Inspirasjon

Hennes teknologivalg avgjør fremtiden

Som sjef for forskningsorganisasjonen Ericsson Research har Sara Mazur en av nettgigantens tyngste jobber. Hun skal sikre at Ericsson har riktig teknologi og riktige tjenester i et tre til sjuårsperspektiv. Det nyeste er den intensive utviklingen av 5G – neste generasjons mobilnett.

En kopp kaffe lander foran meg på Ericsson Studio, nettgigantens toppmoderne utstilling i IT-byen Kista. Overfor meg sitter Sara Mazur, som har doktorgrad fra KTH og har jobbet på Ericsson siden 1995. Hun har vært forskningssjef siden 2012.

Saras team består av 650 forskere i ti land. Mye av samarbeidet med forskerne skjer via videokonferan­ser. I fellesskap finner de frem til nye ­teknologier, innovasjoner og konsepter innen sju forskningsområder – fra radiotilgang til skyteknologi. Basert på forskningsresultatene beslutter forretningsdelen av Ericsson om de skal kommersialisere nye produkter eller tjenester.

Ericsson jobber nå febrilsk med testing og produktutvikling av 5G, som involverer alle de sju områdene. Det dreier seg om et intelligent supernett som skal bære det digitaliserte samfunnet.

I 2020 skal det finnes lynraske 5G-nett. Hva innebærer det?

– 5G skal takle opptil 20 gigabit per sekund. Det er godt og vel 100 ganger raskere enn 4G. I tillegg skal 5G håndtere 1000 ganger mer trafikk. Rekkevidden og dekningen blir betydelig bedre. Nettet skal kunne koble til 100 ganger flere enheter enn tidligere. Men ikke nok med det. 5G har mye mindre forsinkelse i kommunikasjonen, for eksempel mellom to terminaler eller via en basestasjon.

Nettet skal støtte interaksjon mellom maskiner og mellom menneske og maskin. Kan du fortelle mer?

– 5G gir brukerne helt nye muligheter sammenlignet med 4G. Nettet skal være bærer av det fremvoksende digitaliserte samfunnet og industrien. Det skal ha kapasitet nok til det som kalles kritisk kommunikasjon, for eksempel fjernavlesning av medisinske instrumenter, selvkjørende biler og fjernstyrte roboter. Det er tilpasninger som krever både høy sikkerhet og pålitelige nett med minimal forsinkelse mellom handling og reaksjon.

Du prater mye om smarte nett. Hva er det?

– 5G støtter en rekke ulike digitale tjenester med forskjellig krav til ytelse i samme nett. Enkelt sagt tilpasser nettet seg etter den aktuelle tjenesten som kommuniseres i nettet, og som gjenkjenner den tilkoblede enheten. I tillegg prioriteres trafikken. Datakommunikasjon fra for eksempel en nødetat prioriteres fremfor nettspill.

En organisasjon kan altså i prinsippet få sitt eget prioriterte nett i nettet?

– Sånn virker det. 5G-nettverksfunksjoner virtualiseres og kjøres i et skymiljø. Der kan vi opprette programvaredefinerte nettverk (nett der funksjonene som styrer nettverket, separeres fra utstyret som håndterer trafikken) og spesialtilpasse bruksområder i nettet, for eksempel for et selskap som har førerløse og fjernstyrte busser. Bussene trenger stabil, sikker kommunikasjon og ekstremt kort forsinkelse i nettet for å kunne reagere lynraskt.

På hvilken måte kan IT-selskaper i Sverige selv skape forretningsfordeler med 5G?

– De kan både digitalisere selv og hjelpe kundene med deres digitaliseringsprosjekter. Det skaper mange nye forretningsmodeller. Takket være 5G vil tingenes Internett, IoT, kunne tilkoble, måle og styre mange ting som ingen har kunnet gjøre før. 5G er også laget for å fungere sammen med maskinintelligens som analyse, maskinlæring og kunstig intelligens, stordata og dyplæring.

Kan 5G suppleres med 5G-basestasjoner for hjemmet?

– I så fald bliver det et supplement til de udendørs basestationer og som en erstatning for WiFi-routere derhjemme. Men spørgsmålet er, om det rent forretningsmæssigt bliver sådan.

Bliver 5G fiberkablets endeligt?

– Nej, det bliver et supplement. Fibernet til virksomheder og boligkvarterer vil eksistere i mange år endnu. Derimod vil 5G i stor udstrækning blive anvendt, når der bygges nye bolig- og industrikvarterer.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Jeg har verdens sjoveste job. Jeg arbejder med teknologi, som bliver anvendt i samfundet, og får lov til at arbejde med strategiske spørgsmål. Jeg elsker også at arbejde sammen med andre.

Hvad er det sværeste ved din rolle?

– Der er flere ting. Jeg skal sikre, at vi investerer Ericssons forskningsressourcer, så de resulterer i et produkt eller en tjeneste inden for tre til syv år. Det handler om at forske i det rette teknikvalg og kunne se fremtidens trends. Fejler vi, bliver vi overhalet af konkurrenterne.

Hvad gør du for at rekruttere og beholde de skarpeste forskere?

– Jeg deltager selv i rekrutteringen. Det vigtigste er, at man kan tilbyde et spændende og stimulerende miljø med udfordrende arbejdsopgaver. Vi har et tæt samarbejde med det tekniske universitet. En del spidskompetencer er ekstra svære at finde, specielt inden for softwareteknologi, sikkerhed og machine intelligence.

Hvor gammel var du, da du begyndte at interessere dig for teknik?

– Jeg har været interesseret i, hvordan ting fungerer, lige så længe jeg kan huske. Da jeg var 11, besluttede jeg mig for at ville studere på Sveriges tekniske universitet.

Kort om Sara Mazur

Alder: 50 år
Familie: Mand, en datter på 12 år og en søn på 9 år
Bopæl: Hus, Saltsjö Boo, uden for Stockholm
Yndlings IT-gadget: Smartphone
Yndlingsside på nettet: Jeg har mange, jeg kan ikke pege på en enkelt

Saras tre tips

  1. Begynd at opbygge digital datakompetence, søg alliancer og partnere.
  2. Tænk over, hvad ubegrænset opkobling og adgang til data kan betyde for dine produkter og det, du tilbyder.
  3. Vent ikke. Begynd at eksperimentere og udvikle morgendagens løsninger med den teknik, der er tilrådighed nu.

Forbereder sig på 5G

Gennem flere samarbejdsprojekter stræber Ericsson efter at møde kravene til 5G og forske i, hvordan teknologien kan anvendes i det digitaliserede samfund og i industrien.

De 5G-projekter, som Ericsson leder i Sverige, sker i samarbejde med fem forskningspartnere samt svenske IT- og industripartnere, herunder Scania og Volvo.

I mineområdet Boliden uden for Skellefteå tester man anvendelsen af 5G i forsøg, som kan bidrage til, at mennesker undgår at arbejde i farefyldte områder under jorden.

Et andet samarbejde foregår mellem kuglelejegiganten SKF og Chalmers tekniske højskole i Gøteborg, der har lavet et opkoblet produktionsanlæg. Ericsson har også et samarbejde med Sics, som er et forskningsinstitut inden for informations- og kommunikationsteknologi, og 20 teleoperatører, som tester 5G.

5 stærke trends inden for AI og maskinindlæring

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger