Arbeidsplass

5 enkle tips for ansatte for høyere BYOD-sikkerhet

BYOD-sikkerhet er et stort problem for mange bedrifter. Det handler om bedriftsdata på personlige enheter, noe som leder til utilstrekkelig kontroll over sikkerhetsrutiner.

En god måte å ta vare på fordelene med BYOD samtidig som man får bedre kontroll, er å implementere en BYOD-policy eller en EMM-løsning. Men for de som enda ikke har gjort det, har vi laget en liste med 5 enkle tips for ansatte for en høyere BYOD-sikkerhet.

1. Bruk passord (eller fingeravtrykklås)

Det er enkelt, men effektivt. Den eneste som står i veien for all bedriftsdata (og personlig informasjon) er passordet, og langt fra alle har aktivert et passord. I en stor undersøkelse gjennomført av PC for alla, ble det konstatert at det også slurves skikkelig blant de som bruker passord i Sverige. Nesten 70% bruker samme passord til flere ulike tjenester og 60% oppdaterer passordet svært sjeldent. Det innebærer en stor risiko for at passordet kan bli stjålet.

Oppmuntre derfor medarbeidere til å bruke et sikkert passord som regelmessig oppdateres. Eller enda bedre, å bruke fingeravtrykklås (som er enklere og veldig sikkert).

2. Skru på sporingsfunksjoner

Når en ansatt mister din BYOD-enhet er det beste tenkbare scenariet at man har muligheten for å spore og sperre enheten.

Her er gratis applikasjoner for Windows-enheter, iOS-enheter og Android-enheter som alle lar deg:

  • Spore og markere enheten på et kart
  • Sende meldinger og lyd (selv om satt på lydløs)
  • Låse enheten
  • Slette data

Hverken Windows- eller Android-enheter krever installasjon (for nevnte applikasjoner) – kun at man logger inn til sin Microsoft-konto/ Google-konto. Dersom du har mistet en iOS-enhet uten å ha rukket å installere de nevnte sporingsappene kan man bruke iCloud. Men den beste måten å håndtere enheter er med en EMM-løsning (Enterprise Mobility Management), for eksempel Microsofts Enterprise Mobility Suite.

3. Endre innstillinger for automatisk oppkobling til Wi-Fi

En av de største sikkerhetsrisikoene for dine medarbeidere BYOD-enheter er Wi-Fi nettverk uten passord. Risikoene i åpne nettverk slår som regel bekvemmeligheten og det finnes en enkel måte å beskytte seg – still inn mobilen til å ikke automatisk tilkoble seg nettverk uten passord.

En av årets største IT-sikkerhetstrender er at angrep rettes mer og mer mot mobile enheter og IoT-gadgets (Internet of Things). Tilkoblede dingser som f.eks. treningsklokker, er relativt enkle å hacke og fungerer som en bakvei inn til mobilen din via Bluetooth. Oppfordre derfor også dine medarbeidere til å skru av Bluetooth når det ikke er i bruk.

4. Hold OS og applikasjoner oppdaterte

Gjennom å alltid ha den siste versjonen av OS og applikasjoner er man forsikret om å få sikkerhetsoppdateringer som beskytter mot nye trusler. Mange enheter har innstillinger for automatiske oppdateringer – oppfordre til å aktivere dette.

5. Be ansatte om å være forsiktige med mail på mobiltelefoner

Nettkriminelle og hackere har blitt mye smartere (hørte du om PostNord-viruset?) og det er i blant ekstremt vanskelig å oppdage f.eks. phisihing-angrep. Når man åpner mail fra mobilen er man ekstra utsatt ettersom man ofte har det travelt eller gjør noe annet samtidig og har vanskeligere for å oppdage viruslinker. Advar også dine medarbeidere mot vedlegg (ikke like mange kjenner til dette).

Tekst: Marcus Samuelsson

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger