Inspirasjon

Laptopguiden

Vi hjelper deg med å finne riktig bærbar datamaskin

Hvilken bærbar datamaskin skal du kjøpe? Det er mye å tenke på. Noen ting er enkle å forstå. Som for eksempel skjermstørrelse. Spesifikasjoner av prosessorhastighet, "quad-core" og grafikkort er imidlertid ikke alltid like enkelt å forstå.

I denne guiden hjelper vi deg med å finne riktig laptop, enten du er ute etter en PC eller en Mac. I dag er en bærbar datamaskin det selvsagte valget for de fleste, også hvis man har behov for høy ytelse.

Standardbrukeren

For deg som er ute etter en laptop som takler det meste og som gjør deg klar for digitale møter.

Til produktene

Den kreative brukeren

Laptoper som egner seg for tyngre kontorarbeid, bilde- og filmredigering samt musikkproduksjon.

Til produktene

Den mobile brukeren

For deg som er ute etter en laptop til e-post og surfing, som er lett å ta med seg og har lang batteritid.

Til produktene

Ting å tenke på før du handler

Det er gjerne smart å tenke gjennom beslutningen før man tar den. Det gjelder også med hensyn til kjøp av laptop. Hva skal den nye datamaskinen brukes til? Forsøk å visualisere hvordan og hva du vil bruke den til. Trenger du tunge programmer som for eksempel Adobe Photoshop? Eller skal du bare bruke den til å surfe på nettet og sende og motta e-post? Er lang batteritid viktig for deg? Eller er stor lagringsplass kanskje viktigere?

Hvilken datamaskin skal jeg velge?

Vi har opprettet tre kategorier for ulike brukere: Standardbrukeren, den kreative brukeren og den mobile brukeren. Ovenfor finner du de ulike kategoriene og kan enkelt klikke deg videre til produktene som passer best for deg og ditt bruksområde.

Laptopens viktigste deler

For å finne ut hva som passer for deg, lønner det seg å vite litt om datamaskinens viktigste deler og hvordan de henger sammen. Ikke minst for å se hva du får for pengene - en rimelig laptop trenger ikke nødvendigvis å være en dårlig laptop. De ulike delene varierer i viktighet etter hvordan laptopen skal brukes. Nedenfor forklarer vi de ulike delene, hvordan de henger sammen og hva det er smart å tenke på.

Hvilken betydning har prosessoren?

Prosessoren eller CPU-en (Central Processing Unit) er datamaskinens viktigste del og omtales ofte som selve "hjernen". Ber du en datamaskin om å regne ut hva 3 + 3 blir, er det prosessoren som bestemmer at svaret er 6. Jo raskere prosessor, desto fortere beregner den svaret. Omsatt i praktisk bruk innebærer det at en raskere prosessor starter programmer og utfører kommandoer raskere. Hvordan prosessoren jobber måles i klokkefrekvensen hertz og antall kjerner den har. Noe forenklet betyr høyere hertz og flere kjerner normalt bedre ytelse. 

Hvilket grafikkort skal jeg ha?

Grafikkortet er komponenten i datamaskinen som tegner opp bildene du ser på skjermen. Hvis du ikke driver med gaming eller produserer 3D-animasjoner, er det innebygde grafikkortet eller et enklere grafikkort tilstrekkelig.

Hva er et RAM-minne?

RAM-minnet (Random Access Memory) er en av de viktigste delene i en laptop. Det er viktig å ha et raskt og fremfor alt stort RAM-minne. Jo mer RAM-minne, desto mer informasjon er det mulig å lagre med rask tilgang. Det betyr at flere programmer kan være i gang samtidig uten at det går ut over ytelsen. Minnet måles i gigabyte (GB), og som regel gjelder jo mer, desto bedre.

Valg av harddisk

Harddisken lagrer informasjon på datamaskinen. Hvor stor lagringsplass du trenger, avhenger av hva du skal lagre. Skrevne dokumenter tar liten plass, mens programmer og filmer er betydelig mer plasskrevende. I dag finnes det så mange bra eksterne harddisker og muligheter for lagring i skyen at du ikke trenger å ha en særlig stor harddisk på selve datamaskinen. I mange tilfeller er kanskje 256 GB mer enn nok. Er du kreatør og jobber mye i Photoshop, bør du heller satse på en laptop med for eksempel 2 TB.

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger