Arbeidsplass

Slik velger du rett arbeidsstasjon

Prosessor, operativsystem og batteritid. Det er mange aspekter å ta hensyn til ved valg av skoledatamaskiner. Dustins skoleekspert Christer Dahlström gir tips om hvordan du velger riktig enhet for din virksomhet.

Kommuner og skoler kjøper generelt datamaskiner med et begrenset budsjett, samtidig som datamaskinene skal holde til daglig bruk i lang tid fremover. I praksis fungerer datamaskinene som en kombinasjon av lærebøker og øvingsbøker, og i tillegg er de nye alternativer i lærerens verktøykasse, bl.a. gjennom interaktivitet, lydfunksjon og kamera

- I dag velger en del elever til og med utdanning etter hvilken type datamaskin skolen stiller til rådighet, sier Christer Dahlström, som i sitt arbeid får god innsikt i hvilke egenskaper skolene ønsker seg av datamaskiner som kjøpes inn for undervisningen.

1. Garanti, garanti, garanti

En datamaskin kjøpt for undervisningsbruk er bare til nytte når den fungerer. Derfor er det viktig å ha en gyldig garanti.

– Når du kjøper utstyrmed 3–5 års ”på plass neste arbeidsdag”-garanti, kommer en autorisert garantireparatør og reparerer utstyret. I 95 prosent av tilfellene lykkes reparasjonen ved første besøk, sier Christer.

Hvis skolen mangler denne garantien, kan de bli nødt til å vente på support og reservedeler, eller datamaskinen må kanskje sendes til utlandet for reparasjon. I verste fall, f.eks. hvis garantiperioden er kort og allerede utløpt, er brukeren strandet og må selv bestille feilsøking og reparasjon av utstyret på egen hånd. Christer understreker at en bedre garanti ikke nødvendigvis påvirker prisen særlig mye. Det blir mye dyrere hvis kostbart utstyr står og er ubrukelig.

2. Operativsystemet påvirker valget

Operativsystemet påvirker hvilken datamaskin man kan velge. Tenk over om elevene skal bruke lokale applikasjoner eller om applikasjonene skal finnes i skyen. Hvis man jobber mye lokalt, går det lett, selv om man bruker Microsoft 365 og Googles offline-modus.

– Husk at operativsystemet også tar plass på harddisken, såvel som oppdateringer av operativsystemet. Noen operativsystemer har alt fra apper til dokumenter i skyen, og der er det ikke behov for like stort lokalt minne, sier Christer.

3. Hele datamaskinen i trim

Også SSD-disken bør være stor nok. Skal man satse på 128 GB eller 256 GB?

- Det avhenger av hvordan man bruker enheten. Mitt tips er å kjøpe en størrelse større, for selv en SDD-disk vil oppleves raskere over tid. Dette var typisk på disker med bevegelige deler, og er fortsatt til en viss grad sant med SSD der disken lett blir fragmentert. Det vil si at hele filen ligger flere steder på disken. Med en større SSD-disk tar det lengre tid før alle blokkene er skrevet, sier Christer.

4. Velg prosessor og RAM-minne etter behov

Jo større RAM-minne datamaskinen har, desto mer informasjon kan den lagre midlertidig med rask tilgang. Det innebærer at flere programmer kan være i gang samtidig som ytelsen beholdes. I enkelte tilfeller holder det med en mindre prosessor og mer RAM-minne, og vice versa.

- Ta utgangspunkt i hva du skal gjøre med datamaskinen. Hvis elevene for eksempel jobber med medieproduksjon det meste av dagen, bør du satse på en større prosessor. Jobber de derimot mye skybasert, er det bedre å velge en mindre prosessor og mer RAM-minne. Da holder også batteriet lenger, tipser Christer og legger til at fjernundervisning derimot endrer forutsetningene litt.

- Dagens fjernundervisning med videotimer stiller høyere krav til så vel prosessorkraft som batteri. Harddisken lagrer data, men for optimal ytelse trengs RAM med kraftig prosessor.

5. Skjerm etter størrelse

Full HD begynner å bli standard på alt utstyr, men i de billige pakkene eller på små skjermer kan det være nok med HD. Hvis du har begrenset budsjett, kan det være lurt å tenke på hva som lønner seg. I en liten hybrid-datamaskin kommer kanskje ikke en førsteklasses skjerm til sin rett.

– Men allerede i en bærbar PC med 13- eller 14-tommers skjerm har man nytte av full HD, konstaterer Christer og legger til at fra et ergonomiperspektiv kan mindre enheter og skjermer gi opphav til skulder- og nakkeplager samt hodepine.

6. Strømmen skal vare hele dagen

Batteritiden forbedres år for år i takt med at batteriteknologien utvikles. I undervisningsdatamaskiner mener Christer at batteriet skal vare hele dagen.

- Sats på en datamaskin med et batteri som holder hele skoledagen. Oppbevar ekstra lader i klasserommene og sørg for at det finnes uttak, slik at det ikke blir skjøteledninger over gangveier. Et tips er å ha en ferdig ladeplass der elevene kan låse inn datamaskinen eller nettbrettet inn i lunsjen, sier han.

Mange elever tar med seg datamaskinen hjem etter skoledagens slutt. Hvis datamaskinene blir liggende igjen, kan man kjøpe ladevesker og vogner der datamaskinene plasseres over natten.

7. Vit hvor du kan spare

Hvis skolen trenger bedre ytelse bare av og til eller bare til noen undervisningstimer, anbefaler Christer Dahlström at man kjøper litt dyrere datamaskiner for felles bruk.

8. Ikke glem kjemikalieskatten

Kjemikalieskatten per enhet kan variere fra noen få kroner til flere hundre. Du kan gjøre et mer klimasmart valg ved å gjøre undersøkelser før du kjøper.

- Du kan lese mer om forskjellige sertifiseringer og få tips om hvordan du kan gjøre et mer bærekraftig valg på dustin.no/baerekraftig. Sammenlign gjerne hvordan ulike leverandører og produsenter arbeider med bærekraft.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger