Inspirasjon

Årets CIO: Vi er alltid i bevegelse

Torben Ruberg er kåret til Årets CIO 2015 av Computerworld, IDC og Dansk IT for sitt bidrag med å gjøre Falck til en global virksomhet og for å sette digital innovasjon på dagsordenen.

Hvilke IT-utfordringer må dere ­håndtere hos Falck for tiden?

– Falck har vokst fra en lokal til en global virksomhet, og har gått fra å være i 5 til 47 land over hele verden, og i alle tidssoner. Det bringer med seg utfordringer, fordi vi ikke bare vokser organisk i form av vår egen vekst, men også i form av oppkjøp, hvor andre virksomheter skal integreres i den daglige driften og systemet.

Vi kan ikke alltid eksportere den danske modellen til alle. Noen elementer kan eksporteres eller gjenbrukes, andre må utvikles lokalt. Det er viktig å finne den rette balansen mellom lokal fleksibilitet og global synergi.

Kan du gi noen eksempler?

– Noen systemer er «født» globale – f.eks. CRM-systemene eller Quality Management-systemene våre. Andre er mer lokale og gjenspeiler de lokale forholdene i leveringen vår – det kan være innen klinikker eller ambulansekjøring, hvor f.eks. håndtering av pasientdata kan variere fra land til land.

Hva er din største utfordring som leder?

– Formelt er det ca. 250 ansatte i IT-avdelingen, fordelt på 47 land, men jeg er jo ikke daglig leder for alle. Jeg skal sikre at alle er på samme spor, seitte en felles retning og sørge for at vi holder den. For øyeblikket arbeider vi med en modell som gir mer direkte kommunikasjon hele veien – en modell som skal være skalerbar og være økonomisk forsvarlig i hvert enkelt land.

Hvordan ruster Falck seg for ­fremtiden?

– Man må aldri tro at man er ferdig. I den digitale utviklingen dukker det opp nye muligheter hele tiden, positive som negative. Vi må ha som en grunnleggende innstilling at fremtiden alltid blir mer interessant enn fortiden – vi skal så å si være begjærlige etter fremtidens muligheter. Det krever medarbeidere som trives med forandring, og som har mulighet til å utvikle seg – det er nødvendig i en verden hvor man i realiteten ikke kan forutse spesielt mye 18 måneder fremover. Det krever en kultur hvor vi ikke blir stresset av alltid å være på vei uten å ha et sluttmål. Man skal kunne nyte reisen, ikke destinasjonen.

Torbens tre gode råd til IT-sjefer

1. Få styr på alle de grunnleggende faktorene – drift, lisenser, lønnsavtaler, kontrakter osv. – for ellers kan du ikke snakke om annet. Dette er nødvendig for å kunne sove godt om natten.

2. Husk at avdelingen din er som et tannhjul: Den er ikke verdt så mye i seg selv, men har stor verdi som en del av det samlede maskineriet.

3. Du må være innstilt på alltid å være i bevegelse – og nyte reisen. Vi må ikke bli stresset av at det ikke er noe fast sluttmål.

Fakta Torben Ruberg

- CIO hos Falck siden 2000

- Utdannelse fra Danmarks Tekniske Universitet, 1992

- Årets CIO i Danmark 2015, utpekt av Computerworld, IDC og Dansk IT for sitt bidrag til å gjøre Falck til en global virksomhet og for å sette digital innovasjon på dagsordenen


Tekst: Per Gregsen

20 januar 2016

Tagger