Inspirasjon

Teknologitrender – Januar

Få oversikt over årets store teknologiske trender. CES-messen er verdens viktigste teknologimesse som hver januar fungerer som teknologiårets egen keynote. Vi var selvsagt på plass for å holde oss oppdaterte på alt fra de nyeste produktene til interessante startups i tillegg til de største trendene. Her kommer et sammendrag av hva årets messe hadde å tilby.

Dingsene

Ikke helt uventet så var VR veldig stort på messen og vi så massevis av nye VR-produkter på messegulvet. Blant annet viste Lenovo frem en prototype av sitt kommende VR-headset som vil ha støtte for Microsofts nye Windows Holographic-plattform. Dessuten er det utstyrt med to OLED-skjermer som har høyere oppløsning enn de mest populære headsettene akkurat nå, Oculus Rift og HTC Vive.

Utover det viste Asus frem telefonen Zenfone AR som både har støtte for VR og for Googles AR-plattform Tango. Det gjorde den til den første telefonen på markedet med støtte for både VR og AR (Augmented Reality), men i løpet av 2017 forventer vi oss å se betydelig flere AR-telefoner.

En produktkategori som var veldig stor på fjorårets messe var droner. Det var også tilfellet i år og det er ikke så rart siden dronemarkedet økte ekstremt mye i løpet av hele 2016. Likevel finnes det ikke så mange nye trender innenfor droner segmentet. Den nye trenden er at dronene nå skal være smarte og tenke selv. Det så vi blant annet i form av selfie-droner som følger og filmer deg uten at du trenger å styre dem med en fjernkontroll.

Sist, men ikke minst må vi skrive om de TV-apparatene som ble vist frem for TV er alltid i fokus på denne messen. LG viste ferm en ny OLED-tv som hadde en tykkelse på kun 2,57 mm. Vi har sett lignende, tynne OLED-skjermer tidligere på messen, men da har det vært snakk om prototyper, dette er et virkelig produkt som kommer til å være å finne i løpet av kort tid.

En annen stor nyhet var at Sony gikk inn i OLED-leken igjen ved å lansere en 4K OLED-tv. Samsung valgte likevel å fortsette med quantom dot-teknologien sin og lanserte en oppdatering av teknologien de kaller QLED.

Fremtiden

Nå til de større trendene. På messen var et av de absolutt største temaene kunstig intelligens (AI). Uansett hvor man gikk kunne man se smarte dingser som bygget på nettopp AI. Størst på messen og trolig mest interessant akkurat nå var alle de trendene som benytter seg av enten Google Assistent eller Amazon Alexa. Disse to løsningene finner man innebygget i alt fra TV-er til høyttalere med mer, alt for at vi alltid skal ha tilgang til en digital assistent.

Også enhetene som ikke var utstyrt med AI ble kalt smarte siden trenden med at alt skal være tilkoblet er like stor som i fjor. Den en smule oppbrukte terminologien Internet of Things kunne leses stort sett over alt, og i år så vi alt fra smarte brødristere til smarte speil.

En annen ting som var en stor snakkis på messen var 5G og dette var virkelig noe vi vil komme til å kunne lese mye om i år. En av de største spillene innenfor området, Qualcomm sammenlignet til og med introduksjonen av 5G med bruken av elektrisitet og oppfinnelsen av bilen. 5G kommer ikke bare til å innebære en litt raskere tilkobling fra mobilen enn det du får med 4G. Vi snakker nemlig om ekstremt mye høyere hastigheter samt en forsinkelse som kan bli så liten som 1 ms. Med tanke på hvor tilkoblet alt holder på å bli, vil dette være en viktig del av fremtidens infrastruktur. Ikke minst når det kommer til en av de andre store trendene vi kunne se på messe, smarte biler.

CES-messen har aldri vært en bilmesse, men siden noen år tilbake har stadig flere bilprodusenter og produsenter av tilbehør begynt å stille ut. Grunnen er at den digitale teknologien i biler blir stadig viktigere for hvert år som går. At fremtidens biler vil være tilkoblede er det ingen tvil om, og vi ser selskaper som for eksempel Samsung og Nvidia bevege seg inn på dette markedet. Det var til og med en bilnyhet som var årets høydepunkt på messen og det var at Faraday Future viste frem sin kommende selvkjørende elbil FF91.

Notisen

Sist, men ikke minst tenkte vi å dele et interessant tall fra messen. Det er nemlig sånn at hele 20% av alle bedrifter som stilte ut på årets messe ikke eksisterte for tre år siden. Det vil si at årets messe var full av startups av ulike slag og det er ikke så rart at mange av de mest interessante tingene på messen ikke ble vist frem av de store kjempene.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger