Inspirasjon

LISTE: 4 ting du kan lære deg av teknologigigantene

Verdens største teknologiselskaper har i dag enorm innflytelse på våre liv. «The Big Four» som de gjerne kalles: Apple, Google, Facebook og Amazon har alle raskt utviklet seg fra å være startups med noen få personer, til å bli totalt dominerende innen sine områder. Hva kan vi som bedrifter lære av gigantene? Her er fire eksempler:

1. Apple: Lær av andre bransjer

Apple har gang på gang lyktes med å skape innovative produkter som forandrer bransjer og forbrukeratferd. En av hemmelighetene er at de henter inspirasjon fra andre bransjer. Når Apple utviklet den første Mac-en hentet Steve Jobs designinspirasjon fra Porshes biler og Cuisinarts kjøkkenmaskiner, og når Apple utviklet konseptet for sine butikker lot de seg inspirere av hotellkjeden Ritz-Carlton. Å kunne se lengre enn sin egen bransje for å finne inspirasjon til egen virksomhet kan være en smart måte å passere konkurrenter som ikke tør å løfte blikket.

2. Amazon: Å være rask teller

Å komme seg raskt framover er noe som gjennomsyrer Amazons virksomhet. Amazon-sjefen Jeff Bezos har sagt: «Om du dobler antall eksperimenter du gjøre i løpet av et år, så kommer du til å doble dine oppfinnelser.» Et av disse eksperimentene var når Amazon jobbet med å øke lastetiden på Amazon.com. Nettbutikken oppdaget at jo raskere siden lastet, jo mer solgte de. For hvert 100 millisekund de kuttet i lastetid økte salget med én prosent. Tall som i Amazons tilfelle motsvarte enorme summer i omsetning. Kortere lastetid spilte altså stor rolle. Dette er noe alle som jobber med digitale systemer kan ta lærdom fra. Trege systemer kan koste deg både salg og arbeidstid fra medarbeidere. Her kan du teste og sammenligne din nettsides lastetider med andre: WebPageTest.org.

3. Facbook: Bedre ferdig enn perfekt

Ferdig er bedre enn perfekt. På Facebooks hovedkontor er sitatet «Done is better than perfect» skrevet på veggene. Hensikten er å minne de ansatte på at det er viktigere å ferdigstille og levere enn å gjøre alt perfekt. Mark Zuckerberg har også beskrevet filosofien som «The hacker way». Han mener at hackerne prøver seg fram i stedet for å sitte og diskutere seg fram til den perfekte måten å gjøre ting på. Få ting er perfekt i starten – det som er viktig er å prøve og forbedre.

4. Google: En bedrift skal være som en familie

De fleste mennesker presterer bedre om de føler seg delaktig og viktig for gruppen. Google har siden starten tatt vare på alle sine medarbeidere på en spesiell måte. «Det er viktig for en bedrift å være en familie. At medarbeiderne føler at de er en del av bedriften, og at bedriften er som en familie for dem. Når du behandler mennesker bra blir de mer produktive», sier Google-gründeren Larry Page. Det betyr i praksis at bedriften tilpasser seg medarbeidernes behov i stedet for at det kun er dem som skal tilpasse seg bedriften. Hos Google har medarbeidernes mange fordeler og støttefunksjoner. Alt fra sportsaktiviteter og meditasjon til gratis lunsjer og vaskehjelp. Alle bedrifter kan la seg inspirere til å finne små ting som kan gjøre hverdagen enklere for sine ansatte og få dem til å føle seg sett.

Les også:
Slik kan IT-bransjen bli bedre på inkludering
5 måter blockchain forandrer verden

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger