Arbeidsplass

9 tips til en sikrere mobil arbeidsplass

Når flere og flere medarbeidere begynner å jobbe på mobile enheter, og forventer rask tilgang til bedriftens systemer og dokumenter, dukker det opp nye sikkerhetsutfordringer.

Noen utgangspunkter i sikkerhetsarbeidet:

  1. Ha oversikt over hvilke enheter som brukes, og hvem som bruker dem.
  2. De som har ansvar for sikkerheten må ha full forståelse for hvordan prosesser og arbeidsrutiner faktisk ser ut i praksis, ikke hvordan det er ment at det skal se ut.
  3. Velg tekniske løsninger som medarbeiderne er forberedt på å bruke, ellers risikerer dere å få shadow IT som øker sikkerhetsrisikoen drastisk.
  4. Lag tydelige retningslinjer for ulike nivåer av tilgang til de bedriftsinterne systemene, sånn at det ikke råder noen tvil om hvem som har tilgang til hva.
  5. Sørg for at alle medarbeiderne vet hva som gjelder for å logge inn på åpne Wi-Fi-nettverk og understrek at reglene gjelder i alle tilfeller, også om det bare er noe ”lite og akutt” som skal fikses.
  6. Gå gjennom hvordan medarbeiderne kan sikre sine egne nettverk hjemme, sånn at det blir sikkert å jobbe hjemmefra i bedriftens systemer.
  7. Hold kurs i hvordan man lager og håndterer passord, sånn at kritisk innloggingsinfo ikke flyter rundt på løse lapper eller i passord-apper med tvilsom sikkerhet.
  8. Noe annet som kan være verdt å tilby kursing på er social engineering, sånn at kriminelle ikke kan ta seg inn i bedriftens systemer gjennom å lure medarbeiderne via for eksempel e-post.
  9. Skaff personvernfilter til alle bærbare datamaskiner.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger