Inspirasjon

Trendrapport fra IFA 2017

IFA 2017 kunne by på mange spennende produkter. Selv om mye fokus ligger på konsumenter finnes det mange lokkende nyheter for bedrifter der nye produkter åpner opp for nye muligheter. I det minste for bedrifter som våger å satse på ny teknologi og omfavne ny-ord som 360-kamera, mixed reality og det smarte hjem/kontoret.

8K – Snart er det virkelig her

Mens underholdningsbransjen fremdeles kjemper med å ta igjen Ultra-HD og 4K-oppløsning i form av content og produksjon er neste generasjons skjermer snart her. De fleste TV- og skjermprodusenter viser frem demoer av 8K-skjermer som med 7 680 x 4 320 piksler gir en nærmest 3D-lignende følelse. Sharp er den produsenten som virker som de satser mest på 8K og viser frem livestrømmet 8K-video på messen, passende nok på markedets første 70-tommer 8K HDR-skjerm.

Selskapet planlegger også å begynne å selge tilsvarende 70-tommer skjermer i en mer tradisjonell TV/monitor i løpet av andre kvartal. Prislappen lander da på rundt 100 000 kroner og skal egne seg spesielt godt for børsanalytikere, grafikere og andre applikasjoner der arbeidsflate og detaljrikdom er første prioritet.

Verdens første 70-tommer 8K HDR TV/monitor kommer for salg i Europa i løpet av andre kvartal 2018.

VR og mixed reality på en bred front

Mens virtuell virkelighet har vært en trend i flere år, kan man ikke se bort fra teknologiens utvikling under IFA 2017. VR brukes frekvent av bedrifter for å vise frem kule demoer og produktkonsepter mens Microsoft slår på stortromma med sin “Windows Mixed reality” plattform. Selskapets PC-drevne VR/AR plattform fikk mye fokus under IFA og flankeres av produktlanseringer fra store PC-produsenter som Asus og Lenovo. Begge produsentene presenterte egne Mixed Reality-briller som tar både konsumenter og medarbeidere inn i en digital verden. Grunnspesifikasjonene for disse headsetene er de samme med totalt 2 880 x 1 440 pikslers oppløsning og integrerte kameraer for å blande den digitale verden med virkeligheten.

De store fremskrittene kommer med en enhetlig og finjustert programvareplattform samt forholdsvis aggressive priser med en prislapp på 3 500 kroner inkludert moms for selve brillen. VR- og AR vil bli betydelig mer lett tilgjengelig i løpet av enden av året og det er nesten bare fantasien som setter grenser for bedrifter og utviklere som vil bruke teknologien.

Intels 8. generasjons mobile Core-prosessorer

Etter tøffere konkurranse fra AMD enn på mange år, sørget også Intel for å levere nyheter på IFA. I samarbeid med produsenter som Asus, Acer og Lenovo viste man frem bærbare datamaskiner med 8. generasjons Core-prosessorer. På menyen står en ny 14nm++ produksjonsteknologi som gir lavere strømforbruk og lengre batteritid. Intel lover også opptil 40 prosent høyere ytelse mot Kaby Lake gjennom å doble antall kjerner i sin nye, mobile U-serie av Core-prosessorer. Blant annet firekjernige Core i7-modeller med hyperthreading-støtte for totalt 8 tråder.

Toshibas Protoge X30 er både stilren og mer robust enn de fleste.

Det ble også vist frem både tradisjonelle laptop-modeller og mer hybridlignende datamaskiner som Asus ZenBook Flip og Lenovo Yoga 920. Den mest imponerende business-datamaskinen var den ultra tynne Toshiba Portege X30 som med et magnesiumkabinett klarte å håndtere vekten av 2 personer uten å få en skramme. Mens Portege X30 ikke får Intels nye prosessorer før på starten av neste år er det få stilrene business-laptopper som klarer å ha 200 kg på ryggen.

Alt i 360 grader

I fjor ble 360-kameraer mest ansett som et markedsføringstriks, men å filme alt i omgivelsene dine har vist seg å være etterspurt. Under IFA 2017 var det mange, både store og små bedrifter som viste satsninger på 360-kameraer. Acer satset på de dedikerte enhetene Holo360 og Vision360 mens Motorola og Alcatel lanserte Moto 360 resp. Alcatel 360 som kobles til smarttelefonen din.

360-video kan brukes av konsumenter for å vise ferien fra alle vinkler, men er også et spennende verktøy fro bedrifter. 360-turer av butikker kan ses med et par VR-briller og å forevige store eventer i 360 grader gir innlevelse også for de som ikke hadde anledning til å være der selv.

Det smarte hjemmet/kontoret

De store hjemmeelektronikkprodusentene med Samsung og LG i spissen vil gjerne fortelle om det smarte hjemmet. Med LG Smart ThinQ skal alt fra robotstøvsugere til gressklippere og kjøleskap være tilkoblet og styrt fra smarttelefonen din. Selv om det smarte hjemmet ofte ses som nettopp en smart løsning for hjemmet blir det stadig mer interessant i bedriftsmiljø. Hvorfor ikke la støvsugerroboten gjøre det rent på kontoret i løpet av kvelden, eller la termostater og vifter styres av de som skal være i nærheten av dem. Om ikke annet bør kaffemaskinen kunne advare før det er tomt for bønner og med programmerbare LED-lys i taket kan man øke After Work-kveldene til et nytt nivå. Det store problemet med det smarte hjemmet i dag er å finne riktig blant alle alternativene og hvordan man får ulike produkter fra ulike produsenter til å samarbeide. Innovasjon og vilje hos produsenter finnes det i det minste mye av.

LG Airport Cleaning Robot – Robotstøvsugere kommer i alle størrelser og for den siste fra LG, er få lokaler for store.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger