Inspirasjon

USB Type-C tar over og mer datakraft enn noensinne i alle formater

Det er ingen nyhet at Taiwan og Taipei er et mekka for datamaskiner og teknologi. Hvis du leter rundt blant dine teknologiprodukter hjemme, er det høyst sannsynlig at flere er merket med “Made in Taiwan”, men messen har også mange nyheter rettet mot både små og store bedrifter. Vi har tatt temperaturen på en av verdens største messer for datateknologi og sett nærmere på B2B-trender og produkter som dominerte årets Computex-messe.

USB Type-C og trådløs teknologi former den mobile arbeidsmåten

At en tilkoblingskontakt hadde kunnet gjøre et så pass stort inntrykk på en teknologimesse som Computex, hadde få kunnet ane, men det er akkurat hva USB Type-C fortsetter å gjøre. Tilkoblingen som har som mål å bli den første virkelig universelle USB-kontakten, gjennomsyrer messegulvet ikke bare med en enorm mengde utstyr, men også hele visjonen om hvordan du kan arbeide med en moderne, bærbar arbeidsstasjon.

I takt med at flere datamaskinen i større grad er utstyrt med kontakten - eller hopper over alle andre tilkoblinger til fordel for USB Type C - får vi også se en flodbølge av adaptere, nav og dokkingstasjoner. Dette, i kombinasjon med stadig bedre ytelse i mindre bærbare datamaskiner, hvisker om en nær fremtid der det kanskje er normen å kvitte seg med sin stasjonære arbeidsstasjon for istedenfor å utføre alt arbeidet på en fleksibel bærbar eller hybrid datamaskin som du deretter kobler til skjerm, lading og tilbehør med en eneste kabel.

En eneste USB Type-C kabel skal være alt du trenger for å gjøre din bærbare enhet til en fullverdig stasjonær arbeidsstasjon.

Ytterligere kabelfloker kan også løses med en økende andel trådløs teknologi. I dag har mesteparten av de største mobiltelefonprodusentene støtte for trådløs lading via Qi, og det setter sine spor i tilbudet av trådløst tilbehør. Det moderne kontoret har derfor ikke bare erstattet kabeljungelen med en eneste kontakttype, men også klippet kablene til mobiltelefonen din helt, for et ryddigere og mer fleksibelt skrivebord. Allerede i dag finnes muligheten for disse teknologiene, men i år markerer Computex tydelig i hvilken retning det mobile kontoret kan utvikle seg.

Bærbare arbeidsstasjoner og flere kjerner enn noensinne

En bærbar datamaskin som på alvor ble antatt å erstatte den stasjonære arbeidsstasjonen, har tradisjonelt vært en mer slept enn bærbar maskin. I større utstrekning innebærer allikevel nyere generasjoner at du får plass til mer enn noen gang i et format som er mer skånsomt både for rygg ved transport og for øyne under bruk.

Noe som på alvor setter fart i denne utviklingen er Intels og AMDs mobile prosessorer som nå kan fås med fire fysiske kjerner i slankt ultrabook-format. Eller, som Intel debuterer på messen med mobile Core i9, opptil seks kjerner i et imponerende tynt format. Tilgangen til flere kjerner i en ultra bærbar datamaskin gir helt nye muligheter for hva du kan oppnå på farten, for eksempel hvis du jobber med utvikling eller medieproduksjon. Som en konsekvens, har allerede kraftige, stasjonære arbeidsstasjoner vært i stand til å ri den samme bølgen, for å få flere kjerner og dermed håndtere parallelle belastninger på en måte som tidligere var reservert for servere og superdatamaskiner. Noe både AMD og Intel viste med ettertrykk gjennom å lansere 32-kjerners AMD Ryzen Threadripper 2-prosessorer samt en kompressoravkjølt 28-kjerners Core i9-prosessor. Begge prosessormodellene fokuserte på kraftige stasjonære arbeidsstasjoner.

Mer enn bare ytelse

Samme utvikling som gir imponerende ytelse i det bærebare premiumsegmentet, innebærer selvfølgelig at du får mer ytelse for pengene enn noensinne. Alle har ikke samme behov for eksterne funksjoner i sin bærbare PC, og du som først og fremst trenger ytelse, kan få mye kraft for en rimelig penge med årets datamaskiner. Ikke minst er det forfriskende at dagens noe varmere konkurranse mellom Intel og AMD i alle prestasjonssegmenter betyr at det er flere og kraftigere alternativer enn noen gang før.

Parallelt med ytelsesutviklingen hos bærbare datamaskiner, er det fortsatt en ny innovasjon på hvordan du faktisk kan bruke datamaskinen. Nye funksjoner og løsninger forsøker å effektivisere arbeidet ditt med mer enn bare raskere beregninger, og prøver å tenke utenfor boksen.

Med Zenbook Pro-seriens integrerte “ScreenPad” forsøker Asus å innovere hvordan du arbeider med dine produktive applikasjoner.

Et praktisk eksempel fra messegulvet er Asus kommende bærbare premiumdatamaskiner i Zenbook Pro serien. Datamaskinene som kommer i to ulike størrelser, har 15 tommers modellen Zenbook Pro 15 i teten som en av markedets første tynna ultrabook modeller med en seks kjerners Intel Core i9 prosessor under hetten. Det som fanger vår interesse spesielt, er imidlertid den nye touchpad, som Asus kaller for "Screenpad". I stedet for en tradisjonell touchpad har man bakt inn en hel berøringsskjerm nederst i datamaskinen, som kan fungere som et ekstra grafisk verktøyfelt for produktivitetsprogrammer. Du kan ganske enkelt bruke mer av datamaskinen som grensesnitt når du arbeider, og få plass til noe annet på den store skjermen ved å avlaste touchpaden.

Samlet sett viser Computex at entreprenører har større valgmuligheter enn noen gang før. Ultraportable dockbare arbeidsstasjoner i den ene enden og tradisjonelle stasjonære datamaskiner med serverlignende ytelse i den andre. Samtidig som man fortsetter å jobbe mot en trådløs fremtid med mer innovative produktivitetsverktøy.

computex logo

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger