Strategi og lederskap

2020 - fremtidens år

I januar slo man fast at det var en pandemi. Situasjonen var kritisk. Høres det kjent ut? Det er det også, men kanskje ikke slik du tror.

Vi spoler frem noen måneder. Ledelsen befinner seg på et kjøkken fullt av bærbare PC-er og kaffegrut. Kjempelanseringen som er rett rundt hjørnet, er i ferd med å løpe inn i et mørkt smug og aldri mer vise seg. Situasjonen er kritisk. Året vi snakker om var 2003. Pandemien var SARS. Selskapet Alibaba.

De ble tvunget inn i karantene akkurat idet de skulle lansere Taobao, Kinas store Ebay-konkurrent. Den i dag legendariske gründeren Jack Ma oppmuntret alle ansatte til å fortsette å drive og utvikle det unge selskapet hjemmefra, samtidig som et halvt dusin sjefer og utviklere presset seg inn i Mas leilighet i Hangzhou. De hadde én uke på seg. Det ble mer koffein enn søvn, men Taobao ble lansert etter planen – 10. mai 2003.

Alt ble digitalt veldig raskt

Til tross for at Alibabas leveranser og infrastruktur ble rammet, endret SARS-pandemien både handelen og atferden i Kina. Alt ble mer digitalt, og det ble det veldig fort. Akkurat som vi har sett med koronapandemien i år. Og vi vet jo hvordan det gikk for Alibaba og Taobao.

– Mange bedrifter mislykkes fordi de bare ser på neste kvartal og på fortjeneste. De glemmer å drømme. Det er drømmene som får oss til å jobbe hardt og ikke være redde for å mislykkes. Jeg håper at alle kommer til å minnes denne leiligheten om 80 år. Vi skal aldri glemme drømmene vi hadde i den leiligheten, forteller Jack Ma i en video fra Alibaba Group.

Fremtiden - en blanding av fjernarbeid og kontorjobb?

Drømmer kan føles fjerne midt i en pandemi. Men kriser har historisk sett fungert som en katalysator for holdningsendringer i samfunnet og på arbeidsmarkedet. Den kanskje tydeligste effekten av koronakrisen så langt er hvordan vi forholder oss til å jobbe utenfor kontoret. Endringer som vanligvis ville tatt kanskje fem år har nå skjedd på noen måneder. Allerede nå har toneangivende selskaper som Facebook, Twitter og Google meldt at jobb utenfor kontoret blir regelen heller enn unntaket.

– Covid-19 vil føre til at virksomheter som tidligere har vært skeptiske kommer til å jobbe mer utenfor kontoret nå som de har blitt tvunget inn i – og fått prøvd – den arbeidsformen. Jeg har sterk tro på en miks av kontorjobb og jobb utenfor kontoret fremover. Det å kunne jobbe hjemmefra har lenge blitt ansett som en konkurransefordel for å tiltrekke seg nye medarbeidere, men fremover blir det regelen heller enn unntaket, sier Linda Widar, doktorgradsstipendiat ved Akademin for hälsa och arbetsliv ved Högskolan i Gävle, som er spesialist på relasjonen mellom helse og jobb utenfor kontoret.

Tekst: Sofia Edgren, Johan Larsson og Robert Långström

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger