Arbeidsplass

Hjemmekontor minsker stress viser svensk forskning

Visste du at omtrent 40 % av alle svenske bedrifter oppmuntrer sine ansatte til å arbeide hjemmefra minst 1 dag i uken. En aktuell studie med ansatte ved en offentlig myndighet viser at distansearbeid 1-3 dager i uken både reduserte stress og ga de ansatte over 80 timer kortere pendlingstid per år.

Distansearbeid blir mer og mer vanlig både i Sverige og i Norge. Viktige faktorer som har muliggjort utviklingen er:

  • at rask internettoppkobling i dag finnes i de fleste hjem
  • at gruppevideosamtale er blitt enkelt og rimelig
  • at viktig informasjon finnes lett tilgjengelig i nettskyen uansett hvor den ansatte befinner seg
  • at en datamaskin raskt og smidig kan kobles sammen med en annen datamaskin med eksternt skrivebord over internett.

Tre vanlige grunner til at ansatte takker ja til å ha hjemmekontor:

1. Redusert stress

Å slippe reisen frem og tilbake til jobben noen dager hver uke frigjør tid som kan brukes på viktigere ting. Risikoen for å bli sittende bom fast i morgenrushet – og kanskje komme for sent til et møte – reduseres også kraftig. Det er betydelig enklere å klikke på linken til en gruppevideosamtale i riktig tid. Å ha full styring på hele arbeidstiden en dag i uken, uten uforutsette besøk av kollegaer eller kunder, gir trygghet og bedre kontroll over at de riktige arbeidsoppgavene blir gjort. Hjemme trenger man dessuten ikke å uroe seg over ”riktig antrekk” og utseende – hvilket også sparer tid.

2. Bra for familielivet

Muligheten for å kunne arbeide mobilt oppleves av mange som familievennlig. De dagene mor eller far arbeider hjemmefra, kan barna ofte bli hentet litt tidligere i barnehagen. Enda tidligere – dersom foreldrene velger å jobbe videre om kvelden etter at barna har sovnet. En treningstur midt på dagen blir også enklere å få til – en god måte å bruke tiden til å rense hodet og få mer energi på.

3. Gunstig for privatøkonomien

Som ansatt sparer man derfor også penger på å jobbe hjemmefra. I tillegg til kostnader knyttet til pendling og parkering, reduseres også kostnader til jobbantrekk og lunsjmat.

Interessert i å jobbe hjemmefra?

Spør din arbeidsgiver om du kan få ha hjemmekontor noen dager i uken. Sammen med arbeidsgiver kan du diskutere og avtale hvilke krav som stilles til økt produktivitet, tilstedeværelse på møter, tilgjengelighet, personlig kontakt og også hvor raskt bredbånd du vil trenge hjemme. Arbeider du med sensitiv informasjon finnes det effektive VPN-løsninger. Med en VPN-tilkobling kan bedrifter til en lav kostnad kryptere og beskytte all informasjonsoverføring mellom de servere som bedriften bruker, de ansattes datamaskiner og surfeplater – uansett hvor de ansatte befinner seg.

Les også: Fem grunner til at bedrifter oppmuntrer ansatte å jobbe hjemmefra

*Mer om undersøkelsen finner du i SvDs artikkel Fördelar på distans

1 februar 2018

Tagger