydelig del av både AMDs og Nvidias pressekonferanser. Årets messe viser tydelig at det i nærmeste fremtid kommer moderne AI som ikke er en innviklet og dyr teknologi som er reservert kun for giganter som Facebook, Google eller Apple. AI blir stadig mer relevant for både små og middels store selskap samtidig som både kostnadene og utviklingstiden som kreves, reduseres.

Ett eksempel er Nvidias nye AI-plattform som skal la hvem som helst installere et utviklings-kit for AI-trening etter selskapets-resurser – er det mer komplisert kan du leie deg inn i Nvidias datasenter uten at du trenger å bygge opp et eget, noe som ville kreve enorme utgifter.

Uansett hvilken plattform du velger, åpnes det stadig opp for nye muligheter når det gjelder hva som kan gjøres med maskininnlæring både i stor og liten skala. Et overvåkingssystem som krydres med maskininnlæring kan for eksempel advare dersom uautoriserte personer fanges opp på kamera, mens ansatte slippes igjennom. Et annet eksempel er å bruke AI for å optimere produktutvikling og raskt oppdage defekter som et menneske lett hadde oversett. 

VR og AR som arbeidsverktøy

Virtuell virkelighet er fremdeles et godt stykke unna å være dagligdags i de fleste konsumenters hjem, men det betyr ikke at interessen har avtatt på messer som Computex. VR og utvidelsen AR kan bli uunnværlige verktøy for alt fra utdannelse til produktdesign. Designer du møbler kan du for eksempel granske kreasjonene dine i et virtuelt rom før du kjøper inn materialer til en prototype, og dermed spare utgifter.

Intels dominans står ustabilt

Etter årevis med nærmest total dominans på prosessormarkedet har Intel for alvor fått konkurranse. AMDs lansering av den nye Zen-arkitekturen har stjålet rampelyset på konsumentmarkedet og gjør et enda større inntrykk på forretningssiden.

Den nye Ryzen-serien vil sakte, men sikkert finne veien inn i profesjonelle arbeidsstasjoner med høye krav på flertråds-ytelse. Men det røde laget har også funnet veien inn i mer uventede sammenhenger, for eksempel i en kostbar NAS-løsning fra Qnap. Qnap på sin side mener de skal kunne kutte kostnadene sammenlignet med en tilsvarende NAS-løsning med Intel-silisium, og delvis fører de ekstra kjernene og trådene muligheten til å effektivt kunne kjøre flere virtuelle maskiner parallelt. Det betyr et fristende konsept for mindre selskaper som trenger en serverløsning før de tar steget over i en fullstor rackserver.

Før serverhallen er det i stedet AMD Epyc som ser ut til å gjøre størst inntrykk. Dette er AMDs nye monsterprosessor for servere med 32 fysiske kjerner og 64 tråder, samt støtte for å kjøre doble prosessorer på samme hovedkort. Med et løfte om en konkurransedyktig pris sammenlignet med Intels nærmeste tilsvaring, samt flere kjerner og mer minne per system mener AMD at du vil kunne erstatte flere Intel-servere med færre AMD-servere med større ytelse og bedre energieffektivitet.

Mobil batteritid

Intels Kaby Lake-prosessorer ble lansert allerede i høst, men i år ser vi stadig flere eksempler på andre generasjons bærbare Kaby Lake-maskiner. Produsenter som Dell og HP fortsetter å presse opp datamaskinenes batteritid for at du skal kunne arbeide lengre på reisefot. En batteritid på 12-14 timer er ikke lengre uvanlig. Hverken for konsuments- eller bedriftsdatamaskiner.

8 juni 2017

Tagger