Inspirasjon

Robot kan løfte helsevesenet

Den kan minne eldre om å ta medisinen, hjelpe til på venterom og undervise. Doktor Pepper er en 1,5 meter lang robot som kan revolusjonere helsevesenet.

Tanken er at roboten skal avlaste personalet og bidra til bedre pasientomsorg gjennom kunstig intelligens og avansert analyse. Mathias Ekman, som er forretningsutvikler innen helsetjenester hos Microsoft, tror roboten kan revolusjonere helsevesenet. Nå forsøker han å få det svenske helsevesenet til å se fordelene.

Det første steget er å få innovatører innenfor og utenfor etaten til å tenke seg hvordan den kan brukes. Vi tilbyr bedrifter å komme til oss og teste hvordan den fungerer i ulike sammenhenger.

En rekke mulige bruksområder

Doktor Pepper, som så dagens lys i Japan i 2014, gir et sympatisk inntrykk med sine store øyne og armer. Mathias Ekman lister opp en rekke mulige bruksområder: Den kan minne eldre personer om å ta medisinen, hjelpe til i venterom og til og med brukes innen undervisning.

Introduksjonen av roboten i Sverige kommer på et beleilig tidspunkt. Den svenske regjeringen og SKL har satt som et felles mål at Sverige skal være verdens beste på e-helse innen 2025.

– Vi tror dette er fullt mulig fordi Sverige allerede har kommet så langt når det gjelder teknologi. Nå gjelder det å utnytte forspranget og legge til rette for at e-helse kan bli en fremtidsindustri for Sverige, sier Mathias Ekman.

Samhandle med andre tilkoblede ting

Microsoft samarbeider allerede med noen bedrifter for å se hvordan roboten kan brukes. Et eksempel er Sigma IT Consulting.

– Vi tester hvordan Doktor Pepper kan få informasjon fra andre oppkoblede løsninger, det vil si få roboten til å bli smart av omgivelsene. Den skal for eksempel kunne lukke et åpent kjøleskap, forstå om medisinskapet ikke blir åpnet i løpet av dagen, kontrollere om en person er blitt igjen på toalettet for lenge, og feste brodder på skoene hvis det er glatt ute.

Slik fungerer Doktor Pepper

Roboten Doktor Pepper har fire mikrofoner, to HD-kameraer – ett i munnen og ett i pannen og en 3D-dypsensor bak øynene. Den har også et gyroskop i magen som kan gjøre eksakte målinger, og berøringssensorer i hodet og hendene. Den mobile basen har blant annet to ekkolodd. I de nordiske landene er Dustin forhandler av Doktor Pepper.

Tekst: Nina Schmieder

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger