Arbeidsplass

Det beste helsetipset for hjemmekontoret

Glem hvordan du sitter. Eller står. Eller hvor mange grader nakken din bøyer seg foran skjermen. Hvis du vil holde kroppen din sunn og frisk på hjemmekontoret, finnes det bare én enkel – men samtidig overraskende vanskelig – løsning.

Den gode nyheten først:

– Du kan egentlig jobbe i akkurat den stillingen du vil, selv på sofaen med den bærbare datamaskinen i fanget ditt ...

Så den dårlige:

– ... bare du ikke gjør det for lenge.

Ordene kommer fra Peter Sjöberg. Han er lisensiert naprapat og ergonom ved Team Hälso & Friskvård i Gøteborg og har lang erfaring med å hjelpe folk med å ta vare på kroppene sine. Variasjon er nøkkelen, ifølge Peter. Det er det viktigste for å unngå de verste problemene for kroppen din når du jobber hjemmefra.

– Når du er på kontoret, blir du avbrutt hele tiden. Kanskje av en kaffepause, eller ved å måtte gå til et møterom, eller fordi en kollega kommer for å spørre deg om noe. Disse avbruddene gir mulighet for variasjon.

Første tiltak: varier stillingen din ofte

Kroppene våre er laget for bevegelse. Hvis vi sitter stille for lenge i samme posisjon, får vi det verre på flere måter.

– Kontormiljøet er basert på flere tiår med utvikling. Vi har lært oss å gjøre statisk arbeid mindre problematisk. Men når vi må jobbe hjemmefra, har vi svært forskjellige forhold for å skape en god arbeidsplass.

Det som er viktig, er ikke at du løper en mil i lunsjpausen. Det viktige er at du bytter arbeidsstilling ofte. Den første tiltaket på hjemmekontoret er derfor å gripe mulighetene for bevegelse og variasjon.

– Se på hjemmet ditt. Finn flere forskjellige arbeidsstasjoner, for eksempel spisebordet, sofaen, kjøkkenøya eller strykebrettet. Deretter beveger du deg rundt. Ikke sitt for lenge på hver stasjon, men lytt til kroppen din. Når du begynner å vri på deg, er det et signal om at det er på tide å bytte til neste sted.

– Et høydejusterbart skrivebord med ekstern mus og tastatur er selvfølgelig en fordel, men selv der er det ikke bra å innta samme stilling for lenge.

Andre tiltak: Sørg for å få avbrudd i arbeidet

Det andre tiltaket er å dra nytte av de avbruddene som fortsatt eksisterer i hverdagen.

– Når du er på kontoret og blir avbrutt av en kollega, blir du samtidig oppmerksom på hvordan kroppen din føles. Når du er hjemme, får du ikke disse naturlige avbruddene. Du går glipp av kroppens signaler. Så dra nytte av forholdene du har hjemme. Når oppvaskmaskinen piper fordi den er ferdig, bruk denne muligheten til å bytte stilling og gå og tøm maskinen.

Tredje tiltak: Gjør mest mulig ut av den ekstra tiden du har

Det tredje tiltaket er å delta i fysisk aktivitet på fritiden. Hvis du har spart en time reisetid til jobben, kan du fordele den timen utover dagen. Bruk den til å bevege deg.

– Mange har høy terskel. De mener det må være tid i treningsstudioet og høy puls for at det skal telle som fysisk aktivitet, og dermed verdt innsatsen. Men du har mye å vinne på for eksempel lette yogaøvelser. Øvelser du ikke engang trenger å treningstøy for å utføre. Det viktige er at du bryter monotonien.

"Få inn den naturlige bevegelsen"

I tillegg er fysisk aktivitet ikke bare bra for kroppen. Den påvirker også den mentale helsen. Dette er minst like viktig under en pandemi der mange føler seg ensomme og engstelige.

Julia Björn er medlem av Dustins velværegruppe. Hun gir tipse om de verktøyene, for eksempel skrittellingskonkurranser, som kan motivere til mer bevegelse.

– Vi har for eksempel en Instagram-konto som heter @dustinwellness der vi legger ut videoer og andre innlegg knyttet til trening og ergonomi. Nettopp for å bringe denne naturlige bevegelsen inn i hverdagen. I tillegg oppfordrer vi ansatte til å tagge oss når de selv gjør noe, slik at vi kan dele videre, alt for å gi flere inspirasjon til å bevege seg mer.

5 digitale verktøy for bedre jobbhelse hjemme

arbeidstilsynet.no

Oppdatert informasjon om lover og regler som gjelder for norsk arbeidsliv. Arbeidstilsynet mottok nylig Klarspråkprisen for staten for å ha jobbet systematisk med å skrive lettfattelig og godt.

Företagskampen

En app du finner på Dustins svenske hjemmeside. Du kan konkurrere individuelt eller på et lag. Du kan koble den til de vanlige treningsappene dine, og du kan chatte med og motivere kollegene dine.

arbeidsmiljoportalen.no

Arbeidsmiljøportalen er et samarbeidsprosjekt mellom flere statlige virksomheter og partene i arbeidslivet. I Arbeidsmiljøportalen finner du informasjon om forebyggende arbeidsmiljøarbeid som og består av kunnskapsbaserte verktøy og fakta som er tilpasset arbeidsmiljøutfordringene i de ulike bransjene.

Skrittelleren på telefonen

Ha telefonen i lommen og konkurrer mot deg selv. Kan du få flere skritt i dag enn i går?

Vigly

En app som minner deg på å ta korte pauser. Den gir også tips om gode øvelser eller hverdagslige oppgaver du kan gjøre i pausen (for eksempel å skifte sengetøy).

Det universell rådet

Peter Sjöberg er en lisensiert naprapat og ergonom ved Team Hälso & Friskvård i Göteborg. Ifølge ham har ergonomiråd beveget seg bort fra den mer "detaljstyrte” måten å tenke på. Det vil si råd av typen "hold ryggen slik, stå slik, sitt sånn", og så videre.

Årsaken er at forskningen antyder at det ikke er noen spesifikk holdning eller stilling som i seg selv er bra for kroppen i lang tid. Og det som fungerer godt for én person, kan fungere dårligere for en annen. Rådet som ekspertene nå vanligvis gir, er at du bør prøve å variere arbeidsstillingen din. Ofte. Mye taler for at dette er viktigere enn det meste annet.

Les om tjenestene våre for en mer fleksibel arbeidsplass

Peter Sjöberg, lisensiert naprapat og ergonom ved Team Hälso & Friskvård i Gøteborg

Tekst: Karin Aase
Foto: LB, Unsplash

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger