Kundecase

Slik får Nacka gymnasium kvalitet og kostnadskontroll

Nacka gymnasium i Sverige legger stor vekt på at IT-utstyret skal vare lenge og holde høy kvalitet. Samtidig ønsker skolen å holde kostnadene nede. Det er en utfordring å få til begge deler.

Med sine 2300 elever er Nacka gymnasium en av Sveriges største videregående skoler. Skolen har et bredt utvalg av både studieforberedende og yrkesforberedende programmer. Og de kjøper inn store mengder datautstyr. I tillegg til at hver elev får tilbud om en lånedatamaskin, har skolen flere datasaler som er tilpasset skiftende behov ved de forskjellige linjene. Det er selvsagt også en del utstyr i de vanlige klasserommene, for eksempel projektorer og kabler av ulike slag.

– Når man skal kjøpe IT-utstyr til en skole, må man følge et overordnet prinsipp. Det som kjøpes inn, må være holdbart og ha god kvalitet til rett pris. Slitasjen er mye større i et skolemiljø enn på et vanlig kontor. Jeg vil si at de militære testene produsentene henviser til i markedsføringen sin, er for ingenting å regne sammenliknet med hva utstyret blir utsatt for på skoler og førskoler. Det er den ultimate kvalitetsprøven, forklarer Martin Kuczynski, som er IT-sjef ved Nacka gymnasium, med et smil.

Kostnadene løper løpsk

Når det gjelder ting som skjermer, for eksempel, kan man på en vanlig arbeidsplass måtte vente ganske lenge med å få oppdatert dem. På en skole, derimot, skjer det mye oftere at utstyret får bulker, faller i gulvet eller blir skadet på andre måter. Da må utstyret repareres eller skiftes ut.

– Kostnadene øker raskt, noe som er ekstra belastende i en skattefinansiert virksomhet som vår. For meg som ansvarlig er det viktig å bruke de begrensede ressursene på en smart måte, men uten å gå på akkord med kvaliteten, fortsetter Martin Kuczynski.

Også enklere utstyr må tåle røff behandling. På Nacka gymnasium er man nøye med å sjekke kvaliteten på alt som kjøpes inn.

– Vi ser for eksempel på hvordan koblinger og kontakter er konstruert på alle kablene. Eller noe så enkelt som at en minnepinne holder bedre hvis den er kledd i metall i stedet for sprø plast. Da kan læreren feste den til nøkkelknippet sitt og være sikker på at alle filene er med.

Martin forstår at det kan være fristende å spare ved å kjøpe det aller billigste på markedet, men mener at det på sikt koster mer fordi utstyret ikke varer så lenge.

Kvalitetskabler til rett pris

Nacka kommune har i mange år hatt en rammeavtale med Dustin, som Martin Kuczynski synes er gunstig fordi man kan finne all maskinvare på samme sted. Da Dustin for noen år siden lanserte sine egne merker for periferiutstyr, fattet han straks interesse.

– Her øynet vi muligheten til å få holdbarhet og kvalitet uten at det kostet skjorta. Vi startet med å evaluere Prokord-kablene og oppdaget at de oppfylte de høye kravene våre, sier Martin Kuczynski.

Den positive evalueringen førte til at skolen valgte Prokord-kabler til et stort prosjekt for å oppgradere alle projektorene i flere hundre klasserom.

– Det har fungert veldig bra, og i dag kjøper vi alle slags kabler av merket Prokord. Vi har dessuten gått over til Cirafon-etuier og slitesterke Tranzip-minnepinner av metall, fortsetter han.

Skjermene holder mål

Enda en produktkategori der Dustin har lansert sitt eget merke, er dataskjermer. Voxicon er et smart alternativ som gir mye kvalitet for pengene. Tatt i betraktning de betydelige kostnadene ved å erstatte skadde skjermer, hørtes også dette interessant ut for Nacka gymnasium.

– Etter en evaluering kunne vi konstatere at Voxicon ga oss nøyaktig den samme, varige kvaliteten som de store, etablerte merkene, men til en mye bedre pris. Det gjelder både skjermene til de generelle datasalene og skjermene for undervisningen, som har høyere krav til bildekvalitet. Voxicon-skjermene holder ganske enkelt mål, sier Martin Kuczynski.

Etter hvert som de eldre skjermene ved skolen blir utslitt, erstattes de fortløpende av nye Voxicon-skjermer.

– Den eneste forskjellen jeg ser, er at belastningen på økonomien blir betydelig lavere når en skjerm går i stykker. Og det er nok av andre gode ting skolen kan bruke de pengene på, avslutter han.

Her øynet vi muligheten til å få holdbarhet og kvalitet uten at det kostet skjorta.

– Martin Kuczynski, som er IT-sjef ved Nacka gymnasium.

Slik ble det mulig

Utfordring

Nacka gymnasium er en av Sveriges største videregående skoler med 2300 elever, og her jobber man for å minimere IT-kostnadene. Samtidig ønsker ikke skolen å gå på akkord med kvaliteten og holdbarheten til datautstyret, som må tåle et svært krevende skolemiljø.

Løsning

Etter en grundig vurdering av kvaliteten har skolen valgt å standardisere med skjermer, kabler, minnepinner og etuier fra Dustins egne varemerker Voxicon, Prokord, Tranzip og Cirafon.

Resultat

Dustins varemerker holder samme kvalitet som de større, mer etablerte merkene, men til en mye lavere pris. Det betyr at skolens økonomi ikke belastes unødvendig.

Dustins egne varemerker

Voxicon – Multimedieprodukter som skjermer, høyttalere, hodetelefoner, tastaturer, datamus og TV-apparater

Cirafon – Smarttelefon- og PC-tilbehør som skjermbeskyttelse, privatfilter, ladere, vesker og powerbanks

Prokord – Installasjonsprodukter som kabler, adaptere, skrivebord, dokkingstasjoner og veggfester

Tranzip – Minnepinner (USB)

Gilford – Toner og blekk

Et utvalg av alle produkter fra Dustins egne merker

20 september 2019

Tagger