Inspirasjon

Teknologinyhetene du bør kjenne til akkurat nå

Vet du hva NFT er? Og hvilke bedrifter som har klart seg best i skyggen av pandemien? Gå ikke glipp av vårt nyhetssveip for siste nytt innen teknologi, innovasjon og digitalisering.

Design for fremtiden

Den pandemi­säkra staden

Den pandemisikre byen

Kina planlegger å bygge en smart og covid-sikker by. Prosjektet utvikles av det spanske arkitektfirmaet Guallart og er tilpasset fremtidige nedstengninger.

Lokalsamfunnet i Xiong’an skal blant annet inneholde leilig­heter med store balkonger og terrasser for droneleveranser. I tillegg finnes områder for kontorfellesskap, dyrking av grønn­saker, drivhus og matmarked.

Man behøver ikke bekymre seg for trafikken i luften. En leveranse tar bare rundt 30 minutter.

Keller Rinaudo, adm. dir. i Zipline. Bedriftens drone leverer 4 500 doser koronavaksine per dag i Ghana.

Blockchain

Hvorfor snakker alle om NFT?

NFT er en teknologi basert på blokkjeder (blockchain). Den lar deg beskytte «unike digitale gjenstander». Nylig ble et videoklipp med basketballspilleren LeBron James solgt for over 2 millioner kroner. I mars auksjonerte Jack Dorsey, medgrunnleggeren av Twitter, bort sin første tweet.

NFT står for Non-Fungible Token. Ikke-erstattbare token. Fungible betyr at noe kan erstattes, er uten unike særtrekk. NFT er det stikk motsatte, og kan ikke erstattes.

«NFT er altså blokkjedeepokens versjon av det vi vanligvis kaller samlekort», skriver Peter Ottsjö hos Ny Teknik.

Topp 10

Verdens mest innovative selskaper i skyggen av pandemien – ifølge Fast Company

1. Moderna

Fordi de laget en vaksine mot covid-19 som kan reise.

1. Pfizer-BioNTech

Først på markedet med en effektiv vaksine mot covid-19.

3. Shopify

Fordi de gir små butikker en livline.

4. SpaceX

De flyr forbi konkurrentene i romkappløpet.

5. SpringHill Company

De forener underholdning og likestilling via Hollywood.

6. Epic Games

De utfordrer hegemoniet i Big Tech – med en visjon om å bygge noe bedre.

7. Netflix

Fordi de har gjort det afroamerikanske publikummet sentralt i sin programstrategi.

8. Tock

Fordi de har hjulpet restauranter og småbedrifter som er hardt rammet av pandemien.

9. Microsoft

Fordi de har stått på.

10. Graphika

De har sporet desinformasjonskampanjer over hele verden.

Kilde: fastcompany.com/90603436/the-worlds-most-innovative-companies-2021

63 %

Så mange flere etiske hackere (white hat-hackere) fant sikkerhetshull hos foretak over hele verden i 2020. Ifølge Hacker Report som utgis hvert år.

Forskning

­Bertil Rolandsson, arbetslivsforskare på Göteborgs
                universitet

Digitalisering fører ikke til færre jobber

Digitaliseringen de siste 30 årene har ikke ført til færre arbeidsplasser i Norden. Det konstaterer det nordiske ministerrådets rapport “Digital Transformations of Traditional Work in the Nordic Countries.”

Noen næringer har likevel blitt rammet. Jobber som har går tapt i produksjonsindustrien har blitt erstattet av jobber i tjenesteytende sektor.

– Tjenesteytende sektor har reddet oss når det gjelder antall arbeidsplasser, og vi tror at denne trenden vil fortsette, sier Bertil Rolandsson, arbeidslivsforsker ved Göteborgs universitet.

De tjenesteytende sektorene står for fire femdeler av sysselsettingen i Norden i dag. Det er hovedsakelig kvinner som har dratt nytte av veksten.

Jobbe fleksibelt

Dustin Business Suite på Clarion Hotel Sign. Fotograf Mattias Hamrén

Nå åpnes det flere kontorfellesskap

Dustin og Clarion Hotel utvider samarbeidet. Ganske snart åpnes kontorfellesskap på Clarion Malmö Live og Clarion Stockholm. Det foreligger også planer for Oslo, København og Helsingfors.

I fjor høst åpnet Dustins første pop-up kontorfellesskap. Rundt ti ferdig utstyrte arbeidsplasser på Clarion Hotel Sign i Stockholm. De kommende stedene er basert på samme konsept.

– Vi er glade for å kunne tilby hotellets gjester, og de som ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra, tilgang til våre produkter, sier Stephanie Forsblom, EVP Marketing & Communication i Dustin.

De besøkende har tilgang til ferdig utstyrte arbeidsplasser med produkter fra Dustins egne varemerker. Plassene er utstyrt med skjermer, mus og gratis Wi-Fi. Interiørfirmaet Götessons har designet arbeidsarealet. De har lagt stor vekt på å skape et ergonomisk, komfortabelt og stilig interiør.

– Vi er stadig på utkikk etter nyskapende samarbeidsprosjekter. Dette føles som en skikkelig fulltreffer. Her kan man sitte og jobbe i fred og ro, samtidig som man har hotellets tilbud i samme bygning, sier Henrik Berghult, adm. dir. på Clarion Hotel Sign.

Gmail

126

Mengden e-poster vi sender og mottar har nesten tredoblet seg på femten år. I 2005 sendte vi – og mottok – i gjennomsnitt 50 e-poster per dag. Nå er tallet 126. Vi sjekker i innboksene i gjennomsnitt hvert sjette minutt.

Kilde: Cal Newport “A World Without Email: Reimagining Work in an Age of Communication Overload”

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger