VR-teknologien har slått gjennom de siste årene, men i hvor stor grad passer den i skolen? Et pilotprosjekt i Saltsjö-Boo rett utenfor Stockholm prøver å finne ut nettopp det.
Når jeg ser opp mot vannoverflaten noen få meter oppe, svømmer en av de svarthvite rovdyrene rett over meg. Heldigvis er ikke den sultne hvalen ute etter meg, men sluker noen fisker som er kastet i vannet. Med hjelp av små propeller svømmer jeg bort til en liten boble i vannet med en ikon som forestiller en spekkhugger. Jeg stikker hånden inn i boblen og en stemme begynner å fortelle på engelsk om livet til disse havdyrene.
Nå er jeg jo ikke ute og dykker, men befinner meg i et grupperom på Björknässkolan i Saltsjö-Boo, i Nacka kommune øst for Stockholm. Her har elevene i klasse 4A våren 2018 hatt muligheten for å prøve VR-teknologi som en del av undervisningen. I grupperommet er det installert et HTC Vitr-anlegg med sensorer installert oppe i to hjørner og et par VR-briller med tilhørende håndkontroller og hodetelefoner. Systemet kjører på en arbeidsstasjon fra Dell og på en vanlig skjerm kan de som ikke har briller på seg følge med på det som skjer i den virtuelle virkeligheten.
Eleven som har brillene på seg beveger seg i den virtuelle virkeligheten og kan se og forflytte seg i den. Med en håndkontroll i hver hånd kan man bevege seg lengre enn i det fysiske rommet og samhandle med den virtuelle verden. VR-programmet der IT i skolans utsendte får svømme med spekkhuggere heter Ocean Rift og er et av spillene skolen har kjøpt for å evaluere hvordan den nye teknologien kan brukes i undervisningen.
Les mer om hva Dustin kan gjøre i skole og offentlig sektor
Viktig å prøve i praksis
Initiativet til testen kommer opprinnelig fra Lars Ekelöw, digitaliseringsstrateg i Nacka kommune. Han mener det er viktig at skolen prøver tekniske nyheter i praksis.
– Noen teknologier fungerer veldig bra i skolen, andre fungerer ikke i det hele tatt. For å danne seg et bilde av hva som kan være en bra teknologisk støtte for undervisningen og hvordan ny teknologi kan utnyttes best mulig, må du prøve den, sier han.
Han vil unngå å gjøre feilen å kjøpe inn mye teknologi uten å helt vite hva man skal bruke den til. Derfor tror han på å starte i liten skala.
– Skolen må ta til seg digitaliseringen på sin egen måte. Teknologien må alltid underordnes pedagogikken. Her spiller lærerne en nøkkelrolle, de er ansvarlige for at teknologien involveres kontekstuelt i undervisningen. Derfor er det nødvendig med tester i klasserommet når noe nytt dukker opp som kan ha et stort potensial, som dagens VR-teknologi. Deretter kan vi ta stilling til om vi skal kjøpe mer utstyr eller ikke, fortsetter Lars Ekelöw.
En ny måte å lære på
Björknässkolan er en barne- og ungdomsskole som lenge har vært en forgjenger når det gjelder teknologistøtte i undervisningen. Skolen var for eksempel først i Sverige med å gi alle elever hver sin bærbare datamaskin allerede på småskoletrinnet. Når Anna Brämming Bjare, som er klasselærer for 4A, hørte at det var en mulighet for å prøve VR, nølte hun ikke med å melde sin interesse.
Du går inn i en annen verden, noe som gir en ny dimensjon og som kan gjøre det lettere for mange barn å tilegne seg ny kunnskap.
– Jeg syntes det høres fantastisk ut å få teste dette. Som lærer er det ikke vanskelig å forestille seg mulige bruksområder i skolearbeidet. Tenk deg å kunne synliggjøre hvordan kroppens organer henger sammen gjennom en reise i blodomløpet. Eller å komplettere det som står i historieboken med å vandre rundt i en virtuell middelalderby, sier hun.
Anna Brämming Bjare mener at VR kan bli en ekstra måte å lære på. Det er ikke bare visuelt, som en film, men det gir en sterkere opplevelse.
– Som lærer ønsker jeg å kunne finne riktig læringsmetode for hvert barn. Denne teknologien kan gjøre det morsomt for flere å lære. Du går inn i en annen verden, noe som gir en ny dimensjon og som kan gjøre det lettere for mange barn å tilegne seg ny kunnskap. Jeg tror det kan finnes uante muligheter her, sier hun.
Jakt på pedagogiske programmer
Samtidig sliter du som foregangsperson med å finne de riktige programmene og spillene. Det er litt av en jungel, og mange ting kan være veldig bra, uten at de nødvendigvis egner seg for skolearbeid. Anna Brämming Bjare gir et eksempel på et program der hun deltar i en operasjon, som hun syntes kan være interessant. Lærerne tester alltid programmene selv før de eventuelt får brukes av elevene. Da hun testet dette programmet, skjønte hun fort at operasjonen åpnet for rene splatterscener med organer som kastes rundt.
– Det ville ikke fungere i det hele tatt! Men jeg tror det er mulig å lage gode programmer med pedagogisk innhold. Helst skulle vi jo ha materiell som er knyttet til det vi arbeider med i klasserommet. Hvis vi forteller om Småland i undervisningen, vil vi gjerne gå rundt i en skog i Småland. I stedet for å dykke med spekkhuggere eller hvithai, kunne vi tenke oss å se hvordan det ser ut i Østersjøen. Her finnes et stort potensial for de som utvikler undervisningsmateriell, sier hun.
Anna Brämming Bjare, klasselærer på Björknässkolan.
Ettersom skolen bare har ett oppsett med VR-briller, har elevene brukt det to og to, og noen ganger har det tjent som en belønning når en oppgave skal bli ferdig. I tillegg til å bli kjent med havdyr, har de brukt Google Earth VR til å besøke gatemiljøer i fjerntliggende byer. Anna Brämming Bjare synes det kan være vanskelig å få tid til å lete etter passende programmer hun kan prøve, men hun er heldig som får hjelp av Erik Jarkiewicz. Han er en ressursperson for en elev i klassen og har engasjert seg i VR-testingen.
– Google Earth er et program med litt mer pedagogisk opplegg. Vi har også nylig kjøpt Apollo 11, der vi kan følge det amerikanske romprogrammet ut i verdensrommet. Det har fått gode omtaler. Samtidig er det ingen tvil om at markedet fortsatt er umodent og det er få spill som har pedagogiske ambisjoner. Spesielt hvis du vil ha dem på svensk, sier han.
Paragraf 22 for teknologien
Erik Jarkiewicz mener at det foreløpig finnes en paragraf 22 der skolene ikke bruker VR fordi det ikke finnes programmer som passer, og utviklere ikke utvikler egnede programmer fordi skolene ikke bruker VR.
– Vi må nå en kritisk masse før det tar av, men potensialet er stort. Til en viss grad handler det også om kostnader. Når VR-teknologien faller i pris tror jeg det kommer pedagogiske programmer, sier Erik Jarkiewicz.
Anna Brämming Bjare forteller at det finnes en del gode ressurser på nettet for å finne ut mer om egnet bruk, spill og applikasjoner.
– I en Facebook-gruppe som heter «VR i skolan», deler lærere sine erfaringer og tips. Nettsiden vrsverige.se har også en egen del som handler om VR i utdanning og skole, sier hun.
Egen IT-tekniker er en ressurs
Som vanlig når det gjelder IT, er det en ekstra utfordring å få alt det tekniske til å fungere. Erik Jarkiewicz forteller at de bl.a. har møtt på problemer med en oppdatering av Apollo 11. Det vil bli løst, men det krever jo at en kyndig person er tilgjengelig.
– På Björknässkolan har vi en rektor som er veldig engasjert i IT. Derfor har vi ansatt en IT-tekniker som kan ta seg av de tekniske delene. Men sånn er det ikke overalt, sier Anna Brämming Bjare.
VR-testen på Björknässkolan er ennå ikke avsluttet, men til tross for tekniske problemer og behovet for å lete litt for å finne egnede programmer, ser de ansvarlige positivt på teknologien.
– Jeg vil definitivt anbefale andre å prøve, men det er som sagt bra å ha noen som har tid til å se og finne gode ting å bruke, sier Anna Brämming Bjare.
Det er mulig at Nacka kommune kjøper flere VR-sett fra Dustin.
– Det tror jeg absolutt. Dette er en teknologi som har kommet for å bli, og som vil fortsette å utvikle seg, sier digitaliseringsstrategen Lars Ekelöw.
Når vi ser entusiasmen til elevene i fjerde klasse som prøver VR-brillene under vårt besøk, er dette helt sikkert noe elevene vil skrive under på – selv om det er litt skremmende når hvalen fanger deg, åpner sine store kjever og alt plutselig blir svart!
Fakta om Björknässkolans testing av VR-teknologi
- Björknässkolan ligger i Saltsjö-Boo i Nacka kommune og er en barne- og ungdomsskole.
- Klasse 4A prøver HTC Vire VR-systemet som kjører på en Dell-arbeidsstasjon.
- Noen av programmene/spillene de har prøvd hittil er Ocean Rift, Google Earth VR og Apollo 11.
Les mer om hva Dustin kan gjøre i skole og offentlig sektor
Les mer: Slik blir skolen påvirket av digitaliseringen