Inspirasjon

5 trender: Business intelligence

Business Intelligence (BI) har gått fra å være et verktøy for eksperter til å bli noe som nesten alle medarbeidere trenger. Hans Eriksson er salgssjef hos Enfo Pointer og har sett på de hotteste trendene akkurat nå.

1. Nye forretnings­­behov
BI er ikke bare et internt anliggende, men også et verktøy som brukes eksternt overfor kunder og leverandører. Du kan vise hva du faktisk har oppnådd, og la kunder og leverandører foreta sine egne analyser, noe som gir bedriften troverdighet, økt lojalitet og mulighet til å vinne nye kunder.

2. Driftskritisk system
BI er ikke lenger bare noe som er «kjekt å ha», men er blitt en driftskritisk del av virksomheten. I dag kan en BI-løsning være like viktig som drifts- eller budsjettsystemet.

3. Oppfølging er alfa og omega
Alle bedrifter og organisasjoner har behov for å følge opp virksomheten. Derfor har mange bedrifter med minst 100 ansatte en eller annen form for BI-løsning. Trenden er å bruke BI for å realisere en strategi, for eksempel høyere marginer og bedre kundetilfredshet. Målet er at alle skal vite hvordan nåsituasjonen er, se hvor trenden peker og kunne ta beslutninger og handle i tråd med strategien.

4. Nøkkelen til fremgang
Før var BI en slags månedsrapport. I dag er det noe man snakker om med kolleger, omtrent som når du diskuterer med venner og googler for å finne svaret. Diskusjonen og betydningen av tallene er nyttig for bedriften. Det stiller også større krav til tilgjengelighet. Du må kunne ha tilgang til BI uansett tid og sted. Medarbeiderne trenger ferske tall for å kunne ta raske avgjørelser og reagere på hendelser.

5. Forstå kunder gjennom riktig analyse
BI tar steget inn i sosiale medier. Det holder ikke lenger med analyse av kun interne data. I dag bruker vi også eksterne kilder og sosiale medier. Ved vurdering av en digital markedsføringskampanje, for eksempel, kan en bedrift kombinere interne data fra et markedssystem med eksterne data fra Facebook.

*Business Intelligence, forkortet BI, har som formål å støtte beslutninger. BI er et samlebegrep for ferdigheter, teknologi, programmer, prosesser og metoder som hjelper organisasjoner med å forstå virksomheten og omverdenen på en bedre måte.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger