Infrastruktur

Derfor satser bedrifter på hyperkonvergens

Hyperkonvergert infrastruktur har gått fra hype til førstevalg for mange større bedrifter og myndigheter. Nå begynner også mindre bedrifter å teste fremtidens datasentre, som gir mindre vedlikehold og økt skalerbarhet.

Hyperkonvergerende datasentre samler serverinfrastrukturen i en og samme løsning, som håndteres gjennom en smart programvare som forenkler automatisering og skalerbarhet. I det tradisjonelle datasentret er det separat maskinvare for lagring, servere for databehandling og håndtering av virtuelle maskiner, backup, switcher og mye annet med proprietære operativsystemer og egen firmware. Det gjør at mye tid legges på vedlikehold og oppdateringer, og at delene i systemet kanskje ikke alltid snakker helt riktig med hverandre.

– Med hyperkonvergens tar du bort koblingen mellom programvare og maskinvare, og jobber mot noe som kalles «software defined». Intelligensen sitter i programvaren og den bryr seg ikke om hvilken type maskinvare som ligger i bunnen, sier Andreas Remmer som er datasenterspesialist på Dustin.

Det er en fordel for bedrifter som i dag har et blandet IT-miljø med produkter fra ulike produsenter. Ofte kan du bruke deler av den eksisterende maskinvaren i den nye hyperkonvergerte løsningen.

– Har du investert i et tradisjonelt datasenter og har to år igjen av supportkontrakten, vil du ikke bare kaste maskinvaren. Da kan du for eksempel enkelt bruke lagringsdelen i det nye miljøet, sier Andreas Remmer.

Skalér opp ved behov

Skalérbarheten er en annen fordel med hyperkonvergert infrastruktur. Ettersom det er vanskelig å vite akkurat hvilke behov bedriften vil ha over tid, er det vanlig at du overdimensjonerer datasentret for å være på den sikre siden.

– Det er vanlig å kjøpe 40-50 prosent overkapasitet. Med en hyperkonvergert infrastruktur kjøper du det du trenger med en liten overkapasitet. Trenger du mer kapasitet, kan du enkelt legge til mer. Det gjør at den samlede investeringen ofte blir lavere, ettersom du bare kjøper det du trenger, sier Andreas Remmer.

Tidligere var hyperkonvergert infrastruktur forbeholdt store bedrifter, men de siste årene har den økonomiske terskelen blitt lavere. Samtidig har flere bedrifter fått opp øynene for hyperkonvergens parallelt med at interessen for skyløsninger har økt.

– Mange bedrifter vil migrere til skyen, men kan av legale eller praktiske årsaker ikke flytte alt på en gang. Hyperkonvergers gjør det enkelt å kombinere en privat skyløsning mot den offentlige skyen, sier Andreas Remmer, og legger til:

– Hyperkonvergert infrastruktur forenkler digitaliseringsprosessen som mange selskaper er inne i, ettersom de ikke blir like låst som med de gamle systemene. Du vil gjøre mer, men ikke investere i et helt nytt datasenter. Det er en måte å gjøre digitaliseringsidéer til virkelighet raskere, helt enkelt.

Les mere:
Hyperkonvergens: Løsningen på alle problemer, eller alle eggene i en kurv?
Mot en nettverksløsning for fremtiden
Hva er serverløs IT?

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger