Arbeidsplass

Effektiv, digital kommunikasjon med rett verktøy

Jon Strindlund hos Poly har arbeidet i videokonferansebransjen siden 2001. Han har på nært hold sett hvordan vi gikk fra en tykk-TV i konferanserommet, til små og tilkoblede huddle-rom. Her deler han sine beste tips for vellykkede, digitale møter.

Ingen vet hvordan den teknologiske utviklingen vil fortsette videre. Bare se på Platonics utvikling: Da selskapet, som opprinnelig utviklet lette headset for flyindustrien, ble grunnlagt av to piloter på 60-tallet, var det for å redusere faren for nakkeskader ved landinger. Noen år senere ble selskapets headset brukt for å fange opp velkjente ordene “That’s one small step for man, one giant leap for mankind” under den første månelandingen.

Siden da har vi forbundet Plantronics med trådløse headset med aktiv støyredusering for kontor og callsentre. Da Skype for Business fikk sitt gjennombrudd, og Plantronics skjønte at fremtidens digitale møter skulle handle om både lyd og bilde, kjøpte de videokonferanseprodusenten Polycom. Plantronics og Polycom ble til Poly.

- For ti år siden var videokonferanseutstyr noe man hadde i store konferanserom. Man gikk inn i ett rom i Stockholm og hadde et møte med kollegaer i Göteborg. I rommet var det en skjerm, et komplisert kamera og forskjellig utstyr vi alle var litt redde for, forteller Jon Strindlund, Regional Channel Manager hos Poly i Sverige.

Fra tykk-TV til mobiltelefon

Jon begynte å arbeide med videokonferanseutstyr allerede i 2001, lenge før flatskjermer, raske tilkoblinger og smarttelefoner.

- Jeg trodde allerede da at videokonferanser skulle bli en kjempestor greie, men teknologien viste seg å være litt for komplisert og dyr for å slå skikkelig gjennom. Det var først da Skype for Business og Facetime fikk sitt gjennombrudd, at adferden vår forandret seg på alvor. Plutselig hadde alle en møteklient på datamaskinen sin, enten de ville det eller ei! Stadig flere innså at digitale møter ikke trenger å inkludere store konferanserom med 30 deltakere. Isteden kunne man sette webkameraet i et hvilket som helst rom, og kjøre sin Teamklient på datamaskinen.

Automatisk kamera for mindre møterom

Ett av de produktene Poly har lansert for mindre møterom, er Polycom Studio. Å komme i gang med det tilkoblede kameraet er ikke vanskeligere enn at man setter i kontakten, skrur på TV-en og starter opp Teams. Kameraet tar opp lyd, zoomer, panorerer og tilpasser bildet etter hvor mange som befinner seg i rommet.

- Å ha et digitalt møte er lett og koster ikke lengre en halv million. Det vi ser nå er at mange bedrifter kjøper et større system for konferanserommet, og flere mindre system for sine andre rom. Den som kommer til et utstyrt møterom kan bruke hvilken som helst programvare. Datamaskinen tilkobles med en vanlig HDMI-kabel, eller trådløst med Airplay eller Miracast, sier Jon.

I dag er Poly en helhetsleverandør av digitale møter

Siden sammenslåingen av Plantronics og Polycom er Poly nå en helhetsleverandør av digitale møter. I sortimentet finnes det utstyr for alt fra digitale samtaler mellom to personer, til store konferanser.

Utviklingen mot åpne kontorlandskap, større miljøbevissthet og den gjeldende verdenssituasjonen, har fått interessen for effektiv, digital kommunikasjon til å ta av. Det har også ført til at mange som ikke var så vant til digitale møter, skal lære seg hvordan teknologien fungerer.

- Hvis man som bedrift tror at vår evne til å kommunisere med hverandre har en verdi, må man ta dette på alvor og innse hvor viktig det er å ha riktig utstyr. Det er ikke nok å installere Microsoft Teams og overlate resten til brukerne. Teams er et veldig godt produkt, men det krever at du har et godt headset og et godt videokamera.

Bedre møter med sertifisert utstyr

Jons beste tips for bedrifter som ønsker god kvalitet på sine distansemøter, er å tenke ordentlig og ikke gjøre noe halvhjertet. For å lykkes må de å ta det digitale møtet på alvor og helst velge produkter som er sertifisert for den programvaren som brukes.

- Hvis du har en Microsoftstrategi og kjører Teams eller Skype, skal du velge produkter som er laget for å fungere sammen med akkurat den programvaren. Hvis det digitale møtet skal kunne erstatte det personlige, må brukere kunne stole på teknologien.

Hvis det er noe vi har lært oss av historien, så er det at det er vanskelig å forutsi hvordan vi kommer til å kommunisere i fremtiden, men det meste tyder på at de digitale møtene bare kommer til å blir flere:

- Teknologien, behovene og drivkraften våre forandres hele tiden. Først handlet videomøter først og fremst om å spare penger. Siden da har fokuset blitt flyttet mer og mer over på miljø, og nå også helsen vår. Hvis du spør om fremtiden, har vi bare sett begynnelsen på dette, avslutter Jon.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger