Inspirasjon

Slik ser fremtidens klienter ut

I årene fremover vil vi sannsynligvis se stadig flere produkter som kombinerer nettbrett og PC. Microsofts Windows funksjon Continuum gir også antydninger om at PC-en kan komme til å erstattes av det vi bærer på i lommene våre.

Utviklingen på klientområdet kan sammenfattes med at smarttelefoner, nettbrett, PC-er og ulike typer tynne klienter vil komme nærmere hverandre for både brukere og administratorer, uansett hvor programmene kjøres. 2015 var ikke et spesielt godt år for klientmarkedet og salget av PC-er, nettbrett og tynne klienter sank. Selv interessen for smarttelefoner har svalnet noe.

I løpet av 2015 var prosent økningen for første gang ensifret ifølge IDCs betraktninger. Når alt kommer til alt kan dette dog vise seg å være positivt og det har allerede åpnet for en større lyst til å eksperimentere hos leverandørene.

Det er en mulighet for at vi ikke hadde sett produkter som Apples iPad Pro og Microsofts Surface Book uten en viss turbulens. Anmeldelsene har ikke vært kun positive siden første generasjonen av et produkt ofte ikke er perfekt, og at det finnes rom for forbedringer er ikke overraskende. Det er sannsynligvis produkter som iPad Pro og Surface Book som kommer til å se vekst fremover.

I årene fremover vil vi sannsynligvis se stadig flere produkter som kombinerer nettbrett og PC. Microsofts Windows funksjon Continuum gir også antydninger om at PC-en kan komme til å erstattes av det vi bærer på i lommene våre.

Som en del av denne utviklingen blir det vanligere med større nettbrett.

I 2014 og 2015 dominerte produkter hvis skjermer var mindre enn 9 tommer. I takt med at det har blitt stadig vanligere med store smarttelefoner har behovet for små nettbrett minsket. Omsetningen har allerede begynt og om fire år har cirka 55 prosent skjermer på mellom 9 og 13 tommer ifølge en rapport som IDC publiserte i desember 2015.

Utenom Surface Book lanserte Microsoft i 2015 også Windows funksjonen Continuum som gjør det mulig å bruke Windows Phone-telefoner som en PC. Via en dokk kan produkter som Lumia 950 tilkobles en skjerm, tastatur og mus. Funksjonaliteten og antallet applikasjoner er fortsatt begrenset, men det kan være et konsept som både Google og Apple kan komme til å prøve å etterligne.

I skyggen av lysten på å eksperimentere fortsetter også utviklingen av tynne klienter og nullklienter. Leverandørene fortsetter å legge til funksjoner for å kunne kopiere brukeropplevelsen med en vanlig PC.

En pågående utvikling er tilpassing av både programvare og maskinvare for å kunne gjøre grafikktunge programmer.

Ved hjelp av produkter som Nvidias Grid har det blitt enklere å kjøre programmer som Autodesks AutoCAD og Solidworks fra Dassault Systèmes. Samtidig oppgraderes klientene for å kunne håndtere høye skjermoppløsninger.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger