Strategi og lederskap

Bygg opp en fungerende digital arbeidsplass for elevene

I stedet for bare å fokusere på valg av datamaskin eller annet utstyr, anbefaler Mathias Törnblom i Dustin at skolene jobber for å skape en helhet der alt fungerer godt. En god måte å gjøre det på er å kjøpe seg IT-støtte som en tjeneste.

Mathias Törnblom er foreldrekontakt ved skolen til barna sine og engasjerer seg sterkt i skolesystemet. Dessuten er han Customer Technology Evangelist i Dustin. Denne litt kryptiske tittelen betyr at han gjennomfører strategiske samtaler med kundene for å hjelpe dem å se fremover og finne effektive og smarte tekniske løsninger som kommer bedriften deres til gode.

– I antikkens Hellas var en evangelist en som kom med gode nyheter, så det er en logikk i tittelen. Jeg ønsker å hjelpe organisasjonene til å bli mer effektive ved hjelp av teknologi, sier han.

I skoleverket er det kanskje ekstra viktig å bruke de knappe ressursene så smart som mulig. Når lønn og lokaler er betalt, er det ikke mye penger igjen til andre ting. Samtidig blir digitalisering en stadig viktigere del av virksomheten. Programmering har fått plass i læreplanen, og digitale enheter er blitt et obligatorisk innslag allerede i førskolen.

– Men egentlig startet digitaliseringen allerede da jeg gikk på skolen på 70-tallet, da vi begynte å bruke kalkulatorer. Den gangen så enkelte dette som en trussel mot barnas logiske tenking, men frykten viste seg å være overdrevet. Helt siden den gang har innføringen av ny teknologi i skolen hatt en tendens til å vekke debatt, sier Mathias Törnblom.

Hold fast på den pedagogiske tråden

Han mener at digital teknologi aldri må bli et mål i seg selv. Den skal være en støtte for undervisningen. Hvis man fokuserer for mye på verktøyene, kan den pedagogiske tråden lett ryke.

– Jeg blir ofte spurt om hvilken datamaskin jeg anbefaler at skolen kjøper. Men man bør helst ikke henge seg opp i en bestemt datamaskin med en bestemt kombinasjon av prosessor, lagringsplass, minne og så videre, sier han.

– For innkjøpsansvarlige ved en skole er det smartere å beskrive hvilke behov man har. Ut fra det kan man så bygge en arbeidsplass for elevene, for eksempel med et pålitelig nettverk, effektiv klienthåndtering, god sikkerhet og passende tilgang til utskrifter. Ideelt sett skal det bare være for elevene å slå på datamaskinen eller nettbrettet og sette i gang med skolearbeidet.

Det er viktig at lærerne kan konsentrere seg om undervisningen og ikke trenger å bruke tid på å få maskinene til å fungere. Det er langt fra optimalt om læreren må bruke tiden på å løse nettverksproblemer eller installere klienter.

– Her kan en leverandør som Dustin stå for hele pakken, ved at skolen kjøper all IT-støtten eller deler av den som en tjeneste. Det er vår måte å bidra til en skole helt fri for dataproblemer, forklarer Mathias Törnblom.

Sky-teknologi senker terskelen

Skolen trenger løsninger som både er kostnadseffektive og som stjeler så lite tid fra undervisningen som mulig. Fordelen med dagens sky-teknologi er at den er svært brukervennlig. Dermed senkes terskelen for å komme i gang med en smart løsning.

– Samtidig er det mange gode eksempler å lære av, og det er blitt veldig enkelt å utveksle tips og ideer med kolleger. Plattformer som Microsoft Teams åpner for enda mer samarbeid og læring kolleger imellom, sier Mathias Törnblom.

– Vi i Dustin er ikke eksperter på pedagogisk støtte, men vi har partnere i nettverket vårt som kan bidra med dette. Det viktigste rådet jeg vil gi, er ikke å være redd for teknologien, men heller nysgjerrig. Det vil skape den kreativiteten som trengs for å finne den riktige tilnærmingen.

Mathias Törnblom ser frem til å være med og ta imot en ny generasjon som har hatt en helt digitalisert skolegang, i arbeidslivet.

– Vi ser allerede nå hvordan unge medarbeidere forventer uavbrutt internettilgang og mulighet til å jobbe hvor som helst. Arbeidet går fra å være et sted man er, til noe man gjør uansett hvor man befinner seg i øyeblikket. Det blir utrolig spennende å se hvordan arbeidsgiverne vil ta imot enda mer digitaliserte unge voksne i fremtiden, avslutter han.

Les også:Få et stabilt nettverk i form av en tjeneste

Det er viktig at lærerne kan konsentrere seg om undervisningen og ikke trenger å bruke tid på å få maskinene til å fungere.

– Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist i Dustin.

Dustins administrasjonstjenester

Takket være Dustins brede utvalg av administrasjonstjenester kan skolen konsentrere seg om det pedagogiske oppdraget sitt og slippe dataproblemer. Vi tilbyr:

  • Digital arbeidsplass som en tjeneste inkludert rådgivning, klienthåndtering, programvare, sikkerhet, samarbeidsverktøy og support
  • Infrastrukturdrift og/eller skytjenester med full skalerbarhet og høy tilgjengelighet, ytelse og sikkerhet, inkludert rådgivning, drift, sikkerhetskopiering, support og service
  • Nettverkstjenester med høy sikkerhet, stabilitet og brukervennlighet, inkludert rådgivning, drift, maskinvare, service, support og overvåking
  • Sikkerhetstjenester inkludert rådgivning, drift, maskinvare, sikkerhetskopi, service, support og overvåking
  • IT-rådgivning i alt fra daglig drift til strategiske beslutninger.

Oppdag våre IT-tjenester og løsninger

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger