Arbeidsplass

Tynne klienter – slik velger du riktig

Tynne klienter og nullklienter tilbyr et alternativ til den vanlige PC-en. For bedrifter som vil investere i tynne klienter finnes det et hav av produkter og prisklasser å velge mellom.

Tynne klienter kan tilby fordeler som blant annet enklere administrasjon, men det finnes flere viktige faktorer å ta hensyn til og ulike produktalternativer å velge mellom.

Standardalternativet er en mindre boks som plasseres på skrivebordet og tilkobles en skjerm, tastatur og en mus. Men det er også mulig å velge tynne klienter som består av en bærbar datamaskin eller en såkalt ”all in one”-datamaskin der datamaskinen og skjermen er integrerte i hverandre.

Alt-i-ett-datamaskinene har fordelen at de tar mindre plass enn en separat skjerm og en tynn klient. En ulempe er imidlertid at dersom noen av delene går i stykker, må hele enheten repareres eller erstattes. Det samme gjelder ved en fremtidig oppgradering.

I disse ulike produktkategoriene finnes det også ulike prisklasser å velge mellom. Hvorvidt det holder med den mest overkommelige modellen eller om et dyrere alternativ passer bedre, avhenger av hvilke applikasjoner brukere skal kjøre.

Toppmodellene har mer grafikkminne og støtte for høyere skjermoppløsning noe som igjen gjør at de egner seg bedre for applikasjoner som CAD.

I det siste har zero-klienter eller nullklienter seilt opp som et alternativ for bedrifter som ikke vil ha en PC på skrivebordet.

Som navnet antyder er de enda enklere i konstruksjonen enn tynne klienter. De har hverken et operativsystem eller tradisjonell lokal lagring.

Den største fordelen er enklere administrasjon. De er dog ikke like fleksible som tynne klienter, noe som kan være en sentral faktor for bedrifter som har blandede miljøer.

For bedrifter som ikke vil ha vanlige PC-er og samtidig leter etter noe som tilbyr mer fleksibilitet enn tynne klienter eller nullklienter har bærbare alternativer, basert på Googles Chrome OS, blitt stadig mer populære.

Andre alternativer inkluderer Dells Wyse Cloud Connect – et Android basert produkt som minner om et USB-minne og brukes gjennom å plugge inn HDMI-porten på en skjerm eller en TV. For bedrifter som isteden ønsker å bruke eksisterende PC-er har IGEL utviklet programvaren Universal Desktop Converter 2.

De fem største leverandørene av tynne klienter under tredje kvartal 2015:

  1. HP
  2. Dell
  3. NComputing
  4. Centerm
  5. IGEL

Kilde: IDC

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger