Arbeidsplass

Er du klar for fremtidens medarbeidere?

Idet vi er på vei inn i en ny æra med hjemmekontor, er det på tide å ta livet av myten om å ikke blande jobb og privatliv. ¬– Mange kan være engasjerte når de jobber hjemme en lørdagskveld, sier forsker Kristina Palm.

Nå som jobben er mer fleksibel enn noen gang, er det ekstra viktig å opprettholde en tydelig balanse mellom jobb og privatliv, der det ene ikke skal blandes med det andre. Med mindre du spør Ryan.

Bedriften, som er basert i Dallas og tilbyr skatte- og konsulenttjenester til kunder over hele verden, jobbet ekstremt fleksibelt allerede i 2007, med pilotprogrammet MyRyan. Konseptet er enkelt: De ansatte får jobbe når og hvor de vil, så lenge jobben blir gjort.

På kort tid gikk MyRyan fra å være et pilotprogram til en global suksess. I 2008 ble systemet innført på alle bedriftens kontorer. Like etter ble Ryan kåret til en av verdens beste arbeidsplasser av Forbes og Fortune, både generelt og spesielt for kvinner, foreldre og millenials. Medarbeiderne svarte på sin side med å stemme Ryan frem til 21. plass i Glassdoors «Employee’s Choice»-liste i 2019.

Vi vil gjerne kontrollere arbeidslivet vårt

– Ryan-ansatte verdsetter fleksibilitet, noe som både gjør at vi tiltrekker oss talenter og gjør det letter å beholde ansatte. Dessuten har kundetilfredsheten og omsetningen skutt i været. Fleksibilitet er et krav for virksomheten, ikke bare noe som er fint å ha, sier Ryans stabssjef, Delta Emersjon på nettsiden BBVA Openmind.

Ryans suksess viser at vi ikke trenger å være redde for at grensen mellom jobb og privatliv er i ferd med å ebbe ut.

– For den ansatte handler fleksibiliteten om en følelse av kontroll. Å selv kunne bestemme hvor og når man jobber er tilfredsstillende.

Det sier Kristina Palm, en prisbelønnet forsker ved Karolinska Institutet og Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Hun har vært med på det fireårige forskningsprosjektet «Veier til et bærekraftig arbeidsliv» siden 2017. Prosjektet har gitt nye perspektiver på hva vi trodde vi visste om hvordan vi «bør» jobbe.

– I den kvalitative studien ser vi at det finnes mange måter å jobbe på, og at mennesker har ulike preferanser og muligheter til å realisere dem. Noen vil helst jobbe på kontoret uavhengig av tidspunkt, mens andre foretrekker å fortsette jobben hjemme etter ordinær arbeidstid.

Det er ofte greit å blande jobb og privatliv

Kristina Palm mener det er en myte at man alltid er mest effektiv i ordinær arbeidstid.

– Vi ser at mange faktisk både er engasjerte og tilfredse når de for eksempel jobber hjemme en lørdagskveld og forbereder kommende arbeidsuke.

Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace i Dustin, mener digitaliseringen er en forutsetning for det nye og fleksible arbeidslivet.

– Den største faktoren er tilgjengeligheten til fungerende kommunikasjon som videomøter, samt en godt utbygget infrastruktur for kraftige mobilnett. Samtidig har skytjenestene vært i sterk utvikling, noe som gjør alle tjenestene tilgjengelige hele døgnet, året rundt.

– I Dustin kaller vi det «Modern Workplace». Det er en kombinasjon av produkter og tjenester som til sammen baner vei for å frigjøre seg fra det tradisjonelle kontoret uten å finne opp sin egen forretningsidé på nytt.

Se for deg at medarbeiderne dine må ha tilgang til alt de trenger for å utføre jobben sin, samtidig som de trenger lik sikkerhet hjemme som på kontoret. Det er, ifølge Fredrik Berg, et av de vanligste hindrene for å ha helt fleksible kontor-ordninger i dag.

Løsningen er å flytte alle funksjoner man kan, og å aktivere dem slik at medarbeiderne får tak i de de trenger på en enkel og sikker måte. Det er grunnen til at Office-pakken er en av hovedingrediensene i Modern Workplace: Brukerne blir trygge i alt fra Mail til Teams så fort de bruker kontoen sin.

– Men på samme måte som IT-infrastruktur aldri blir helt ferdig, utvikler og oppdaterer vi Modern Workplace kontinuerlig. Det er, som de fleste arbeidsplasser, som en slags levende organisme, sier Berg.

Det er viktig å hente seg inn igjen

At man har verktøyene til å jobbe hvor som helst, betyr ikke at man skal jobbe mer enn kroppen og hjernen takler.

– Om jobben er stressende, må man sørge for å sette av tid til å hente seg inn igjen. Helst hver eneste dag, understreker Kristina Palm.

– Å hente seg inn igjen består av å koble av hjernen fra det som er stressende, og å legge energien og engasjementet i en aktivitet du har lyst til å gjøre.

Tekst: Alfred Holmgren

Les også:

Ekspertens tips: Tenk på dette når du jobber hjemmefra

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger