Inspirasjon

Noen kule nyheter fra 2018 du kan ha gått glipp av

Teknologiverdenen beveger seg raskt, og mange interessante nyheter skjer hver dag. Det gjør det vanskelig å henge med hele tiden, så her er noen nyheter du kanskje har gått glipp av.

USA topper prestisjelisten på nyheter

Kina jobber hardt med å posisjonere seg som et land for høyteknologiske bedrifter, og har i fem års tid kunne skryte på seg å være i besittelse av verdens raskest superdatamaskin. Fram til nylig.

Amerikanerne har nemlig tatt tilbake den prestisjetunge tittelen med en nybygget superdatamaskin med det selvgode navnet Summit (fjelltopp).

super computer summit

Datamaskinen, som ble utviklet i samarbeid mellom USAs energidepartement og IBM, kan utføre 200 kvadriljoner utregninger i sekundet og brukes for å beregne alt fra atombombe-eksplosjoner til værfenomener. Summit kostet 1,7 milliarder kroner å bygge og står ved Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Oak Ridge, Tennessee.

Sensoren som gir deg riktig farge

Farger kan påvirke humøret vårt, og hvordan vi opplever steder og situasjoner. De kan også få oss til å kjøpe mer. Uansett om du skal male hjemme eller lete etter rett farge til et prosjekt på jobben, kan Nix Mini være en smart hjelp.

Den lille sensoren kan skanne farger fra de fysiske omgivelsene og oversette dem til en digital fargekode. Hold sensoren mot en vegg, et klesplagg eller en teknologidings, så dukker fargetonen opp som RGB-, HEX-, CMYK- og LAB-kode i appen som følger med.

nix mini color sensor

Oversetter i sanntid

Bærbar teknologi har hatt en enorm utvikling de seneste årene. Nå kommer framskrittene til et område som kanskje behøver nye teknologiske hjelpemidler aller mest – høreapparater. Livio Al fra Starkey Hearing Technologies er et høreapparat full av smart teknologi. Den har for eksempel en maskininnlæringsteknologi som tilpasser lyden og filtrerer bort bakgrunnsstøy, slik at bæreren hører riktige lyder.

Dessuten kan høreapparatet oversette fremmede språk i tilnærmet sanntid, telle skritt og føle om bæreren av høreapparatet faller.

livio starkey micro receiver

Metall – neste steg for HPs 3D-skriver

HP har lenge vært en av de største leverandørene av tradisjonelle skrivere. Blant annet var bedriften først ute med den kommersielle blekkskriveren. For et par år siden tok de steget inn i markedet for 3D-skrivere med HP Jet Fusion – en 3D-skriver for plastmateriale som rettet seg mot profesjonell bruk.

hp metal jet

Nå tar HP neste steg og lanserer en 3D-skriver for metall. HP Metal Jet bruker en teknologi som kalles -”binder-jet printing”, som innebærer at skriveren sprer et lager av metallpulver, som sprayes med et bindemiddel som herder materialet.

Teknologien minner om lag-på-lag-teknologien som brukes i mange plastskrivere. Den nye metallskriveren retter seg først og fremst mot bedriftskunder innen for eksempel bilindustrien, og slippes i første omgang bare til HPs utvalgte partnere. Øvrige interessenter må vente til 2020.

Artikkelen er også en del av vårt magasin Solutions. Klikk her for å lese magasinet i sin helhet.

28 desember 2018

Tagger