Inspirasjon

Slik kommer 5G til å revolusjonere din hverdag

Neste generasjons mobilteknologi, 5G, venter like rundt hjørnet. Denne gangen blir den ikke bare raskere, større og bedre, 5G har også potensiale til å revolusjonere en rekke områder innen teknologien. Her får du fem eksempler på hvordan 5G kommer til å påvirke vår teknologihverdag.

1. Raskere, bedre og mer pålitelig datatrafikk

Ifølge Erikcssons undersøkelse «Mobility Report» fra 2017 kommer en gjennomsnittlig mobilbruker til å øke sin databruk fra dagens 2,9 gigabyte i måneden, til 17 gigabyte i måneden i 2023. I tillegg forventes det en fordobling av oppkoblede enheter fram mot 2023, ifølge rapporten. Denne utviklingen er ikke mulig med dagens mobilteknologi. 5G er beregnet til å kunne gi datahastigheter på mellom 500-1000 megabit per sekund i praksis (opptil 20 Gbit/s i teorien). Overføring av data i 5G-nettet håndteres også betydelig mer effektivt. Det betyr at vi som brukere, får mer og raskere datatrafikk til en lavere kostnad uten at mobiloperatørene kommer på knærne.

2. VR og AR i skyen

Virtual og augmented reality (VR og AR) har en rekke bruksområder, fra spill til shopping, journalistikk og film. Et hinder for bredt gjennomslag er at hodetelefonene som finnes på markedet i dag, er for dyre og krever et monster av en datamaskin for å gi en fullgod opplevelse. Men ettersom 5G har så høy båndbredde og lav forsinkelse, kan skyservere administrere gjengivelse og strømme innholdet til brillene dine. Det betyr at du, i stedet for å ha en dyr datamaskin på hodet, kan ha et par fleksible briller med 5G-oppkobling. Det tror i hvert fall Huawei og Ericsson.

3. Dronene tar over luften med 5G

Droner som leverer pakker, videoovervåker, slokker branner, flyr medisinsk utstyr til nødhjelpsområder eller transporterer mennesker gjennom luften. Dette, og mye annet kommer vi antageligvis til å se i luftrommet om ikke altfor lenge. Men da må dronene kunne kommunisere med oppdragsgiveren, luftfartsovervåkningssystemer og ikke minst hverandre, for at de ikke skal kollidere med fly, hus eller andre droner. 5G er derfor med sin minimale forsinkelse, en perfekt teknologi for autonome kjøretøy, både på land og i luften. Ericsson har, sammen med blant andre Kings Collegei London, tidligere i år gjennomført eksperimenter med autonome 5G-droner som både kan levere pakker og brukes for direktesendt videoovervåkning.

4. Raketryggsäck för sakernas internet

Det har lenge vært snakk om små, smarte sensorer i hverdagen som kommuniserer med deg og hverandre. Med 5G får utviklingen av IoT et etterlengtet dytt i riktig retning. 5G gir høy dataoverføring og lav forsinkelse samt bruker en overføringsteknologi som er godt egnet for små, korte datastrømmer, mens dagens IoT-produkter bruker Bluetooth, Wi-Fi, NFC, Zigbee og lignende teknologier som primært er ment for korte avstander. Med 5G får IoT-produktene betydelig bedre rekkevidde, og vi kan begynne å snakke om smarte byer og selvkjørende biler på ordentlig.

5. Fast trådløst bredbånd

Med den høye hastigheten og lave forsinkelsen 5G gir, kommer mange bedrifter og husholdninger ikke til å ha behov for fast bredbånd lenger. Selv om fibernettet har en teoretisk hørere kapasitet og er en mer framtidssikker teknologi, vil det for mange være mer praktisk å ha en såkalt «fixed wireless»-oppkobling; en 5G-dongle som sitter et sted i huset, men som man kan ta med seg ved behov.

På små steder der fiberutbyggingen ennå ikke dekker alle husholdninger, kommer det til å holde med en 5G-nod midt i området for at bedrifter og private hjem skal få en oppkobling som er tilstrekkelig for å jobbe, handle på nettet, holde videokonferanser og alt annet vi forventer oss av det oppkoblede livet.

Les mer: Hennes teknologivalg avgjør fremtiden

Med 5G kan droner alltid være koblet på, og styres eksternt.

1 oktober 2018

Tagger