Inspirasjon

En rolig måned i teknologibransjen

Februar er en litt ”kjedelig” måned i teknologibransjen. Det skyldes av CES-messen nylig vært og i mars er det klart for Mobile World Congress. Så i februar får man nesten aldri se nye produktlanseringer. Derfor tilegner vi denne månedens dingskronikk til mer fremtidsrelaterte nyheter.

Dingsene

Som sagt har det ikke blitt presentert så mange nye dingser som er verdt å skrive om så vi tar isteden en titt på hva forskere rundt i verden har lykkes snekre sammen. Vi begynner med en smart klokke fra MIT som virkelig skiller seg ut fra de modellene vi finner på markedet i dag. Denne nye smartklokken har en funksjon som lar brukeren avgjøre hvordan en person man snakker med, har det. Teknologien bygger på at klokken analyserer stemmen hos den man snakker med og deretter viser den hvordan personen virker å ha det. Denne klokken kan bli et fantastisk hjelpemiddel for for eksempel mennesker med ulike typer autisme.

Nå er tydeligvis kvantedatamaskinens tid her. Kvantedatamaskiner spås av mange å være fremtiden siden de i teorien kan gjøre enormt mange flere beregninger enn en vanlig datamaskin. Men ingen har hittil lykkes med å bygge en fungerende kommersiell kvantedatamaskin før nå. Det er selskapet D-Wave som står bak den nye datamaskinen D-Wave 2000Q som har en prislapp på 15 millioner dollar.

Vi avslutter denne månedens dingssegment med to dingser som faktisk kan kjøpes i butikk ganske snart. Og det er LGs nye smarte klokker, Watch Sport og Watch Style. Den store nyheten med disse klokkene er ikke selve maskinvaren, men at det blir de første klokkene med nye Android War 2.0 som blant annet lar klokkene kjøre frittstående apper. Sportsvarianten har også svært interessante spesifikasjoner med en rund OLED-skjerm på 1,38 tommer, 768 MB RAM-minne, 4GB lagring og ikke minst et batteri på 430 mAh. Dessuten har klokken innebygget GPS, 4G-antenne og NFC.

Fremtiden

Som vi skrev i forrige måned er det smarte dingser og kunstig intelligens som er i skuddet akkurat nå og vi tenkte å skrive litt mer om sånne ting denne måneden også. Først og fremst har det amerikanske veiverket (DMV) lansert en rapport om hvordan det går for de selvkjørende bilene som kjører rundt i California. Der kan man blant annet se at det går svært bra for Googles plattform for selvkjørende bilder, Waymo. Tallene viser at i løpet av 2016 trengte føreren kun gripe inn i snitt 0,12 ganger på 1000 km. Det er en enorm forbedring fra 2015 års tall på 0,5 ganger per 1000 km.

En annen AI-nyhet er at Facebook har lansert en ny funksjon basert på en AI som analyserer alle bilder som legges opp i tjenesten. Denne AI-en leser hva bildene forestiller og gjør det mulig for deg som bruker å søke etter bilder basert på innholdet i bildene, ikke bare bildeteksten.

Notisen

Denne månedens notis blir den fantastiske nyheten om at vi endelig har en dato for når roamingavgiftene i EU forsvinner, og det er 15.juni. Gode nyheter for alle som reiser mye i EU på jobb.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger