Inspirasjon

Smarte hjem og kontorer

Vi hjelper deg med å komme i gang

Forestill deg at du våkner om morgenen. Eller kommer på kontoret for den saks skyld. Belysningen og varmen er på, "noen" har støvsugd og den siste dråpen med rykende varm kaffe er nettopp i ferd med å komme ut av kaffetrakteren.

I denne guiden viser vi deg våre bestselgende kategorier, slik at det blir enkelt for deg å komme i gang med automasjon. Hvor mye du ønsker å automatisere, er helt opp til deg. Nøy deg med én lampe eller koble til "alt".

Smarte lamper

Pleier du å glemme lysene, eller ønsker du å automatisere dem for lettvinthets skyld og samtidig redusere strømforbruket? Oppdag vårt brede utvalg av smarte lamper, med alt fra sokkellamper og dekorlamper til utelamper.

Til produktene

Robotstøvsugere

Spar deg selv (og andre) jobben med å støvsuge. Se alle de spennende produktene i kategorien robotstøvsugere, med alt fra enklere modeller til modeller med romgjenkjenning og sonisk vibrasjonsteknologi.

Til produktene

Smart sikkerhet

Vil du føle deg tryggere og forebygge innbrudd? Da bør du ta en titt på våre produkter innen lås og alarm, smarte dørklokker og videoovervåking.

Til produktene

Hva er egentlig automasjon?

Automasjon kan for mange oppleves som helt gresk. Og det er faktisk helt korrekt. Ordet stammer nemlig fra gresk og betyr "å la en maskin gjøre noe på egen hånd". For hvorfor skal du selv måtte skru på lyset, støvsuge eller holde styr på sikkerheten?

Hva er fordelene med automasjon?

Muligheten til å programmere og styre ting sentralt gjør livet enklere og mer behagelig for deg selv. Og for andre. Ikke minst kan du øke både energieffektiviteten (bidra til redusert klimapåvirkning) og sikkerheten.

Hva innebærer egentlig "smart" i smarte hjem og kontorer?

Det betyr simpelthen muligheten til å koble sammen ulike enheter, enten direkte med hverandre, via et trådløst nettverk eller via en styreenhet (kontroller). Hvor smart hjemmet eller kontoret kan bli, avhenger av hvor bra enhetene kan kommunisere med hverandre og hva du faktisk kan programmere at de skal gjøre.

Til hjelp har du smarte sensorer som registrerer og lytter til omgivelsene, styreenheter i form av apper og stemmestyringsenheter, svitsjer som slår på og av lamper og en hel rekke andre produkter som kan fjernstyres via smarte plattformer som for eksempel Amazon Alexa og Google Assistant.

Kom i gang med smart belysning

Styr belysningen helt trådløst via mobilen eller med stemmestyring. Skap stemningslys, demp lysstyrken eller endre fargetemperatur. Smart belysning er ikke bare praktisk, den sparer også energi og øker sikkerheten. Nøyer du deg med bare å kunne tenne og slokke lamper med en fjernkontroll, er det tilstrekkelig med en fjernstrømbryter. Du kan kjøpe ekstra fjernbrytere eller tilbehør som magnetkontakter eller bevegelsessensorer på et senere tidspunkt.

Med en styreenhet kan du styre lampene med mobilen uansett hvor du befinner deg. Her finner du også smarte lamper hvis du ønsker å ta belysningen til et nytt nivå. Ved å skifte ut eksisterende lyskilder med fjernstyrte, kan du i tillegg til å tenne lyset med mobilen også stille inn hvordan belysningen skal oppføre seg. For eksempel at lamper skal tennes automatisk når du går inn gjennom døren.

Philips Hue er markedsledende innen smart belysning, og er en god begynnelse for deg som vil komme i gang. Kobler du den smarte belysningen sammen med en stemmeassistent som Google Home kan du styre belysningen med stemmen og trenger ikke en gang å ta opp mobilen eller fjernkontrollen.

Robotstøvsugeren – et selvgående hjelpemiddel

Velg en robotstøvsuger som takler hindringer som terskler, møbler og kanter hjemme eller på kontoret. Hvor stort areal har du behov for å støvsuge? Velg en modell som rekker over arealet som skal støvsuges uten å gå tom for batteri. Noen robotstøvsugere stopper når batteriet er tomt for strøm. Andre går automatisk tilbake til ladestasjonen. Batteritiden varierer dessuten ganske mye fra modell til modell.

Hvor stort gulvareal har du? Robotstøvsugeren fungerer best på harde gulv, men det finnes også modeller som kan håndtere tykkere tepper (noe som krever god sugeeffekt = mellom 1000 og 2000 Pascal (Pa)).

Høyt lydnivå? God sugeeffekt innebærer også et visst lydnivå. Men husk at en robotstøvsuger er selvgående. Du kan altså programmere den til å gjøre rent når du ikke er til stede. Så er det problemet løst.

Smart sikkerhet? Alt starter med sikre passord

Når det gjelder smarte hjem og kontorer, vil du naturligvis ikke at det skal kunne hackes eller styres av uvedkommende. En tommelfingerregel er å aldri koble noe til nettet uten å endre det forhåndsinnstilte brukernavnet og passordet. Velg gjerne et langt passord, og unngå å bruke samme passord overalt. Nå til produktene som gjør det mulig å ta neste steg.

Smarte låser og dørklokker

Med en smart dørlås kan du styre adgangen til boligen eller kontoret via en mobilapp. Har du glemt nøklene? Spørsmålet er snarere hvilke nøkler. En smart lås er jo digital. For å låse opp trenger du en PIN-kode, nøkkelbrikke eller en app på telefonen.

Ved å bruke telefonen kan du til og med låse opp døren fra avstand. Så hvis du venter en vareleveranse eller en håndverker, kan du dele en adgangskode i stedet for å måtte holde deg hjemme hele dagen. I tillegg kan koden programmeres slik at den bare er aktiv innenfor et bestemt tidsrom. Du kan også kontrollere alle som kommer og går. Sist, men ikke minst kan du opprette en forbindelse mellom dørlåsen og en smart dørklokke eller et overvåkingskamera.

Videoovervåking

Med et kamera ved hovedinngangen, eventuelle kjellerinnganger og vinduer som vender bort fra gaten har du redusert risikoen for innbrudd betraktelig. Innbrudd skjer nemlig ofte via dører eller vinduer som ikke kan ses fra gaten. Det er fint om kameraene synes og dermed har en avskrekkende effekt.

Kameraovervåking av privat eiendom er lovlig og krever ikke tillatelse så lenge det dreier seg om ditt eget hjem. For å komme i gang må du sette opp ett eller flere kameraer (gjerne med bevegelsessensorer), koble dem til et trådløst nettverk og styre dem via en app på telefonen eller nettbrettet.

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger