Arbeidsplass

Alle arbeidsplasser kan digitaliseres

Det er ikke bare arbeidsplasser på kontor som blir digitale. Dette skjer når digitaliseringen tar på seg gummistøvler.

En av de røde og hvite kuene reiser seg. Den går sakte langs midtgangen. Ved grinden stopper den og en skanner leser sensoren den har på en av forbena. Når systemet har sjekket om det er på tide for kua å bli melket igjen, eller om den bare leter etter godteriet som er der inne, åpnes grinden til høyre og kua blir sluppet inn. Inn til melkeroboten.

På Kårtorps Lantbruk utenfor Skövde, nesten nøyaktig mellom Stockholm og Göteborg, har de melket kyrne ved hjelp av en robot de siste elleve årene.

Therese ErikssonTherese Eriksson, Fjøsansvarlig, Kårtorps Lantbruk.

– Nå som jeg ikke trenger å bruke åtte timer om dagen på melking og rengjøring, har jeg tid til å være sammen dyrene og sørge for at de har det bra. Jeg kan også bruke mer tid på de kyrne som trenger ekstra omsorg, sier Therese Eriksson, som er fjøsansvarlig.

Et perfekt eksempel på digitalisering

Dette er et perfekt eksempel på hva digitalisering og automatisering bør gjøre. Det skal frigjøre tid til det vi gjør best. Roboten analyserer også melken. Den måler hvordan kua spiser, hvor ofte hun blir melket og hvordan hun beveger seg i fjøset.

– All denne informasjonen gir oss indikasjoner på hvordan kua har det. Vi oppdager sykdommer selv før de bryter ut og kan hjelpe kua med en gang. I tillegg blir jobben mindre fysisk krevende. Både vår helse og dyrenes helse blir bedre.

"Det er ikke teknologien som er vanskelig"

Digitalisering forbindes som regel med skrivebordsjobber. Men Kårtorps Lantbruk er langt fra alene. I dag digitaliseres mange fysisk krevende jobber.

– Mekanisering har kommet langt i Norden, så det er ikke så veldig overraskende at disse jobbene nå også digitaliseres, sier Erik Timan, forsker ved Applied DigitalIzation Unit ved forskningsinstituttet RISE.

– Det vanskelige er ikke å utvikle teknologien, det vanskelige er å finne ut hvilke deler av jobben som skal digitaliseres for å hjelpe organisasjonen og de som jobber der.

3D-modeller i stedet for papir

Et selskap som har brukt digital teknologi i tøffe miljøer i lang tid er Smederna Sverige AB. Det er et smedfirma i det sørlige Stockholm som lager konstruksjoner for den digitalt ganske uutviklede byggebransjen.

– På mange byggeplasser går man fortsatt rundt med tegninger på papir. Vi bruker 3D-modeller på nettbrettene våre, forteller Mikael Johansson, Smedernas teknologisjef.

– Da oppdager vi feil og mangler med en gang. Slik at du slipper å stå der på byggeplassen med en ferdig bjelke som ikke passer fordi den som tegnet huset har glemt en detalj.

Det finnes andre enheter i midten

Mathias Törnblom er Customer Technology Evangelist hos Dustin. Der sitter han i møter med virksomheter som ønsker å ta neste skritt i digitaliseringen.

– Det er klart at det også er mulig å digitalisere mobile og fysiske arbeidsplasser. Det gjøres hele tiden. Ta transportbransjen, for eksempel, deres datamaskin er skanneren eller mobilen. IT-verktøyene deres ser kanskje annerledes ut, men de trenger likevel tilgang til e-post, data og informasjon. For dem er det disse enhetene som skal utvikles digitalt, sier han.

Les om tjenestene våre for en mer fleksibel arbeidsplass.

"Jeg trenger ikke en datamaskin"

I likhet med Erik, mener Mathias at nøkkelen er å finne ut hva som skal digitaliseres, og hvordan. Og når. Han forteller om faren sin som laget eksklusive permer, inkludert elegante permer til for Nobelstiftelsen og ekstremt holdbare til brannvesenet.

– Den gangen prøvde jeg å få ham til å skaffe seg en datamaskin med kunderegister. Men han svarte at det tok ham tre minutter å fakturere gjennom skrivemaskinen. "Jeg trenger ikke en datamaskin," sa han. Og han hadde rett. Den gangen.

– Men i dag ville han hatt nytte av automatisering. Det er viktig å ha en strategi for den digitale arbeidsflyten.

Erik TimanErik Timan, forsker ved Applied DigitalIzation Unit ved forskningsinstituttet RISE.
Mattias TörnblomMathias Törnblom, Customer Technology Evangelist hos Dustin.

Slik fungerer en ekte digital arbeidsplass

Fem eksperter forklarer dette i
whitepaper vårt.

Last det ned her

Tekst: Karin Aase

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger