Inspirasjon

Teknologitrender – november 2016

Denne tiden bruker vanligvis å være ganske rolig på teknologifronten siden mange venter på den store teknologimessen CES i januar. Men dette året virker som et unntak siden vi har fått massevis av nye interessante teknologinyheter. Her kommer litt av det viktigste som har skjedd.

Dingsene

Vi begynner litt kortfattet med de to store tingene som har skjedd i tilfelle du har gått glipp av dem. Først og fremst har Apple endelig oppdatert sin MacBook Pro-serie. De nye datamaskinene er selvsagt både tynnere og kraftigere enn forgjengerne sine, men det store er den nye Touch Bar som er en liten ekstra berøringsskjerm som kan styre alle mulige ting på datamaskinen. Du har nå også en fingeravtrykkleser for å gjøre det enklere å logge inn på datamaskinen.

Den andre store nyheten er at Microsoft har lansert sin første stasjonære datamaskin noensinne, Surface Studio. Dette er selvfølgelig stort siden Microsoft viser at de vil satse enda mer på egen maskinvare. Den nye Surface Studio er en førsteklasses datamaskin fullstappet med kraft og fokus på den store berøringsskjermen. Det er opplagt at Microsoft retter seg mot folk i kreative yrker når det kommer til Surface Studio, et marked Apple tidligere har hatt full kontroll på.

Den siste dingsen vi tenkte å skrive om denne måneden heter Lenovo Phab2 og det er ikke så mye for telefonen sin del, heller om teknologien den er utstyrt med. Dette er nemlig verdens første telefon med støtte for Googles Tango-plattform. Det betyr at mobilen er utstyrt med teknologi for 3D-mapping og at kameraet kan merke dybde i et bilde. Dette er fremtiden for Augmented Reality og vi kan vente oss å se stadig flere mobiler med denne teknologien i løpet av neste år.

Fremtiden

Og nå til det vi har sett som kommer til å påvirke fremtiden vår på lang eller kort sikt. På konferansen Adobe MAX viste Adobe frem noe som har fått kallenavnet Photoshop for lyd og det har satt en støkk i mange. Programmet har arbeidsnavnet VoCo og det lar brukeren raskt redigere et lydklipp med noens stemme slik at det høres ut som personen sier noe hen aldri har sagt. Alt som trengs er et 20 minutter langt lydklipp av en person som snakker. Deretter skal man kunne endre det som sies gjennom å skrive inn nye ord og så får programmet det til å høres ut som om personen sa det du skrev.

Tanken er at dette skal være et fantastisk verktøy for de som jobber med podcasts, lydbokinnlesninger eller de som legger på speakerstemmer på film med flere, men det åpner selvsagt også opp for en hel del skumle ting. Adobe har enda ikke sagt noe om når VoCo kan sansynligvis lanseres på ordentlig.

Notisen

Denne månedens notis som kan være verdt å vite er at Samsung har annonsert at de kjøper Harman International Industries for åtte milliarder dollar. Harman er en av verdens største når det kommer til lyd for biler og en av de største grunnene til kjøpet er at Samsung ønsker å begi seg ut på markedet for smart teknologi i biler, et marked med en ekstremt lys fremtid. Men man skal ikke glemme at Harman også står bak noen av verdens mest kjente varemerker innenfor andre lydprodukter, for eksempel Harman/Kardon, JBL og AKG.

21 november 2016

Tagger