Inspirasjon

Tre vanvittige forskningsprosjekter som utvider perspektivene våre

Vi må atombombe Mars før vi kan flytte dit. Snart kan vi kanskje tvitre ved hjelp av bare tankekraft. Og allerede nå kan forskere bruke trådløse nettverk til å se gjennom vegger. Her er tre vanvittige prosjekter som (kanskje) viser vei mot fremtiden.

Spionere med Wi-Fi

Alle kontorer og de fleste hjem har trådløse nettverk i dag. Wi-Fi-signalene reflekteres på nesten alle flater de treffer, til og med mennesker og dyr.

Ved å måle forandringer i disse signalene, har forskere ved University of California i Santa Barbara lykkes med å «se» gjennom dører og vegger for å oppdage om det er mennesker i et hus eller ikke. En app i telefonen måler først nærværet og styrken i Wi-Fi-signalene. Så venter du bare på at signalene forandrer seg, og ved å måle forandringens karakter, kan du finne ut om et menneske for eksempel beveger seg, åpner en dør eller skriver på et tastatur.

Teknologien som brukes er en vanlig mobiltelefon, og det finnes ifølge forskerne ingen beskyttelse mot denne typen spionasje i dag. Bortsett fra å skru av Wi-Fi-en.

Elon Musk vil atombombe Mars

Superentreprenør, Tesla-gründer og tittelmaker Elon Musk har skrevet på Twitter at han vil bombe Mars. Hensikten er å frigjøre karbondioksid ved å smelte isen ved polene, og på den måten skape en drivhuseffekt som fører til høyere temperatur og lufttrykk.

Ideen virker imidlertid ikke helt forankret i forskerverdenen. Det stilles blant annet spørsmål om hvorvidt Mars har nok vann og CO₂ til å skape en tykk nok atmosføre til at planeten kan bli beboelig. I verste fall kan hele bombeplanen ha motsatt effekt og skape det som kalles «atomvinter», der detonasjonen virvler opp stoff og partikler som dekker for solen og i stedet kjøler ned planeten.

Om planen derimot skulle fungere, drøyer det nok likevel (minst) tusenvis av år før prosessen er ferdig og gjør Mars beboelig. Menneskene Musk har tenkt å sende dit får med andre ord holde seg innendørs i overskuelig fremtid.

Bruk tankekraft til å skrive neste Facebook-oppdatering

Forskere ved Facebook Reality Lab har lykkes med å kode ord og setninger fra tankene til forsøkspersoner som har fått ulike spørsmål, ved å måle hjerneaktiviteten deres. Systemet ga et resultat på mellom 61 og 76 prosent treffsikkerhet, sammenliknet med ren gjetning, som ligger på mellom 7 og 20 prosent. Tanken er at det i fremtiden kan lages et grensesnitt som gjør at vi kan skrive opp mot 100 ord i minuttet bare ved å tenke på dem.

Det ser imidlertid ut til at det er litt igjen før vi kan dra på oss en enkel hjerneskannerlue; forsøkspersonene ble valgt ut blant pasienter som skulle gjennom epilepsioperasjon og derfor hadde operert inn et hjerneimplantat. I første omgang blir teknologien tilgjengelig for dem som av ulike grunner ikke kan snakke eller skrive – og senere for oss som bare ikke gidder.

Kilder:
www.technologyreview.com
www.inverse.com
www.vox.com

Les også:
Årets største trender – fra roboter til stemmesøking
Gode nyheter kommer sjelden alene

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger