Inspirasjon

5 tech-trender som former fremtidens arbeidsplasser

Slack, Skype og smarttelefoner: Teknologien forandrer hele tiden våre arbeidsplasser og måten vi jobber på. Her er fem teknologier som vil revolusjonere vår arbeidshverdag de neste ti årene.

Adjø passord

Biometri
Glemte passord, pinkoder og nøkkelkort er snart historie. Avansert optikk i kombinasjon med smarte algoritmer og nevrale prosessorer gjør at biometrisk identifisering blir mer og mer vanlig – og sikkert. Mobiltelefonen låser vi allerede opp med fingeravtrykk, øyeskanning og ansiktsgjenkjenning. Snart åpnes dører og datamaskiner automatisk når de kjenner igjen din gåstil, ditt ansikt, din kroppsform og temperatur.

Sensorer som signaliserer

Internet of everything
På den heltilkoblede arbeidsplassen holder sensorer orden på alt fra medarbeidere til toalettene. Kaffetrakteren setter på kaffen når tastaturet registrerer at støtfrekvensen synker, og bestiller frukt når blodsukkernivåene daler. Inventaret signaliserer hele tiden hvor, og i hvilken stand, det er. Når maskinintelligens får bearbeide all data som genereres, er tanken at det skal kunne optimalisere alt fra kontorbygg, parkeringsplasser, vasking og ventilasjon til arbeidstider og arbeidsmetoder.

Konsentrasjonsboblen

Virtuell virkelighet
VR er ikke bare nyttig for å skape simuleringer der man kan videreutdanne medarbeidere og eksperimentere med nye arbeidsprosesser, men også skape en lukket boble med total arbeidskonsentrasjon. En av de første yrkesgruppene som har fått øynene opp for VR er programmerere. Ta på et VR-headset og du er nærmest omgitt av alle skjermer du trenger i ditt utviklermiljø – uten distraherende mobiltelefoner og kolleger.

Nærhet over avstand

Telepresence
Å samarbeide i team der medlemmene sitter spredt over hele verden er fortsatt en utfordring for mange organisasjoner – Slack, skjermdeling og Skypemøter til tross. Skreddersydde møterom i VR-miljøer tilbyr nærhet over avstand, helt uten reisekostnader. For de som foretrekker fysisk tilstedeværelse i møter eller ved en produksjonslinje langt borte, finnes det allerede fjernstyrte roboter som fungerer som en midlertidig, mekanisk kropp med øyne (kameraer), ører (mikrofoner), stemme (høytalere) og mimikk (ansiktet vises på en skjerm). Uansett kommunikasjonsform er digital simultantolkning en selvfølge.

Våre nye kolleger

Automatisering
Nei, kunstig intelligens kommer ikke til å gjøre mennesker overflødige på arbeidsplassene. Den kommer derimot til å forandre de fleste yrker. Snart kommer vi til å se på KI – og de robotene algoritmene gir liv til – som våre nye kolleger. Gjennom å overlate rutinemessige arbeidsoppgaver som montering av produkter, oppsummere møter, sortere mail (eller til og med svare på dem), frigjøres tid til mer kreativitet og strategisk planlegging. Du kan regne med at det er de mest kjedsomme arbeidsoppgavene, de som får deg til å føle deg som en robot, som kommer til å automatiseres først.

Vil du lese mer om våre teknologiske framtidsutsikter? Les Når robotene kommer til jobben og Ansiktsgjenkjenning – ikke bare for å låse opp mobilenmobilen.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger