Inspirasjon

Trendrapport fra IFA 2018

Selv om IFA i Berlin er en av de få store teknikkmessene som byr vanlige forbrukere inn i hallene sine, er det rikelig med produkter og trender å titte på for bedrifter. I år var den største trenden, både billedlig og bokstavelig, skjermer og skjermteknikk. Samtidig fortsetter trendene med stemmestyring og bedre ytelse, samt funksjonalitet i ekte, bærbart format.

Store, ultrabrede skjermer på skrivebordet

En skikkelig arbeidsflate med god oversikt er ikke lenger forbeholdt flygeledere som skal styre 3D-puslespillet av metallfugler i luftrommet. De store skjermene er mer eller mindre blitt en selvfølgelighet også for de fleste databrukere og kontorlandskaper. Den økte oversikten og forbedrede arbeidsstrukturen kommer med enkelte ulemper. Å installere flere bildeskjermer innebærer ikke bare økte innkjøpskostnader, men også større behov for plass på skrivebordet og doble skjermutganger fra de (ofte mobile) enhetene som skjermene kobles til.

På IFA viser flere produsenter hvordan ekstra store, og ikke minst ultrabrede, høyoppløselige skjermer kan være et alternativ for framtidens arbeidsstasjoner. Med støtte for USB Type-C og bildeformatet 32:9 kan for eksempel Philips 499P9H, med én enkelt kabel, både lade den bærbare datamaskinen og levere et bildesignal og en oppløsning som i praksis erstatter to fysiske 27-tommers skjermer med 2560 x 1440 pikslers oppløsning. Det kan skje fordi Philips er først ute med «5K-oppløsning» (5120 x 1440 piksler) i en ultrabred 49-tommers skjerm.

Samsung viste hvordan de ved hjelp av en ultrabred skjerm på effektivt vis kan kombinere to forskjellige enheter på samme skjerm, som for eksempel et slankt Windows 10-nettbrett og en enda mer mobil Android-telefon i én enkel skrivebordsdokk. Det ser ut som det ultrabrede formatet er her for å bli, både på forbrukersiden og for bedriftsmarkedet.

samsung skjermen

Enda større microLED-skjermer på veggen

Skjermprodusentene begrenser seg ikke til skrivebordet når de synes vi skal satse på de store størrelsene. Begge de koreanske TV-kjempene Samsung og LG viste frem sine nyeste prototyper av microLED. Den modulære skjermteknikken benytter seg av tre mikroskopiske lysdioder for å skape hvert enkelt piksel i skjermene. Fordelen blir en imponerende lysstyrke og detaljrikdom, selv i skikkelig digre skjermer. Teknikken er optimert for store skjermstørrelser, og under IFA viste LG frem verdens til nå største microLED-skjerm på 173 tommer, som er et interessant alternativ til blant annet større prosjektorinstallasjoner.

Samsung, som allerede under årets CES viste frem sin første microLED-prototype «The Wall», ser likevel ut til å ha kommet lengre i en faktisk implementering av skjermteknikken. På messen fikk vi se den mer TV-like «The Wall» flankert av to svarte vegger. Veggene var faktisk gigantiske bildeskjermer som viste hvordan man i framtiden kommer til å kunne integrere skjermer direkte i veggen på møterommet og i butikken. Eller hvorfor ikke ønske besøkende velkommen til kontorbyggets foaje med en gigantisk microLED-skjerm?

Samsungs skjermen The Wall

Bærbare arbeidsdatamaskiner i slankt format

Apple lanserte nye bærbare arbeidsdatamaskiner i Macbook Pro-familien tidligere i år, og under IFA viste konkurrentene på PC-markedet at de er hakk i hæl. Core i7-prosessorer med fire kjerner i ultrabærbare datamaskiner er allerede hverdagsmat, og flere produsenter lover Core i9-modeller med seks kjerner senere i høst.

En ettertraktet bærbar arbeidshest som skiller seg ut fra mengden på messegulvet, er Lenovo X1 Carbon Extreme. Det er en datamaskin som – selv om den ikke kan matche de tøffeste Macbook Pro-modellene på alle spesifikasjoner – får Apples profesjonelle datamaskiner til å se nærmest funksjonsfattige ut. Lenovo matcher Core i7-prosessorer (snart Core i9) med opptil 64 GB DDR4-minne, 2TB SSD-lagring i RAID og en 4K HDR-skjerm. I spesifikasjonslisten finner vi også fingeravtrykksleser, IR-kamera, smartkortleser, berøringsskjerm med penn og ikke minst en SD-kortleser. Alt i et format som er mindre enn 19 millimeter i profil, veier 1,8 kg og har 4K-skjerm på 15,6 tommer. Dagens og morgendagens bærbare arbeidsdatamaskiner byr ganske enkelt på det meste du kan trenge i form av funksjonalitet og prestasjon, noe som også passer godt med fokuset på Type-C og dokkingstasjoner til store, ultrabrede skjermer.

Lenovo X1 Extreme ved siden av Macbook Pro 2018 i 15-tommers størrelse.

Lenovo X1 Extreme ved siden av Macbook Pro 2018 i 15-tommers størrelse.

Samtidig viser Asus hvordan de, med sin nye, oppdaterte familie av Zenbook-datamaskiner, har klart å krympe den fysiske størrelsen på ultrabærbare datamaskiner enda mer. Datamaskinenes skjerm dekker 92-94 prosent av selve datamaskinenes indre lokk, noe som dramatisk reduserer datamaskinenes ytre mål. Arbeidsdatamaskiner skal rett og slett ikke fylle unødvendig mye i vesken.

Stemmestyring i alt, men likevel ingenting

Kunstig intelligens og stemmestyring er fortsatt en trend som flommer inn over forbruker- og bedriftsmarkedet som en bølge. Det er forventet at alle bedrifter benytter seg av AI eller stemmestyring i en eller annen form, og selv om stemmeassistentene Amazon Alexa og Google Assistant er til stede overalt på IFA 2018, er det greit å helle litt malurt i begeret. For oss her oppe i nord er det litt dårlig tone, siden verken Amazon eller Google offisielt har sluppet støtte for norsk. (Norsk Google Assistant finnes inntil videre bare i telefoner). Når støtten etter hvert kommer, vil den åpne slusene. Da vil det ikke ta lang tid før du kan styre både presentasjonsskjermer og kaffekokere med kjappe stemmekommandoer.

IFA 2018 logo

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger