Chat

Kundecase

Skole viser vei

Åskollen skole i Drammen er en moderne foregangsskole. Det var derfor naturlig at valget falt på dem da Drammen kommune søkte en pilotskole.

Åskollen skole har vært igjennom store forandringer den siste tiden. I fjor ble den pusset opp for 100 millioner, og omtrent på samme tid fikk Drammen kommune ny utdanningdirektør, Jan Sivert Jøsendal.

Det er skolens rektor, Lars Christian Gjøsæther veldig glad for. Selv er han noe så uvanlig som en rektor med en bakgrunn som prosjektleder i Drammenregionen-IKT og en master i IKT og læring.

#Åskollenskole

– I fjor fikk jeg et oppdrag av Jøsendal om å tenke ut et prosjekt for å gjenskape begeistringen for innovativ pedagogikk, fortalte skolens rektor.

Prosjektet fikk navnet »#Åskollenskole«.

Faktorer han anså som viktig var: Det må fungere, ikke ta så lang tid og det må virke med en gang.

– Med de gamle PC-ene kunne det ta over 20 minutter før alle var logget på, fortsatte Gjøsæther.

Enkelt og likt for alle

Målgruppen er barn mellom seks og tolv år. Da blir det for komplisert når de skal huske passord, brukernavn og hvor de logget inn. Det var viktig at alle skulle slippe å logge inn, at det skulle være enkelt også for lærerne og at alle hadde samme hjelpemidler installert.

Delte ut 252 iPads i gymsalen

I mars ble alle skolens elever bedt om å møte i gymsalen. Ingen visste noe om hva som skulle skje. Inne i salen ventet ordfører, rådmann, utdanningdirektør, skolens ledelse og pressen. Jubelen sto i taket da ordføreren dro av teppet og avslørte et tårn av esker med iPads, 525 i tallet. Elevene satt ikke lengre på gulvet. De trippet, hoppet, jublet, fniste, lo og kunne nesten ikke vente. For flere av dem var det første gang de hadde noe sånt selv.

– Noen av 7.-klassingene ville gjerne bli et år til, smilte Gjøsæther.

Opplæringen hadde de en smart løsning på. De første to dagene hadde barna håndball- og fotballcup mens lærerne fikk opplæring av RIKT, Dustins opplæringspartner. De tre påfølgende dagene var det opplæring for elever i klasserommene.

– Det som var så bra, var at vi bestilte et stort antall iPader av Dustin, og de ankom to dager etterpå. Alt virket, det ble levert raskt og det var ingen feil med noen av dem.

De fikk en teknisk utfordring, siden det aldri hadde vært så mange enheter koblet til nettverket samtidig før.

– Men det gikk raskt og helt smertefritt å utvide dette.

På kort sikt ønsker skolen å bruke tid i høst på å få opp bruken og digitalisere arbeidsplaner. På sikt ønsker de å bli helt skybasert. Men dette vil bli styrt over tid via D-IKT.

– Nå er det viktig for oss å holde trøkket oppe fremover, og der ligger det en del jobb i årene som kommer. Vi ønsker å være en foregangsskole og rett og slett bli Norges beste skole.

3 tips FOR PILOTSKOLER

  1. Planlegg helhetlig. Målet må være bedre læring.
  2. Tenk 1:1. Når hver elev har sitt eget brett og kan bruke det åpner man for full individuell opplæring
  3. Vær visjonær. Endring er en styrke.

SLIK BLE DET MULIG

Utfordring

  • Skolen har vært i en lang forandringsprosess, og har som mål å være landets beste. I 2014 fikk kommunen ny utdanningsdirektør, Jan Sivert Jøsendal, og han ga rektor Lars Christian Gjøsæther et oppdrag: å gjenskape begeistringen for innovativ pedagogikk.

Løsning

  • 525 elever og lærere har fått hver sin iPad og opplæring, for bruk i undervisningen på skolen.

Resultat

  • Drammensskolen 2.0 skal spisse skolen frem mot 2020. Viktig del av digital læring, også for de med pedagogiske utfordringer, som for eksempel dysleksi. Ligger i front som skole, innovativ og fører til at familier flytter til området på grunn av skolen.

Tekst: Trine Sirnes

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger