Arbeidsplass

Hvordan få lavere IT-kostnader

Som bedriftsleder bør du alltid være opptatt av å ha en mest mulig rasjonell utnyttelse av selskapets ressurser. I SMB-markedet er fokuset kanskje spesielt stort på å velge de investeringene som gir best avkastning og på løsninger som oppleves som rimelige. Selv om IT kan være nødvendig for å generere vekst, bør IT-budsjettet under lupen på lik linje med andre budsjetter. Her er noen tips til hvordan dere kan kutte IT-kostnadene.

Ikke betal for noe du ikke trenger!

En gjennomgang av all programvare på de ansattes pc-er vil avdekke om dere er riktig lisensiert. Det finnes egen programvare og egne eksperter for dette. Ofte viser det seg at selskaper betaler lisenser på programvare som de ikke bruker.

Har dere bundet mye kapital i utstyr til datarommet? Det er det stadig færre som gjør. Se under.

Må du eie programvaren? Eller kan du heller abonnere? Trenden går i retning av pris per bruker per måned, ikke bare for skyprogramvare, men for all programvare.

Få hjelp av noen

Skal din bedrift være eksperter på skrivere, pc-er, servere, nettverk, Windows, Microsoft Office og stadig skumlere hackertrusler?

Norske virksomheter er blant de fremste i verden til å sette bort IT-drift. Det er svært få av de største selskapene som i dag eier datarommene sine selv. Også små og mellomstore bedrifter velger i stadig større grad å sette driften ut til eksperter.

Det handler også om fokus. Kanskje du trenger IT-eksperter, men du trenger dem ikke for å være verdensmestere i support. Du trenger dem for å flytte dere over i en digital tidsalder. Ved å sette bort IT kan du få rett fokus.

IT-personellet som forblir en del av virksomheten forhandler frem gode avtaler med leverandørene, er gode på å identifisere de beste IT-løsningene for forretningen og på å gjennomføre vellykkede prosjekter som gjør at virksomheten utnytter ny teknologi til å holde seg konkurransedyktig.

Setter du bort IT-driften, slipper du unna store innkjøpskostnader til infrastruktur som nettverk, servere, lagring, kjøling og fysisk sikring. Isteden deler du virtuelle servere, nettverk og lagringsplass hos din driftsleverandør. Det sier seg selv at det er vinn-vinn.

Ikke ligg med alle

Istedenfor å sjonglere et stort antall leverandører kan du bli en viktigere kunde for noen få. Fristet av en større avtale, vil rabattene bli større og du vil gis høyere prioritet. Relasjoner bygges og det skapes gjensidige avhengigheter.

Det snakkes mye om digitalisering/digital transformasjon. IT-integratorer og -konsulenter går fra å ha en rolle som leverandør til å bli en langsiktig partner. Svaret på kundens problem handler stadig mindre om maskinvare og programvare, men om å ha en grunnleggende forståelse for kundens utfordringer. Det tar tid å bygge denne forståelsen og det krever at det etableres relasjoner og bygges tillit.

Bli god til å forhandle

Forhandlinger og innkjøp er egne fagområder. Noen er eksperter på det, andre ikke. Forsøk å være kreativ for å finne løsninger som gjør at du får mer igjen for investeringen.

Leverandøren ønsker seg referansekunder og de ønsker seg PR. Er du villig til å stå på scenen eller snakke med medier sammen med leverandøren om et vellykket prosjekt? For leverandøren er det gull, men det gir også deg en verdifull eksponering. Det kan også være en fin gulrot i prosjektet, som motiverer leverandøren til å gi det lille ekstra. «Dette skal vi klare og om 6 måneder står vi sammen på CRM-Dagen og forteller om alle gevinstene vi realiserte».

Bli en prøvekanin

Liker du å være tidlig ute med ny teknologi? Microsoft er interessert i å jobbe sammen med bedrifter for å få testet tidligutgaver av programvaren sin grundig. Gjennom deres TAP-program får du innflytelse på hvordan den ferdige programvaren blir og kort vei til senior ressurser.

Kanskje er dette noe for dere, eller kanskje er det skivebom. Noen ansatte elsker nemlig å få ta del i muligheten til å være først ute med ny teknologi, mens andre misliker det.

Leverandøren ønsker å oppdatere seg på ny teknologi. Kanskje dere kan være piloten hvor de får teste ut nye ting og hvor konsulentene som uansett trenger opplæring, kan få leke med ekte data i et ekte scenario og opparbeide seg verdifull kunnskap til neste prosjekt?

Les mer:
Office nedbetalt på fem måneder
10 tips for å kutte IT-kostnadene

Ønsker du flere råd?
Last ned vår veiledning: Slik tar du kontroll over IT-miljøet og skaper ordenSist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger