Inspirasjon

Nyheter, trender og gøy å vite

Produkter, forretningsmodeller, teknologi og innovasjon. Her samler vi de siste nyhetene fra IT-verdenen.

Vi har telefonene våre lengre

Ifølge en undersøkelse fra Ting Mobile virker det som at vi ikke lengre er så opptatt av å ha den helt nyeste teknologien i lomma, men er ganske fornøyd med den telefonen vi har. 55 prosent planlegger å bruke samme telefon i 3-5 år og 47 prosent sa at de hadde sin forrige telefon i minst tre år. Bare 15 prosent sa at de oppgraderte sin siste telefon i løpet av de første to årene. I 2016 oppgraderte gjennomsnittsamerikaneren telefonen sin hvert 2,38-ende år, et tall som sank til 2,59 år i 2017.

Windows 7 nærmer seg slutten

Den 14. januar 2020 sluttet Microsoft å sende ut nye, automatiske gratisoppgraderinger for operativsystemet Windows 7. Kunder som har Windows 7 Enterprise og Professional vil fortsatt ha tilgang til sikkerhetsoppgraderinger. Disse vil ikke være gratis, men inngår i programmet ESU, Extended Security Updates.

Gjenværende Windows 7-installasjoner vil mest sannsynlig få oppdaterte malwaresignaturer for Microsoft Security Essentials, hvis historien gir en pekepinn. Da Windows XP ble faset ut fortsatte Microsoft å sende ut malwaresignaturer i 15 måneder.

Sonos bli bærbar

Den stilsikre, trådløse høyttaleren Sonos kommer nå i en bærbar, og dermed helt trådløs, versjon. Sonos Move er en klassisk Sonos-høyttaler med håndtak på baksiden og støtte for enten Bluetooth eller Wi-Fi. Du lader den via den medfølgende ladestasjonen eller via USB-C.

Sonos

Norden smartest i verden

2019 tech-trends report lister opp de 50 smarteste byene akkurat nå. Vurderingen bygger på blant annet gratis Wi-Fi, smarte løsninger for kollektivtransporten, tilgang til 4G og 5G, en fungerende byutvikling, muligheter for grønn energi og datasikkerhet. Norden er mildt sagt godt representert på listen, og ligger på de ni (!) øverste plasseringene:

  1. København, Danmark
  2. Gøteborg, Sverige
  3. Oslo, Norge
  4. Bergen, Norge
  5. Odense, Danmark
  6. Stockholm, Sverige
  7. Åbo, Finland
  8. Ålborg, Danmark
  9. Jyväskylä, Finland
  10. Strasbourg, Frankrike

Klarna et skritt nærmere børsen

Den svenske fintech-giganten Klarna nærmer seg en børsnotering, meddeler administrerende direktør Sebastian Siemiatkowski i et intervju med Financial Times, etter at det er klart at selskapet omsetter for over fire milliarder svenske kroner etter at de gikk inn i USA. I den siste finansieringsrunden ble Klarna verdsatt til svimlende 53 milliarder svenske kroner, noe som gjør det til det største fintech-selskapet i Europa, ifølge dem selv.

Jobbe utenfor kontoret

Co-working, coffice, kontorhotell; når vi flytter ut fra kontoret trenger vi andre steder å sitte og jobbe.

I Norden vokser antallet co-workingspaces, og flere av dem dukker også opp utenfor storbyene.

Et lite utvalg: I 2020 åpner B:26 i Västerås, i Odense ligger Coworking Plus, i Bergen finner vi Tower og i Lahti ligger Dooroom.

Jobbe utenfor kontoret

Ordlisten

ELI5 – Explain like I’m 5. Forklar meg på en enklere måte.

JSYK – Just so you know. Bare så du vet.

BTS – Behind the scenes. Bak kulissene på for eksempel en reklamefilminnspilling.

SMH – Shaking my head. Rister på hodet, oftest på grunnen av at man misliker noe.

Finsta – Fake Instagram. En ”hemmelig” Instagram-konto der du deler det du ikke vil vise på din personlige Instagram-konto. Vanligvis brukt av barn som ikke vil dele alt med sine foreldre.

WBW – Wayback Wednesday. Når du vil legge ut noe på sosiale medier som er eldre enn det du skulle postet på Throwback Thursday og Flashback Friday (hashtags du bruker når du vil poste retrobilder).

Visste du at…

..man kan lage hodetelefoner av gjær, sopp og bakterier; det har det finske designbyrået Aivan gjort. Korvaa er det første konseptet der tre ulike typer organisk materiale brukes for å lage hodetelefoner. Noen kommersiell lansering er enda ikke aktuell, men Aivan skal videreutvikle konseptet.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger