Arbeidsplass

Store muligheter med 5G

Det forventes at 5G-teknologien etter hvert vil revolusjonere måten vi bruker våre mobile enheter på. Les mer om hva 5G innebærer for deg og hva du trenger å vite om fremtidens mobilnett.

Med 3G-teknologien kunne vi sende bilder og surfe på nett på mobilene våre. 4G betød at vi kunne strømme musikk og film av høy kvalitet. Nå er det på tide å ta neste skritt på reisen mot grenseløs mobilitet.

– For oss på Samsung er 5G veldig stort siden det er en kritisk komponent i visjonen vår om en fremtid der alt henger sammen. Vi kaller visjonen vår for Connected Living og for å kunne oppnå den, har vi investert i hele økosystemet, det vil si alt fra mobile enheter til nettverksteknologi, sier Christian Kyllerman, Product Manager, Samsung Nordic.

Høyere hastighet er bare en del

Christian forteller at 5G-nettet har betydelig høyere hastigheter enn det eksisterende 4G-nettet. Men hvorfor skulle vi trenge høyere hastighet når det allerede i dag går helt fint å ringe videosamtaler og strømme filmer på mobilen?

– Hastigheten er bare én del. Teknologien betyr også mindre forsinkelser, det vil si tiden det tar fra at du gir en kommando til at det registreres i andre enden. Den lave forsinkelsen 5G vil innebære åpner for eksempel opp for å strømme spill fra en server, eller utføre operasjoner på distanse.

En annen fordel med 5G-nettet er større båndbredde som innebærer at flere kan være tilkoblet samtidig uten at hastigheten påvirkes. Christian sammenligner det med at en motorvei plutselig skulle få fire filer i hver retning, istedenfor to.

Enormt potensiale for bedriftsmarkedet

Det er lett å fokusere på spill, film og underholdning når man snakker om 5G, men også når det gjelder bedrifter ser Christian et enormt potensiale.

– 5G er en forutsetning for å realisere det fremtidige forretningspotensialet, uansett om det gjelder telemedisin, selvkjørende biler eller smarte fabrikker der alt er tilkoblet. I et kortere perspektiv er det lett å forestille seg mer avanserte videomøter med bedre kvalitet. 5G åpner også opp for nye bruksområder for Virtual Reality og Augmented Reality.

5G-støtte i nye Galaxy S20

Akkurat som ved lanseringen av 3G og 4G, er det langt fra alle som vil kunne få oppleve den nye teknologien med en gang. En forutsetning er at du har en kompatibel enhet. Samsung har hatt 5G-produkter på markedet i ett år nå og når de nye Galaxy S20-telefonene ble vist frem i februar, var 5G-støtten en selvfølgelighet.

Lillebror i produktfamilien, Samsung Galaxy S20, finnes med både LTE og 5G, mens S20 Plus og S20 Ultra bare finnes med 5G. De fungerer selvsagt like godt i 4G-nettet, men med en telefon som kan håndtere 5G er du klar når operatøren din kan tilby 5G.

For bedriftsbrukere er S20 Plus et ekstra godt valg siden det er mulig å få i Enterprise Edition. Kort sagt betyr det at Samsung legger til funksjoner som retter seg mot bedriftsbrukere. Blant annet garanterte sikkerhetsoppdateringer i fire år, tilgjengelighet på markedet i to år, samt avanserte løsninger for forhåndskonfigurasjon og firmwarehåndtering.

Hva vil 5G betyr i fremtiden?

Selv om Christian har mange eksempler på hva kapasiteten i 5G-nettet skulle kunne innebære for både konsumenter og bedrifter, er han overbevist om at vi bare har sett begynnelsen.

– Samsung er unikt posisjonerte innenfor industrien. Delvis fordi vi kan levere totale 5G-løsninger. Og delvis fordi vi jobber med åpen innovasjon i og med Android. Ingen er mer nysgjerrige enn oss på hvilke fantastiske bruksområder som vil dukke opp i fremtiden.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger