Inspirasjon

Hva skjer i IT-bransjen verden rundt?

Finland utdanner verden i AI, Vatikanet lanserer en digital rosenkrans med ”click to pray”-funksjon og Apple Watch er nå større enn alle sveitsiske klokkeprodusenter til sammen. Dette er noen av de aktuelle IT-nyhetene akkurat nå.

Halvparten av tech-kvinnene er misfornøyde med lønnen

I følge en undersøkelse som organisasjonen Tjejer Kodar har gjort blant medlemmene sine, er halvparten av de spurte (700 svenske kvinner og ikke-binære som hovedsakelig er ansatt i eller studerer IT og tech) misfornøyd med lønnen, og 38 prosent sa at de ikke tjente så mye som personer av motsatt kjønn med lignende stilling og rolle.

Selv om de nordiske landene er blant de mest likestilte i verden, er andelen kvinner som studerer IT fremdeles lav. I følge en undersøkelse av Telenor og Plan International Norway er tallene 26 prosent i Norge og Sverige og 27 prosent i Danmark.

80

Antallet terabyte det japanske selskapet Showa Denko forventer å kunne klemme inn på en og samme harddisk om kort tid. Dette tilsvarer omtrent 800 timer ukomprimert 4K-video eller 1066 666 667 (1,06 milliarder) gjennomsnittlige e-poster.

Finland utdanner verden i AI

Universitetet i Helsingfors har gitt ut en gratis nettbasert utdanning i AI, som blant annet er tilgjengelig på engelsk. Kurset heter Elements of AI og tar for seg blant annet hva AI er, hvordan AI kan brukes og hva er forskjellen mellom AI, maskinlæring og nevrale nettverk. Målet er at Finland skal bli verdensledende i AI.

robot hand

EU lader opp

Etter en nylig avstemning i Europaparlamentet peker det meste mot at unionen vil kreve en felles standard for ladekabler for mobiltelefoner. Den som blir enklest å starte med er USB-C, som allerede er mer eller mindre standard i mange moderne smarttelefoner. Årsaken er blant annet å redusere mengden elektronisk avfall.

Taperen vil være Apple som trenger å bytte ut Lightning-kontakten. Spørsmålet er imidlertid om det ikke allerede var på gang, da selskapet allerede har gått over til USB-C både på sine bærbare datamaskiner og på de dyrere iPad-modellene.

Mottoet:

Å bruke tiden sin godt er å vise seg selv respekt.

Dronning Kristina (1628–1689)

Gud hører klikk

Den katolske kirken følger med i tiden og Vatikanet lanserer nå sin første ”wearable” - en digital rosenkrans med en ”click to pray”-funksjon som kobles til en tilhørende bønneapp for smarttelefoner via Bluetooth. Vatikanet skriver i en pressemelding at båndet samler det beste av de åndelige tradisjonene med fremskritt i teknologiverdenen.

Robot AV1

No Isolation vil bekjempe ensomhet

No Isolations forretningsidé er å redusere ufrivillig ensomhet gjennom smarte kommunikasjonsverktøy.

Titusenvis av barn er i dag for syke til å delta i klasserommet. Da blir AV1-roboten deres kobling til samfunnet. Roboten tar barnets plass på skolepulten og gir barn med langvarig sykdom muligheten til å se, høre og snakke med klassekameratene sine via en smarttelefon-app.

Offshore vindkraft

Offshore vindkraft

174 vindmøller snurrer på Doggerbank, tolv mil utenfor Yorkshirekysten og utgjør sammen Hornsea One. Det er verdens største hav-vindpark og vil levere strøm til en million britiske husholdninger. Siemens Gamesa i Danmark har produsert turbinene, mens høyspentkablene kommer fra NKT i Karlskrona.

Sandbankene der vindparken står er rester av et landområde, Doggerland, som eksisterte under den siste istiden og er rundt 20 meter grunnere enn områder rundt.

robot hand

Odense knutepunkt for coboter

H C Andersens hjemby Odense er i ferd med å bli et verdenssenter for coboter, altså roboter som samhandler. Danmarks to største industrirobot-selskaper, Mobile Industrial Robots og Universal Robots, investerer 371 millioner svenske kroner i et felles anlegg med økonomisk støtte fra det amerikanske morselskapet Teradyne, som til nå har investert mer enn 5 milliarder svenske kroner i de danske produsentene.

Cobot-markedet forventes å vokse med nesten 124 milliarder svenske kroner innen 2030, ifølge abi Research. Den danske robotikkindustrien blomstrer og sysselsetter 8.500 mennesker i dag.

Saab lanserer skyer

Forsvars- og sikkerhetsselskapet Saab lanserer sin egen skyløsning på stedet som er rettet mot selskaper med spesielle behov for høy sikkerhet og tilgjengelighet. Egira, som løsningen heter, bruker sertifisert maskinvare og programvare og flere lag med sikkerhets- og autentiseringssystemer for å sørge for at dataene dine ikke havner i feil hender.

Høy andel kvinner

74 prosent av de nordiske kvinnene er på arbeidsmarkedet, godt over OECD-gjennomsnittet på 66 prosent. Årsaken er, ifølge Nordisk råd, at barne- og eldreomsorg er tilgjengelig for alle, at kvinners utdanningsnivå er høyt og at både mødre og fedre har rett til betalt foreldrepermisjon. På Island jobber 82 prosent av kvinnene, tett fulgt av Sveits, Sverige, Norge og Danmark.

Visste du at ...

... Apple Watch nå er større enn alle sveitsiske klokkeprodusenter tilsammen, og det med god margin. I 2019 ble 31 millioner Apple-klokker solgt, mens de sveitsiske selskapene, inkludert Swatch, Tissot og TAG Heuer, solgte ”bare” 21 millioner klokker.

taxi

Den nordiske taxigiganten løper mot børsen

Taxikonsernet Cabonline, med virksomhet i Sverige, Finland, Danmark og Norge er antagelig på vei mot børsen. Siden 2015 er de eid av det amerikanske venturekapitalfirma HIG Capital, som har satt selskapet på salgslisten. Cabonline driver blant annet TaxiKurir, Umeå Taxi, Sverigesaxi, TOPCAB (alle svenske), Norgestaxi (Norge), Kovanen (Finland) og Taxi 4x27 (Danmark).

Ordlisten

Hyperautomation

Hyperautomation kombinerer maskinlæring, AI og automatisering for å lette beslutninger, innhenting av informasjon, måleprosesser og mye mer. Begrepet er nummer én på Gartners liste over strategiske teknologitrender for 2020.

Technology acceptance model (TAM)

En modell for hvordan, og hvor raskt, brukere begynner å bruke en viss teknologi. Avgjørende faktorer er for eksempel hvor nyttig og brukervennlig teknologien oppfattes. For ikke å forveksle med ...

Total addressable market (TAM)

Hvor stort er det potensielle markedet for et produkt eller en tjeneste? TAM er et viktig konsept når du starter eller investerer i et nytt selskap.

Voice-as-User Interface (VUI)

I år anslås det at halvparten av alle søk online gjøres med stemmen, og 30 prosent av dem med en enhet som mangler en skjerm, for eksempel en smarthøyttaler. Da er det viktig at stemmegrensesnittet, Voice-as-User Interface, er smart og enkelt designet og tilpasset for menneskelig kommunikasjon.

Multiexperience

Multiexperience handler om å gi brukeren en opplevelse som spenner over flere grensesnitt samtidig. Et eksempel er Dominos pizza i USA som i et eksperiment inkluderte selvkjørende biler, en pizza tracker og smarte høyttalere.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger