Inspirasjon

Styr datamaskinen med tankekraft – og andre trender innen grensesnitt

Musearm og mobilnakke kan bli historie når vi begynner å integrere teknologien på nye måter. Her er fem trender som kommer til å forandre hvordan vi kontrollerer våre datamaskiner og mobiler i nær framtid.

1. Stemmestyring

Vi har allerede tilgang til stemmestyring i mobilen, men teknologien er fortsatt på barnestadiet. Når vi i framtiden kan bruke naturlig stemme med teknologien, kommer det til å bli lettere for mange mennesker å lære seg å bruke teknologi de i dag ikke kan tilegne seg. Stemmestyring kommer også til å la oss bruke teknologi på nye måter, samtidig som vi bruker hendene til andre ting som for eksempel bilkjøring, trening eller annet kroppsarbeid.

I framtiden vil vi trolig se på vår stemmestyrte teknologi som en assistent vi alltid har ved vår side, heller enn et verktøy vi bruker. Vi kommer til å få tips og hjelp tilpasset det vi snakker om, og vi slipper å bruke lite brukervennlige grafiske grensesnitt.

2. Bevegelser

Scenen i sci-fi-filmen Minority Report fra 2002, der Tom Cruise styrer datamaskinen ved å vifte foran skjermen, er fortsatt bildet vi har av grensesnitt styrt av bevegelser. Men spørsmålet er om vi virkelig vil holde hendene rett ut i luften og vifte en åttetimers arbeidsdag. I stedet for hele grensesnittet, er det antagelig enkelte funksjoner som kommer til å dra nytte av smart implementerte bevegelser. Et eksempel er hvordan du i den nyeste versjonen av Android kan bytte til selfie-kamera ved å snu telefonen i luften.

Et annet eksempel er Microsofts «pre-touch sensing» der telefonen merker fingrene dine før de beveger skjermen. Og Soli, et av Googles utviklingsprosjekter, er en radar i miniatyr som merker presise fingerbevegelser.

3. Ansiktsgjenkjenning

Da iPhone X ble lansert ble ansiktsgjenkjenning en snakkis. Selv om Apple ikke var først ute med ansiktsgjenkjenning, lyktes selskapet som flere ganger tidligere, med å gjøre teknologien tilgjengelig for et bredere publikum.

Nå eksperimenteres det med ansiktsgjenkjenning på flere områder, for eksempel som identifikasjonsform på flyplasser og restauranter.

Nvidia har utviklet et system de selger til bilprodusenter som analyserer førerens ansikt, og avgjør om personen er for trøtt og trenger en pause fra kjøringen.

Fra ansiktsgjenkjenning er steget kort til å analysere følelser, såkalt «emotional tracking». Det muliggjør alt fra musikk som matcher humøret, til undervisning tilpasset elevenes ansiktsuttrykk.

4. Virtual reality

Skjermer kan ha forsvunnet helt og holdent om noen år. I stedet sitter vi kanskje med ulike typer virtual- og augmented reality-teknologi. Forestill deg at du har ditt virtuelle skrivebord med deg overalt, uten engang å trenge et sted å stille din laptop på. Ok, et tastatur i fanget er kanskje bra hvis du vil skrive en sensitiv jobbmail på flyet og ikke vil bruke stemmen.

Med augmented reality, altså virtuell informasjon «over» virkeligheten, kan en mekaniker få instruksjonen direkte i synsfeltet på hvordan motoren skal demonteres. Med samme teknologi kan kirurgen guides gjennom en avansert operasjon.

5. Hjernestyring

Det ultimate grensesnittet er å styre teknologi med tankene. Tenk søkeordet og Google søker, tenk meldingen og det både skrives og sendes, tenk «slokk lyset» og lampen slokkes. Dette har vært en sci-fi-drøm i mange år, og innen noen områder er vi nær gjennombruddet.

Melissa Loomis som fikk amputert høyrearmen etter en ulykke, kan i dag kontrollere en robotarm med tankene og får til og med følelsesinntrykk fra armens kunstige fingertupper.

Elon Musk mener vi må oppgradere oss hvis vi skal holde tritt med den kunstige intelligensen, og derfor startet han selskapet Neuralink med mål om å skape nevrale grensesnitt, øke hjernens lagringskapasitet og la oss kommunisere mentalt med teknologien rundt oss.

Så langt er det imidlertid tastatur og mus som regjerer. Derfor er det bra at vi har en rekke ergonomiske slike, inntil du kan slutte å bruke hendene til å styre datamaskinen.

Noe kan imidlertid styres med stemmen allerede nå, for eksempel med en Google Home.

Stemmestyring kommer til å forandre måten vi interagerer med vår teknologi.

26 september 2018

Tagger